Berlingske Business

Rødovre udfordrer Microsoft

Rødovre udfordrer Microsoft - 1
700 sagsbehandlere i Rødovre Kommune siger i dag farvel til Microsoft og goddag til gratis kontorsoftware, hvilket ikke sker med den frygtede IT-gigants gode vilje. Foto:

Som første danske kommune kapper Rødovre navlestrengen til Microsoft og indfører i stedet gratis kontorsoftware på 700 sagsbehandleres computere. Dermed spares ikke kun dyre licenskroner, man får også et bedre system, siger kommunens IT-chef, der har hemmeligholdt beslutningen af frygt for IT-gigantens reaktion.

Som den første danske kommune kapper Rødovre fra i dag navlestrengen til Microsoft, hvis programmer her en uge inden kommunalvalget byttes ud med gratis kontorsoftware på 700 sagsbehandleres computere. IT-giganten dominerer i Danmark totalt markedet for software til både personlige, offentlige og virksomheders computere, men i Microsofts danske hovedkvarter frygter man, at en stribe andre kommuner nu vil følge trop.

Med opbakning fra videnskabsminister Helge Sander (V) har IT-giganten kritiseret selv den mindste offentlige myndighed, der har forsøgt at erstatte dens programmer med gratis produkter som kontorpakken OpenOffice: Det vil køre langsomt, kræve omskoling af medarbejderne og være dyrt i vedligeholdelse, lyder argumentet. »Nu har man en case, der kan be- eller afkræfte videnskabsministerens påstand, at nok vil man spare licenser, men i det lange løb vil der være flere omkostninger ved at implementere OpenOffice,« siger Morten Kjærs- gaard, formand for Foreningen af Open Source Leverandører i Danmark. Men Rødovre Kommunes IT-chef, Lars Roark, tør allerede nu godt spå, at det nye gratis software ikke kun vil koste mindre at vedligeholde – det vil også fungere bedre.

»OpenOffice giver os ud over licensbesparelserne nogle værktøjer, vi ikke kunne få umiddelbart med Microsoft Office,« siger Roark og peger på, at det gratis kontorsoftware kan trylle ethvert dokument om til såkaldte PDF-filer – officielle elektroniske dokumenter, som dem danskerne kender fra det populære e-boks-system.

Frygt for Microsoft
»Det er en stor forbedring, der sparer dyr konverteringstid for os,« forklarer IT-chefen, der har hemmeligholdt beslutningen til det sidste af frygt for reaktionen fra verdens største IT-virksomhed. Microsoft har nemlig i flere omgange forsøgt at få fyret Roarks kollega i Lyngby-Taarbæk, Jens Kjellerup, senest da denne efter aftale med et enstemmigt konservativt ledet byråd i oktober udskiftede Microsofts kontorpakke med OpenOffice på kommunens skoler.

De sparede penge skal bruges på nye computere til eleverne. Lyngby-Taarbæk ventes ligesom Rødovre at rulle OpenOffice ud i hele forvaltningen, når dets Microsoft-licens udløber til marts, og efter Berlingske Tidendes omtale af sagen har seks kommuner henvendt sig med ønske om at følge trop.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen