Berlingske Business

Spionagetest skal afsløre sikkerhedshuller i virksomheder

Jakob Scharf
Certa Intelligence & Security. Jakob Scharf. Foto:

Ny, gratis test afprøver sikkerheden i de danske virksomheder og giver råd til, hvordan man beskytter sig mod kriminelle, konkurrenter og tunge hackerdrenge fra fremmede stater.

Danske virksomheder kan nu selv tage en spionagetest og få ren besked om, hvor godt rustet de står mod de konkurrenter og fremmede stater, som helt sikkert ikke vil dem noget godt, når de forsøger at aflure virksomhederne deres dybeste forretningshemmeligheder og værdifulde data.

På netadressen spionagetesten.dk kan små og mellemstore virksomheder ved at besvare 75-100 spørgsmål få en rapport med en evaluering af deres sikkerhed og konkrete anbefalinger til at gøre den bedre i forhold til industrispionage.

Det er sikkerhedsrådgivningsfirmaet Certa Security & Intelligence med tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET), Jakob Scharf, i direktørstolen, som har udviklet den gratis test med 2,2 millioner kroner fra Industriens Fond, som er en privat, uafhængig fond, der arbejder på at styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne.

Spionagetesten lanceres i forbindelse med et sikkerhedsseminar for virksomheder, som Dansk Industri holder i København tirsdag.

»Rigtigt mange virksomheder er ikke forberedt og er udfordret af digitalisering, disruption og andre dagsordener. En potentiel skyggeside ved nye teknologier er, at man skal tænke på, hvordan man passer på sin virksomhed. Rigtigt mange er af den opfattelse, at det nok er noget, der rammer andre. Men som mundheldet siger: Hvis man siger, at man ikke er blevet hacket, er det, fordi man ikke har opdaget det. For os er det vigtigt med et neutralt redskab, så erhvervslederen selv kan finde ud af, hvad der er relevant at gøre noget ved. Det vigtigste er at få stillet spørgsmålene men ikke nødvendigvis give svarene,« forklarer Mads Lebech, administrerende direktør i Industriens Fond, til Berlingske.

Stigende sårbarhed

Testen, som anbefales gennemført af to til tre personer og tager en times tid, afdækker, hvilke erhvervskritiske informationer en virksomhed ligger inde med, og som andre kunne have interesse i. Den ser også på, hvor disse informationer opbevares. Efter 24 timer slettes besvarelser og testresultater i spionagetestens onlinesystem, uden at sporbare info som IP-adresser og tidsstempler lagres. Certa regner med, at mindst 100 virksomheder vil tage testen.

»Sårbarheden er større, fordi flere og flere følsomme oplysninger behandles i IT-systemer, som man kan skaffe sig adgang til uden fysisk at være til stede. Informationer er et meget væsentligt aktiv for danske virksomheder, og væsentlige værdier er på spil. Men især for små og mellemstore virksomheder er det en udfordring af finde ud af, hvor man skal begynde og slutte, og det er rigtigt vigtigt, at man får gjort det rigtige, som afspejler den enkelte virksomheds trusselsbillede og behov. Vi håber at kunne sikre en afbalanceret indsats, så man ikke overreagerer,« forklarer Jakob Scharf fra Certa.

Der findes ingen officielle tal på, hvor mange virksomheder der er blevet ramt af hackere, og mange vælger fortsat ikke at anmelde hændelserne til politiet.

I december 2014 udarbejdede den tidligere regering en national strategi for cyber- og IT-sikkerhed.

Ifølge Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed, er der to hovedområder: Spionage mod virksomheder, som er teknologiførende, hvor fremmede stater vil stjæle oplysninger, og angreb mod identitet og data, hvor ondsindet software f.eks. forsøger at kryptere – altså kode – indholdet på ens computer.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen