Berlingske Business

Pape vil styrke beskyttelsen af danskernes personoplysninger

pix-Søren Pape Poulsen
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) forventer store diskussioner om databeskyttelse i 2017, hvor han vil styrke Datatilsynet. Foto: Thomas Breinstrup

Der skal passes endnu bedre på danskernes personlige data, siger justitsminister Søren Pape Poulsen, som vil styrke Datatilsynet - men stadig er tavs om regeringens planer om mere tele- og internetovervågning, som EU-Domstolen før jul trak tæppet væk under.

»2017 bliver et år i databeskyttelsens tegn. Det er regeringens mål at styrke beskyttelsen af danskernes data.«

Det fastslog justitsminister Søren Pape Poulsen (K), da han torsdag formiddag åbnede den sjette Databeskyttelseskonference i Christian IVs gamle børsbygning i København i overværelsen af en stopfyldt sal.

»Regeringen har valgt at stille skarpt på databeskyttelse, som er en del af regeringsgrundlaget. Det er nemlig enormt vigtigt, hvordan vi passer på danskernes personoplysninger. Det er ikke altid nemt, men jeg er optimistisk,« sagde Søren Pape Poulsen.

Datatilsynet skal styrkes

Han fremhævede, hvordan EUs nye, fælles databeskyttelsesregler træder i kraft 25. maj 2018, hvilket blandt andet vil medføre langt strengere straffe, hvis der sker overtrædelser. Derfor vil regeringen samtidig sikre, at Datatilsynet bliver styrket efter mange års udsultning, hvor opgaverne er blevet flere og flere, uden at bemandingen og beføjelserne er fulgt med.

»Datatilsynet skal styrkes. Det skal spille en mere central og aktiv rolle end i dag og have de fornødne muskler til at sikre, at danskernes personoplysninger beskyttes. Men samtidig skal Datatilsynet være et videncenter med indgående indblik i, hvad der skal gøres for at undgå sikkerhedsbrud,« sagde justitsministeren.

Han slog samtidig fast, at Danmark agter at føre et større ord i internationale sammenhænge, »så datasikkerhed ikke kun dikteres af de store lande«.

pix-Fingeraftryk

Se & Hør- og CPR-sager undergraver tilliden

Regeringen er i gang med at udarbejde en samlet strategi, der skal sikre en bedre beskyttelse af danskernes personoplysninger.

»Det skal være trygt for danskerne at overlade selv følsomme oplysninger til både offentlige myndigheder og private virskomheder. Vi skal værne om danskernes tryghed. Vi skal nemlig kunne stole på, at oplysninger behandles med omtanke og er i sikre hænder, både når vi overlader dem til myndigheder, og når vi selv indhenter dem. Ordentlighed og ansvarlighed er nøgleordene. De offentlige myndigheder og private virksomheder skal opføre sig ordentligt, når de behandler personoplysninger,« fastslog Søren Pape Poulsen.

Han medgav samtidig, at Se & Hør-sagen og sommerens afsløring af, at en kinesisk virksomhed ved en fejl havde modtaget fem millioner danskeres CPR-numre »er to triste eksempler på, at vi ikke har passet godt nok på dem«.

Kommunal

Ny strategi for cybersikkerhed på vej

Derimod nævnte han intet om den udvidede overvågning af danskernes tele- og internetdata, som regeringen har skrevet ind i sit regeringsprogram, men som EU-Domstolen 21. december trak tæppet væk under med en afgørelse af, at masseovervågning er ulovlig. Domstolen modtog i øvrigt årets Databeskyttelsespris, og normalt er det justitsministeren, der overrækker den, men fordi domstolen ikke kan modtage priser, undgik Søren Pape Poulsen at skulle overrække hæderen.

Derimod nævnte han, at en ny strategi for Danmarks cyber- og informationssikkerhed er på vej.

»Den skal gøre os parate til at beskytte den centrale infrastruktur og har fokus på hacker- og virusangreb samt beskyttelse af personlige oplysninger,« sagde Søren Pape Poulsen.

En tidligere stramning af lovgivningen i december 2015 - efter en høringsperiode på kun 20 dage - udløste dog skarp kritik fra en lang række organisationer. Her fik Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste udvidet sine beføjelser væsentligt. CFCS kan nu kræve dyre og besværlige ændringer i den danske telestruktur, uden at der er lagt begrænsninger ind i loven, som kun Enhedslisten og Alternativet stemte imod. Samtidig er CFCS som militær enhed ikke underlagt almindelige bestemmelser, så der skal gives indsigt i grundlaget for de beslutninger, der tages.

Hvad den nye strategi lægger op til, står endnu ikke klart.

Børn og unge skal vide mere

Justitsministeren slog også fast, at børn og unge skal uddannes bedre til at gebærde sig i den digitale verden og passe på deres personoplysninger.

»Det handler om digital dannelse. Børn og unge skal have viden og kompetencer, så de kan færdes sikkert på nettet. Børn og unge skal være bevidste om internettets muligheder og begrænsninger og kende konsekvenserne af de digitale fodspor, som de efterlader,« sagde Søren Pape Poulsen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen