Berlingske Business

Så professionelle er de: Hacking er blevet business as usual

20BUS121459263-160718.jpg
Professionelle hackere har udviklet en professonel forretningsmodel, der gør dem til en enorm trussel på nettet. Foto: Iris

Elitestuderende rekrutteret fra universitetet, supportafdelinger til software og udlicitering af opgaver. Det lyder som en klassisk forretningsmodel og ikke som lyssky kriminalitet. Hacking er blevet en strømlinet forretning, og Danmark er et af de mest udsatte lande for de kriminelle bag skærmen.

Et hemmeligt sted i Europa sidder de to hackere »Insider« og »p0sEid0n«. Til sammen udgør de hackergruppen »Vendetta Brothers«, der har hacket sig vej til flere hundrede danskeres bankoplysninger og flere tusinde kreditkort på verdensplan.

Selv om deres erhverv er en lyssky forretning, bærer deres praksis i højere grad præg af en legitim forretningsmodel.

hacker with laptop

Det sker, når de blandt andet hyrer andre hackere til at opsamle dankortoplysninger, laver partnerskaber med andre hackergrupper og udvider deres virksomhed til også at sælge oplysningerne i en onlinebutik, som hvis du køber blomster over nettet.

Den model minder om en legitim forretningsmodel, og det er en stadig mere udbredt tendens i hackermiljøet, fortæller flere IT-eksperter, som får opbakning af en ny rapport fra det amerikanske antivirusfirma Fireeye, der har kortlagt Vendetta-brødrenes adfærd på nettet.

10MAG20160520-151540-1-0932.jpg

Rapporten konkluderer, at gruppens adfærd bærer præg af, de to hackere konstant forsøger at maksimere profit og minimere risiko ved bl.a. at outsource opgaver til forskellige hackere og mindre grupper. Det sikrer, at deres forretning kun bliver skadet i et begrænset omfang, hvis en hacker bliver afsløret. Samtidig kan hacker-brødrene bruge tid på vigtigere opgaver end simple men tidskrævende hackerangreb, som de kan hyre andre hackere til at udføre billigt.

Rekruttering fra universiteter

Den forretningsmodel er ikke enestående i hackermiljøet, men har derimod bredt sig til hele hackerbranchen. Her bliver elitestuderende fra primært russiske og ukrainske universiteter rekrutteret af hacker-»virk­som­heder«, mens der bliver investeret i iværksættervirksomheders udvikling af hackersoftware.

Det fortæller Peter Kruse, der er IT-sikkerhedsekspert og grundlægger af CSIS, som leverer digitale sikkerhedsløsninger til virksomheder.

28BUSCYBERSECURITY-VIDEOGAM.jpg

Den nye forretningsmodel i hackerbranchen er en tendens, der er kommet frem de seneste par år som følge af den digitale udvikling, fortæller han.

Peter Kruse forklarer, at den enkelte hackergruppe ofte er struktureret med ledelsesniveau, udviklingsafdeling, regnskabsafdeling og supportafdeling til de kriminelle, der har problemer med at anvende det nyindkøbte hackersoftware.

»Når de kriminelle køber hackerværktøjer, køber de en licens til programmet på samme måde, som når lovlydige borgere køber et Windowsprogram,« siger Peter Kruse.

Det gør det let for selv de mest »snotdumme kriminelle« at komme ind på markedet.

»Samtidig er de sværere at fange, fordi de opererer digitalt i stedet for i den fysiske verden,« tilføjer han.

Hackermiljøet har tilmed sin egen version af Trustpilot, hvor hackerne kan vurdere hinandens software og troværdighed. Det sikrer, at de kan stole på hinanden og købe produkter og arbejdskraft på tværs af grupper og landegrænser, siger Peter Kruse.

Global trussel

Formand for Rådet for Digital Sikkerhed, Rasmus Theede, er enig med Peter Kruse i, at der sker en stigende professionalisering af hackerbranchen: »Der er rigtigt mange penge i cyberkriminalitet. Det er blevet så omfattende, at det er nødvendigt at køre kriminaliteten som en forretning med forskellige funktioner, der er afhængige af og støtter hinanden.«

Det betyder, at danskerne skal være klar over, at internettet er en global verden, hvor også kriminelle huserer, siger han:

»Selv om vi modtager mails og SMSer på perfekt og overbevisende dansk, kan der sagtens stå kriminelle bag, som er villige til at tage alle metoder i brug for at snyde deres ofre. Omtanke er vigtigere end nogen sinde før.«

07BUSNapatech-134900.jpg

Ifølge rapporten fra Fireeye er Danmark det femtemest hackede land af Vendetta Brothers kun overgået af USA, Sverige, Norge og Finland. Det er der flere forklaringer på:

»Vi er meget langt fremme digitalt i Norden, og Danmark er det land i EU, der har taget digitaliseringen mest til sig,« siger Rasmus Theede.

Peter Kruse tilføjer desuden, at hackergrupper som Vendetta Brothers hyrer eller outsourcer opgaver til andre hackere – såkaldte muldvarps.

»Hvis de har hyret en gruppe af muldvarpe, der er bosat i Norden, vil det også være her, angrebene finder sted. Hackerne angriber de miljøer, de kender.«

Vendetta World Shop, hvor hackergruppen sælger kortoplysningerne med bitcoin som købevaluta, havde i 2016 over 9.400 betalingskortoplysninger.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen