Berlingske Business

Omstridt overvågning kommer op igen

pix-Øje
Venstre-regeringen vil fortsat give politiet og efterretningstjenester flere data om, hvordan danskerne bruger deres internetforbindelser. Et nyt lovforslag vil være klar til januar. Arkivfoto: Iris/Scanpix

Udsigten til en milliardregning for overvågning af danskernes tele- og internettrafik fik justitsminister Søren Pind til at lade forslaget falde. Nu kommer det på dagsordenen igen til årsskiftet.

Den omstridte overvågning af danskernes brug af Internet bliver taget op igen af justitsminister Søren Pind.

Til januar vil ministeriet være klar med et nyt lovforslag, som skal give alle internetudbydere pligt til at registrere og opbevare »oplysninger om tele- og internettrafik til brug for efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold«. Det fremgår af det lovprogram, som regeringen fremlagde som sin arbejdsplan for den kommende sæson, da Folketinget tirsdag vendte tilbage fra sommerferie.

Milliardstor regning

Søren Pind måtte i det tidlige forår kaste håndklædet i ringen med sit tidligere forslag, som ville koste omkring en milliard kroner at indføre og derefter store, årlige millionbeløb at holde i luften.

Lovforslaget, som aldrig nåede at blive fremlagt, og som ministeriet derfor heller ikke ville udlevere til politikerne, fik massiv kritik fra alle andre sider end hos Venstre-regeringen og Dansk Folkeparti. Socialdemokraterne ville først se det konkrete forslag, før partiet i givet fald leverede de afgørende mandater, mens alle øvrige partier i Folketinget var lodret imod.

pix-Søren Pind

Den danske telebranche beregnede tidligt i processen, at regningen ville ende på omkring en milliard kroner, hvilket ville gå ud over investeringerne i Danmark. Det afviste ministeren først, men efterfølgende viste eksterne konsulentberegninger, at det netop ville blive så voldsom en regning.

Minister: Det skal løses

Den ville Søren Pind ikke forsvare, så han droppede lovforslaget men lod i april forstå, at der ville komme et nyt forslag.

»Her skal vi ramme den afgørende balance, en god model, der er til gavn for alle, også internetudbyderne, så politiet og Politiets Efterretningstjeneste kan følge de kriminelle. Det er et problem, der skal løses. Hvis vi ikke tilpasser lovgivningen, vil politiet og PET om få år stå uden de oplysninger, som er afgørende vigtige for opklaringen af alvorlig kriminalitet,« sagde Søren Pind i et åbent samråd i Folketingets retsudvalg, hvor han afviste, at indsamlingen af tele- og internetdata var masseovervågning af danskerne.

Global Connect

Jakob Willer, der er direktør i Teleindustrien, som er telebranchens brancheorganisation, afventer at se det konkrete udspil fra Justitsministeriet om, hvad der nu ønskes logget, og i hvilket omfang der skal samles data ind.

»Vi har fortsat drøftelser med Justitsministeriet. Jeg har derfor ikke yderligere kommentarer nu,« siger han til Berlingske.

Også Færøerne skal samle ind

Af lovkataloget fremgår, at Søren Pind samtidig vil have ændret den færøske retsplejelov, så »justitsministeren efter forhandling med Færøernes Landsstyre kan fastsætte nærmere regler om, at udbydere af telenet eller teletjenester skal foretage registrering og opbevaring i ét år af oplysninger om teletrafik til brug for efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold«. Den lovændring vil blive forelagt i februar 2017.

søren pind

Skulle der forinden komme valg til Folketinget, falder alt lovforberedende arbejde, som politikerne er i gang med på alle områder, væk og skal startes igen, når et nyt folketing er valgt.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen