Berlingske Business

Opblødning i stillingskrig om kæmpe overvågning

Åbent samråd om kontrolindsatsen ved den dansk-tyske grænse
Justitsminister, Søren Pind. Foto:

Tidsplanen skrider for den omstridte overvågning af danskernes tele- og internettrafik som følge af nye samtaler mellem Justitsministeriet og tele- og internetbranchen, der glæder sig over endelig at få dialogen om den milliarddyre regning. Endnu er det uvist, om der er politisk flertal for overvågningen.

Efter flere ugers stadig eskalerende kritik af den overvågning af al tele- og internetrafik i Danmark, som Venstre-regeringen ønsker indført, og som telebranchen anslår vil koste i nærheden af en milliard kroner alene at etablere, er der tegn på, at Justitsministeriet vil bløde op på sine krav.

pix-SIM-kort

»Der er i denne uge arrangeret en række møder mellem selskaberne og Justitsministeriet og politiet. Det er rigtigt positivt, at der kommer gang i en dialog, som vi hele tiden har efterlyst, og det tager vi imod med forhåbning, så der kommer en bedre forståelse for hinanden og for mulighederne og begrænsningerne. Selvfølgelig er det en udløber af undersøgelsen af omkostningerne ved at indføre en så omfattende logning, som vil betyde, at der minimum hvert femte sekund vil blive foretaget en registrering af hver eneste dansker,« siger Jakob Willer, direktør i telebranchens organisation Teleindustrien.

Branchen anslår selv, at alene tele- og internetudbyderne står over for en regning i nærheden af en milliard kroner til bare indkøb og opsætning af udstyr, der skal håndtere de datamængder, som eksperter betegner som astronomiske, såfremt politiets ønsker om at indsamle al trafik skulle gennemføres. En milliard svarer til, hvad TDC som Danmarks ottendestørste skattebetaler lægger i skat hvert år. Dertil kommer, hvad hoteller, restauranter, cafeer, campingpladser m.fl., som udbyder internet til kunderne, skal af med.

Pind: Hemmeligt fly skulle transportere Snowden til USA

Millioner til vedligehold

Justitsminister Søren Pind (V) har tidligere opfordret til at klappe hesten og antydet, at regningen for registreringen, som er et ønske fra politiet, ikke bliver nær så høj, som både tele- og IT-eksperter siger. Revisions- og rådgivningshuset EY (Ernst & Young) er sat til at vurdere omkostningerne, fordi politikerne har lovet ikke at lægge flere økonomiske byrder på erhvervslivet. Regningen vil dog kun blive gjort op for det første år, og der vil hvert af de kommende år vente endnu nogle store regninger, fortæller Sydenergi/SE, som ejer landets næststørste kabel-TV-selskab, Stofa, og som fredag skal mødes med Justitsministeriet.

»Vi er ret kede af, at man vil genoptage sessionslogningen. Derfor er det vigtigt at mødes med ministeriet, så vi kan forklare, hvad den tekniske og økonomiske virkelighed er. Vi har gjort op, at det vil koste os 150-200 millioner kroner at etablere – det svarer til den bredbåndspulje, som regeringen lige har indstiftet, eller til 35.000 færre danske fiberopkoblinger. Dertil kommer 50-60 millioner kroner om året til vedligehold og løbende opsamling af data,« siger Jes Brinch­mann Christensen, chef for samfunds­anliggender og internationale relationer hos Sydenergi/SE.

pix-Karin Gaardsted

Han påpeger, at politiet allerede i dag med en dommerkendelse kan få etableret overvågning af en person.

»Det nye forslag lægger op til at indsamle rigtigt mange flere data – men stadig med en masse undtagelser, så boligområder med under 100 boliger, biblioteker og universiteter ikke skal logge. Desuden kan man kommunikere gennem f.eks. Wordfeud, TOR-netværket og sikre VPN-forbindelser. De, der virkelig vil gøre skade, hopper næppe ned med begge ben, så vi kan ikke se, at det er en bedre løsning end den, man havde de foregående syv år og afskaffede,« siger Jes Brinchmann Christensen til Berlingske Business.

27BUSLars-Lilleholt-153323.jpg

Også Danmarks tredjestørste teleselskab, Telia, skal mødes med Justitsministeriet. Lasse Andersen, advokat i Telia og formand for Teleindustrien, forventer derfor absolut ikke, at lovforslaget, hvis ordlyd stadig ikke er fremlagt, vil blive forelagt Folketinget i marts, sådan som ministeriet oprindeligt meddelte.

»Jeg tror ikke, at man kan nå det i foråret. Hvis man skal have lovændringen på plads og overholde den fire ugers høring, som man har sagt, at der vil blive, har man i princippet ret travlt. Og det tror jeg trods alt ikke, at de vil gøre, når de har set, hvor meget uro lovforslaget har skabt,« siger Lasse Andersen.

EU-udbud vil trække tiden ud

I forvejen forventer telebranchen, at indkøbet af det nødvendige udstyr er så omfattende, at det skal i EU-udbud.

Dermed kan der gå op til to år, før alt måtte være klar. Dertil kommer, hvornår Rigspolitiets IT-systemer vil være klar til at kunne modtage og behandle de svimlende datamængder. Rigspolitiet har haft dårlige IT-karakterer i sin karakterbog gennem de seneste år, og ved den tidligere internetregistrering, som kørte fra 2007 til afskaffelsen i 2014, gik der over tre år, før man kunne indlæse de data, som tele- og internetudbyderne var forpligtet til at samle ind. Også dengang for egen regning.

»Man havde hverken kompetencer eller systemer klar. Alligevel fastholdt man, at det var et meget vigtigt redskab,« siger direktør Jakob Willer fra Teleindustrien.

pix-Norge

På en konference på Christiansborg tirsdag i sidste uge om fremtidige investeringer i digital infrastruktur i Danmark var der udbredt bekymring over, at investeringerne i udbygning og forbedring af tele- og mobilnet fra 2008 til 2014 er faldet fra 9,6 til 6,3 milliarder kroner om året, samtidig med at de store teleselskaber de seneste måneder har måttet nedskrive værdien af deres forretninger med mange milliarder kroner. TDCs topchef, Pernille Erenbjerg, slog fast, at en genindførelse af overvågningen vil betyde færre investeringer.

»Selvfølgelig vil vi gøre, hvad politikerne beder os om, men det er et faktum, at dette vil koste virkeligt mange penge, og de kan kun komme fra investeringerne. Det vil altså få betydning for, hvad vi fremover vil kunne investere,« sagde hun.

søren pind

Tidligere har flere mindre teleselskaber og aktieanalytikere fremhævet, at regningen for overvågningen vil ende hos kunderne. Derfor er telebranchen nu glad for ministeriets opblødning.

»Vi har en fælles interesse i, at logningen ikke bliver en barriere for den digitale udvikling af Danmark, og det, fornemmer vi, bliver der lyttet til,« siger Jakob Willer fra Teleindustrien.

DF støtter V-forslaget

Dansk Folkeparti har som de eneste meldt ud, at de støtter Venstre-regeringens overvågningsforslag. Alle øvrige partier, med undtagelse af Socialdemokraterne, er imod. Hos Socialdemokraterne, som har de afgørende stemmer, venter IT- og teleordfører, Karin Gaardsted, stadig på det afgørende svar på, hvad det vil koste, og om det overhovedet kan bruges.

»Vi mener ikke så meget, før vi har fået noget mere konkret at vide af justitsminister Søren Pind (V). Det er rigtigt mange penge, og jeg kan godt forstå, at teleselskaberne beklager sig. Det er ikke blot en kæmpe udgift for teleselskaberne, men også et principielt spørgsmål om overvågning af alle danskerne,« sagde hun tirsdag til Berlingske.

Pind

Justitsministeriet bekræfter, at lovforslaget vil blive lagt frem med de sædvanlige fire ugers høring, men kan ikke sige, hvornår det sker.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen