Berlingske Business

Parlamentariker rystet over mobilregning

pix-Roamingpriser
EU ønsker at fjerne udlandstaksten - roamingprisen - for at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen fra udlandet fra næste sommer. Men først skal der tages et opgør med de priser, som teleselskaberne må tage af hinanden. Arkivfoto: Iris/Scanpix

Danske teleselskaber tager fem gange så meget, som det reelt koster, når udenlandske turister bruger mobiltelefonen i Danmark. Det er en pengemaskine og helt ude i hegnet, siger konservativ europaparlamentariker, der vil tvangsnedsætte priserne.

»Det er helt ude i hegnet, at teleselskaberne skal have så store engrospriser på roaming. Det er kæmpe overpriser.«

Europaparlamentariker for De Konservative, Bendt Bendtsen, er indstillet på at skære voldsomt ned på de priser, som europæiske teleselskaber må tage af hinanden, når vi rejser til udlandet og taler i mobiltelefon eller bruger dataforbindelsen på mobilabonnementet efter at have fået dokumentation for, hvor lidt det reelt koster teleselskaberne.

I de fleste lande tager teleselskabet sig rigtigt godt betalt. Typisk er den regning, som det sender videre til sin udenlandske kollega tre gange højere, end hvad det reelt koster. Derfor sætter EU nu ind mod overpriserne, sådan så det fra juli 2015 bliver muligt for danskere at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen i de andre 27 EU-lande til danske priser.

En pengemaskine

De danske teleselskaber ligger i bund med en pris på 0,29 cent (2,1 øre) som de reelle omkostninger for en megabyte data, selv om den sælges videre for 1,46 cent (10,9 øre), altså fem gange så meget.

»EU-Kommissionens dokumentation viser, hvad engrospriserne faktisk er i Europa. I Danmark koster det f.eks. 0,29 cent at producere en megabyte data, men den bliver solgt til 1,46 cent. Vi kan sagtens se, at dette er en cashcow (en pengemaskine, red.) ud over alle grænser for teleselskaberne. Priserne er baseret på, hvor mange data der bruges i dag. Fremover vil vi bruge endnu mere, og dermed bliver produktionsprisen også lavere,« siger han til Berlingske.

Europaparlamentets industriudvalg besluttede tirsdag med 53 stemmer mod fem at afvise det kompromis, som de 28 EU-ambassadører havde forhandlet sig frem til. Det lyder på, at teleselskaberne i 2017 må opkræve ti euro pr. gigabyte data for f.eks. danskeres brug af roaming i resten af EU faldende til fem euro pr. gigabyte i 2021, men parlamentet kræver, at engrosprisen sænkes til fire euro pr. gigabyte i 2017 og tvangssænkes til en euro pr. gigabyte i 2020.

»Når den reelle omkostning ligger mellem 0,28 og 0,67 cent, hvorfor skal der så være en engrospris på otte-ti euro? Det er tankevækkende, at de reelle omkostninger er så meget lavere. Danmark ønsker så lav en pris som overhovedet muligt, men sydeuropæerne med mange turister tjener styrtende med penge på dette,« siger Bendt Bendtsen.

Vil have støttemidler undersøgt

Han har bedt EU-Kommissionen om at undersøge, hvor mange penge der er givet af EUs støttemidler til infrastruktur i de enkelte lande.

»Det er klart, at teleselskaberne skal tjene penge til at kunne udbygge nettene. Det er, hvad de sydeuropæiske teleselskaber argumenterer med. Omvendt får de stor støtte fra EU til deres infrastruktur, og derfor har jeg bedt om at få at vide, hvor mange penge de har fået i støtte,« siger den danske europaparlamentariker.

En dansker tilbringer i gennemsnit 12,6 dage om året i et af de europæiske lande.

De danske teleselskaber har anført, at medmindre EU sørger for at få sænket engrosprisen, når EU gør det muligt at bruge mobil- og dataforbindelsen i EU-landene til danske priser, risikerer teleselskaberne at skulle indføre særlige udlandsabonnementer. Ellers vil de danske teleselskaber skulle betale store summer til deres udenlandske kollegaer for danskernes forbrug, uden at de selv får pengene ind på anden vis.

Europaparlamentet skal blive enige med de endnu 28 EU-landes teleministre og EU-Kommissionen, før der foreligger en aftale. Ministrene mødes 2. december med punktet på dagsordenen, men der ventes store sværdslag mellem de nordeuropæiske og sydeuropæiske lande.

Afskaffelsen af roamingafgiften vil kun gælde i de 28 EU-lande samt i Norge, Island og Liechtenstein, der normalt følger med men ikke er medlemmer af EU.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen