Berlingske Business

Rigsrevisionen: Stadig huller i sikkerheden hos myndigheder

pix-Ransomware
Sidste års virusangreb, som bl.a. lagde Mærsk-koncernen ned, da vigtige filer blev låst, har skærpet Rigsrevisionens interesse for, at danske myndigheder kan håndtere lignende angreb - og det kan de endnu ikke, konstateres det. Arkivfoto: Iris/Scanpix

Der er ikke fulgt godt nok op på kritisk gennemgang af mangelen på beredskab, hvis centrale myndigheder får deres data låst af hackervirus.

En række centrale myndigheder er stadig ikke sikret sig godt nok imod, at hackere kan låse deres data og gøre dem ubrugelige, medmindre der betales løsepenge for at få dem igen.

Det viser en opfølgning, som Rigsrevisionen under Folketinget har foretaget af Sundhedsdatastyrelsens, Udenrigsministeriets, Banedanmarks og Beredskabsstyrelsens beredskab mod de såkaldte ransomwareangreb af den type, som sidste år lagde Mærsk-koncernen ned i en mareridtsuge.

Der har ifølge Rigsrevisionen været fokus på 20 almindelige tiltag, som skal nedbringe risikoen for, at virusprogrammerne, som krypterer - eller låser - vigtige filer, overhovedet kommer indenfor.

16BUSHackertruslen-mod-da#2.jpg

Mangel på opfølgning og uklarhed

Rigsrevisionen er imidlertid ikke tilfreds med myndighedernes opfølgning på gennemgangen, som blev foretaget i februar 2018.

»Ingen af ministrene redegør for deres håndtering af alle de mangler, som Rigsrevisionen påpegede. Det skyldes, at der er tiltag, som ministrene ikke har redegjort for, og at der er tiltag, hvor det er uklart, om de imødegår de påpegede mangler. Derudover oplyser to ministre, at de ikke planlægger at implementere et af tiltagene, og det er uklart, hvilke kompenserende tiltag institutionerne eventuelt har iværksat, eller om risikoen fremgår af institutionernes risikoanalyse,« konkluderes det i den nyeste rapport.

Folketingets statsrevisorer, som er folketingsmedlemmer udpeget af de enkelte partiet i tinget, konstaterede oven på Rigsrevisionens første gennemgang i februar, at beskyttelsen mod ransomwareangreb »ikke er tilfredsstillende«. Dels var ikke alle computerprogrammet opdateret med de seneste sikkerhedsopdateringer, dels manglede der ordentlige risikovurderinger i Sundhedsdatastyrelsen og Bandedanmark, og endelig havde hverken Udenrigsministeriet, Banedanmark eller Beredskabsstyrelsen sikret sig tilstrækkeligt til, at de hurtigt kunne genskabe deres data, hvis de skulle blive ramt.

Læs mere: Rigsrevisionens »Beretning om beskyttelse mod ransomwareangreb« (i PDF-format)

16BUSHackertruslen-mod-da#2.jpg

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen