Berlingske Business

Stop for NSAs masseovervågning

pix-NSA-hovedkontor
Fra mandag morgen har National Security Agency (NSA) fået stækket sine beføjelser, fordi et vigtigt lovgrundlag er faldet bort. Her ses NSAs hovedkvarter i Fort Meade i staten Maryland. Arkivfoto: Saul Loeb, AFP/Scanpix Foto:

De omstridte love, som har gjort masseovervågning mulig, udløb af sig selv mandag morgen. Det er nu ulovligt, hvis de amerikanske efterretningstjenester samler og bruger oplysninger.

De omfattende beføjelser, som de amerikanske efterretningstjenester har haft siden terrorangrebet på World Trade Center i september 2001, forsvandt mandag morgen.

Klokken 6 dansk tid udløb den omstridte lovpakke »USA Patriot Act«, og dermed har efterretningstjenesten NSA ikke længere lov til at indsamle oplysninger om amerikanernes telefoni. Ifølge britiske BBC er NSA allerede begyndt at lukke sine servere ned.

pix-NSA

Det amerikanske senat var ekstraindkaldt i weekenden i et republikansk forsøg på at få forlænget den nuværende lovgivning. Den anden del af det amerikanske parlament, Repræsentanternes Hus, havde i sidste uge med overvældende flertal besluttet at stække efterretningstjenesternes og forbundspolitiets muligheder for at overvåge amerikanske statsborgere - et tiltag, som også præsident Barack Obama bakkede op om.

Domstol: Det er ulovligt

En amerikansk domstol kendte i forrige uge det hidtidige lovgrundlag ulovlig men undlod at kræve det stoppet straks, fordi loven af sig selv ville udløbe 1. juni.

Efter flere timers debat i senatet stoppede den republikanske senator Rand Paul dog omafstemningen i Senatet.

»Dette er en sejr, uanset hvordan man ser på det. Den kan blive kortvarig, men jeg håber, at den baner vej for en reel debat,« sagde han ifølge den britiske finansavis Financial Times.

pix-NSA-hovedsæde

Forinden havde chefen for CIA, John Brennan, på TV advaret politikerne mod at lade loven løbe ud, sådan som den hele tiden har været sat til at skulle 1. juni ved midnatstid, amerikansk tid.

Repræsentanternes Hus stemte for, at staten ikke må foretage den massive overvågning, som har kørt i årevis. I stedet skal der foreligge en dommerkendelse, før oplysningerne i givet fald kan udleveres fra teleselskaberne.

Første indskrænkning siden 1978

Nu er alle efterretningstjenesternes beføjelser på området faldet bort, og det er fra mandag morgen ulovligt, hvis tjenesterne fortsætter som hidtil. Forbundspolitiet FBI må heller ikke bruge de såkaldte »forretningsoplysninger« om internetbrug, hoteloplysninger, oplysninger om billeje og kreditkortoplysninger.

Men de kan fortsætte indsamlingen af oplysninger om udenlandske efterretningsundersøgelser, som allerede er i gang.

Senatet er indkaldt til en ny afstemning midt i denne uge, hvor en ny lovgivning, kaldet »USA Freedom Act«, sandsynligvis vil erstatte de hidtidige love. »USA Freedom Act« forbyder permanent NSA at masseindsamle teleoplysninger og indfører nye regler for kontrol og gennemsigtighed med andre efterretningsaktiviteter. Rand Paul, der opstiller som præsidentkandidat for Republikanerne, mener dog ikke, at »USA Freedom Act« går langt nok for at stække den overvågning, som blev afsløret for to år siden og har sendt dønninger gennem verdenssamfundet.

pix-Databeskyttelse

Det nye lovgrundlag vil dog være første gang, at NSAs magt bliver stækket, siden man i 1978 indførte »Foreign Intelligence Surveillance Act« (FISA), hvor en hemmelig domstol, hvis afgørelser ikke offentliggøres, har skullet nikke til NSAs ønsker om at overvågning.

Borgerrettighedsgrupper mener ikke, at den nye »USA Freedom Act« går langt nok for at beskytte privatlivets fred.

»Kongressen bør udnytte, at loven nu udløber, til at gennemføre langtrækkende overvågningsreformer i stedet for den svage lov, som nu er under overvejelse,« siger Michael MacleodBall, fungerende direktør for American Civil Liberties Unions juridiske kontor i Washington, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tophemmelige papirer afsløret

Den massive overvågning blev afsløret i sommeren 2013 af den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden, som i dag lever i midlertidigt asyl i Rusland. Han frigav store mængder af tophemmelige papirer, som afslører det enorme omfang af masseovervågningen i såvel USA som resten af verden, hvor de enkelte landes efterretningstjenester har hjulpet NSA med at indsamle oplysninger, aflytte telefonsamtaler og internettrafik.

Også Danmark står på listerne som samarbejdspartnere.

»USA Patriot Act« blev indført under daværende præsident George W. Bush og er hemmeligt blevet udvidet og brugt til at indsamle oplysninger om millioner af amerikanskeres telefonsamtaler.

pix-Putin

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen