Berlingske Business

Presset telebranche: Gør noget, politikere!

pix-Mobilmast
Det er dyrt at bygge både mobilmaster og grave kabler til bredbånd ned i Danmark, men der skal hele tiden investeres mere for at gøre dækningen bedre. Her sættes en mobilmast op på Venø. Arkivfoto. Tommy Kofoed, Scanpix Foto:

Det går tilbage på alle de områder, som skal sikre teleselskabernes fortsatte investeringer i Danmark. Derfor må politikerne rykke ud nu, siger telebranchens organisation, som forudser yderligere udhuling af indtjeningen på grund af politiske indgreb.

Den danske telebranche står i stampe økonomisk, og beskæftigelsen falder, mens det fortsat kniber med at tjene penge på de områder, som skal sikre de fremtidige investeringer.

Det fremgår af de økonomiske nøgletal for telebranchen i 2014, som Energistyrelsen, der har overtaget ansvaret for en del af det danske telemarked, har offentliggjort.

pix-Karen Hækkerup

Omsætningen for 2014 er stort set på samme niveau som før, nemlig knap 37,7 milliarder kroner, mens det samlede resultat er steget med godt tre procent til fem milliarder kroner. Men omsætningen på fastnettelefoni er gået 11,7 procent tilbage og på mobiltelefoni og -data 5,8 procent tilbage. Omsætningen på bredbånd over faste forbindelser er gået 0,6 procent tilbage.

Telebranchen: Bekymrende udvikling

Udviklingen bekymrer på flere måder Jakob Willer, direktør i telebranchens organisation, Teleindustrien i Danmark.

»Det er bekymrende, at Energistyrelsen i sin pressemeddelelse tegner et billede af et stabilt marked. For går man ned i tallene, er der sket et fald i omsætningen på teleydelser på 5-6 procent, og dette - altså almindeligt bredbånd og mobiltelefoni - er de kerneydelser, der skal finansiere og forrente investeringerne. Måske er der øget indtjening på andre områder, men det er ikke dem, der driver investeringerne i at udbygge bredbånds- og mobilnettene i Danmark, og det bør give anledning til løftede øjenbryn,« siger Jakob Willer.

tdc

Han henviser til den norske telegigant Telenors topchef, som i sidste uge meldte ud, at konkurrencen i Danmark er så hård, at Telenor stadig overvejer, om det kan betale sig at være i Danmark, som - slog han fast - ikke betragtes som strategisk for Telenor, der hører til blandt verdens ti største mobilselskaber.

»Dertil kommer det nylige EU-indgreb, som afskaffer roamingafgifterne, som også vil koste teleselskaberne indtjening. Endelig har Forsvarsministeren sendt et nyt lovforslag i høring om den såkaldte net- og informationssikkehred, som nærmest vil udskrive en blancoregning til de danske teleselskaber, der kan blive pålagt byrder og foranstaltninger om at indsamle logning og data efter anvisninger fra ministeriets Center for Cybersikkerhed uden nogen kontrol med hverken omkostninger eller byrder,« siger Jakob Willer med reference til Forsvarsministeriets ønske om at genindføre og udvide den logning, som EU-Domstolen sidste år kendte ulovlig, og som derfor nu er ophørt.

pix-Gudhjem

Nyt teleforlig må på plads hurtigt

Jakob Willer opfordrer derfor politikerne på Christiansborg til at tage ordentligt fat om problemet.

»Der skal fokus i dansk telepolitik, så man sikrer den stabilitet og forudsigelighed, som telebranchen har brug for med sine langsigtede investeringer. Det bør man gøre med et nyt teleforlig, så det bliver attraktivt at investere igen,« lyder Jakob Willers direkte opfordring til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

pix-Digitale Danmark

Det nuværende teleforlig er fra 1999 og således det ældste endnu eksisterende politiske forlig. Det udstikker de overordnede rammer for telepolitikken i Danmark, men en bred kam af politikere ønsker det moderniseret, ligesom flere af Folketingets partier - heriblandt Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten - slet ikke er med i forliget, da de ikke dengang var i Folketinget.

Beskæftigelsen i telebranchen er fra 2013 til 2014 faldet med 4,8 procent eller omkring 600 fuldtidsansatte til 13.000, og dermed er lidt over 4.000 jobs forsvundet siden 2008.

mobilmast

De samlede investeringer, som teleselskaberne foretager i Danmark, er for første gang siden 2008 steget en anelse, nemlig 1,6 procent, og ligger nu på 6,2 milliarder kroner, hvoraf TDC som landets største telekoncern udgør langt den største del, nemlig 3,9 milliarder. Men der er meget langt op til de næsten 10 milliarder kroner, som i 2008 blev investeret, og de faldende investeringer bekymrer også politikerne, som meget gerne ser, at Danmark ligger i den internationale top, hvilket blandt andet kræver, at både mobil- og bredbåndsforbindelserne i hele Danmark er i topklasse, så man kan bo og arbejde hvor som helst i landet.

Hent rapporten »Økonomiske nøgletal for telebranchen 2014« hos Energistyrelsen (PDF-format)

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen