Berlingske Business

Skybrud på vej for tunge IT-systemer

SINGAPORE-ASIA-TELECOM-INTERNET-TECHNOLOGY-CLOUD
Mindre og mellemstore virksomheder begynder at køre software, som styrer deres virksomhed, over nettet. Internationale giganter rykker ind og presser skandinaviske softwareproducenter. Foto:

Mindre og mellemstore virksomheder begynder at køre software, som styrer deres virksomhed, over nettet. Internationale giganter rykker ind og presser skandinaviske softwareproducenter.

Virksomhedernes gradvise udskiftning af deres IT-systemer nede i kælderen og software, der skaber lynhurtigt overblik, til programmer og datalagre over internetforbindelsen rummer massevis af udfordringer – også for de primært skandinaviske softwareselskaber, som i dag leverer de brede systemer men nok fremover skal indstille sig på at gå efter bestemte brancher, efterhånden som de store, internationale spillere rykker ind.

adf

Det viser en stor kortlægning, som rådgivnings- og konsulenthuset Herbert Nathan & Co. har foretaget af netbaserede, såkaldte ERP-systemer – software, som virksomheder bruger til planlægning, indsamling af her-og-nu-overblik og forudsigelser af forretningsbetingelser fremover på baggrund af hurtige analyser af store mængder af data.

Hvor de helt små firmaer, mikrovirksomhederne med op til ti ansatte, for længst har taget netbaserede regnskabs- og bogføringssystemer til sig, begynder de mindre og mellemstore virksomheder nu at røre på sig.

06BUSCook.jpg

»Et kvalificeret bud er, at maks. ti til 20 procent af disse virksomheder i dag er i gang med skytjenester, så det er i sin vorden, men det bliver stort – alle forudsætninger er til stede. Men det er ikke totalt ukompliceret, og det skal man være opmærksom på som køber. Det dækker over mange mejeriprodukter. Alt kommer fra koen, men noget er ost, noget yoghurt og noget sødmælk. Alle tilbyder cloudløsninger, men det er på en meget forskellig måde,« siger Peter Ulka, partner i Herbert Nathan & Co. og medforfatter til analysen,« ERP cloud solutions in Scandinavia«.

Der findes omkring 40 netbaserede ERP-systemer på det skandinaviske marked, hvoraf de 14 er målrettet mellemstore og store virksomheder, og hvor langt størstedelen af systemerne udvikles i Skandinavien. Nogle systemer er »født« på nettet, mens de klassiske systemer snarere tilpasser sig nye tider og føjer nye netfunktioner på.

»De klassiske systemer har ekstremt megen funktionalitet, udviklet gennem årene ud fra »stamfaderen«. Mange af de fødte netsystemer har ikke mange år på bagen, det ældste vel 15 år, og mængden af funktionalitet er derfor mindre men vokser,« forklarer Peter Ulka.

pix

Og dermed ændres hele markedet.

»Når IT-systemerne ikke længere står i kælderen, er der ikke brug for samme nærhed til leverandøren. Mange har købt sin IT af en lokal leverandør, men når infrastrukturen nu ligger i skyen, er det ligegyldigt, om den leveres fra København, Horsens eller Nordtyskland. Markedet bliver derfor mere internationalt, og de store, internationale spillere går ind og presser de lokale. Software handler om volumen: Man skal have mange kunder for at kunne levere billigt. Det får mange skandinaviske softwareleverandører til at specialisere sig og finde konkurrencekraften i brancherettede systemer,« siger Peter Ulka og nævner en skandinavisk brancheløsning til bedemænd som eksempel på en succesrig satsning.

pix-Amazon

Han forventer derfor, at hele markedet bliver større for leverandørerne, hvilket kan føre til flere ansatte.

»De traditionelle IT-opgaver flyttes fra virksomhederne selv til leverandørerne, så alt i alt, tror jeg, det vil give mere forretning. Samtidig får det konsekvenser for partnerstrukturen på markedet. Microsoft har f.eks. aldrig været særligt tæt på slutkunden, fordi man sælger gennem partnere. Men når infrastrukturen fremover leveres af Microsoft, kommer der en direkte relation til slutkunden. Alle, der hidtil har lavet systemtilpasninger, skal så i stedet lave forretningsrådgivning,« siger Peter Ulka.

Han tror dog, at der går en rum tid, før flertallet af små og mellemstore virksomheder har omstillet sig til netbaserede IT-systemer. Der går typisk ti år mellem, at virksomheder skifter IT-systemer ud.

»IT-sikkerheden spiller også helt klart ind. Jeg har mødt virksomhedsledere og -ejere, som ikke vil lægge deres data ud, fordi de finder det alt for risikabelt. Det ændrer sig dog nu. For leverandørerne er det liv og død, at sikkerheden er i top. De er professionelle leverandører og gør alt, hvad de kan, så virksomhederne bør umiddelbart forvente bedre sikkerhed her, end hvad de selv har kunnet levere før,« siger Peter Ulka.

pix-Wimp

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen