Berlingske Business

Rigsrevisionen slipper fast greb om elektroniske patientjournaler

pix-Patientjournal
Hospitalerne og regionerne slipper nu får Rigsrevisionens ekstrakontrol af fremskridtene med den elektroniske patientjournal. Arkivfoto: Iris/Scanpix

Regionerne har nu fået så meget styr på de digitale patientjournaler, at de ikke længere skal åndes i nakken.

Rigsrevisionen slipper nu kontrolgrebet i det elektroniske patientjournalsystem, som efter i flere år at have været en farce nu er på rette spor.

Det fremgår af et nyt notat fra Rigsrevisionen, der på vegne af Folketinget undersøger brugen af offentlige midler og styringen af dem. Rigsrevisionen er nu tilfreds med, at alle regioner har sammenhængende sundhedssystemer, og at der er så meget styr på at bruge digitale løsninger i det daglige arbejde på sygehusene, at sagen nu afsluttes.

En dyr vittighed

Siden 2011 har Rigsrevisionen nøje fulgt med i, hvordan sygehusvæsenet har sat strøm til den traditionelle papirjournal og gjort den digital. Tidligere havde hver af de nedlagte amter deres egne IT-systemer, som slet ikke talte sammen, hvilket skabte store problemer, når der skulle udveksles data hen over amtsgrænserne til andre sygehuse.

Elektroniske patientjournaler (EPJ) var derfor nærmest blevet en - dyr - vittighed, inden der blev sat tommeskruer på for at få systemerne til at kunne fungere sammen, så man både kunne håndtere stamoplysninger om patienterne, skrive notater, få overblik over medicin, booke tider til f.eks. operationer og siden give læger og patienter selv svar digitalt.

Meningen med at droppe papirjournalen var at spare penge og gøre det lettere for alle at finde en patients journal og være sikker på, at den altid var opdateret med de nyeste undersøgelser, røntgenbilleder m.m.

Security System

Lukker nu sagen

Som den sidste af de fem regioner kom Region Syddanmark i november 2015 med, så hver region havde et samlet elektronisk patientjournalsystem.

»Der er en tydelig positiv udvikling i anvendelsen af EPJ, ligesom der har været indsatser for at forbedre både anvendelse af EPJ og det indikatorsæt, der skal sikre en retvisende måling. Den nationale bestyrelse for sundheds-IT, hvor Sundheds- og Ældreministeriet og regionerne deltager, adresserer de udfordringer, der er med EPJ. Rigsrevisionen finder arbejdet tilfredsstillende og vurderer, at sagen kan afsluttes,« skriver rigsrevisor Lone Strøm i sit notat til Folketingets statsrevisorer, der består af udpegede folketingsmedlemmer.

Læs mere: Rigsrevisionens »Notat om beretning om elektroniske patientjournaler på sygehusene« (i PDF-format)

pix-Stephen Hawking

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen