Berlingske Business

Nu skal det blive sværere at begå direktørsvindel

Nye anbefalinger skal få Brian Mikkelsen (K) til at sætte hårdere ind overfor IT-kriminalitet. Arkivfoto
Arkivfoto:Erhvervsminister vil straffe hvidvask hårdtHvidvask skal stoppes ved hårde straffe og større bankansvar, mener erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). Se RB kl. 08.06 d. 21.03.2017. Arkivfoto: ARKIVFOTO 2015 af Brian Mikkelsen- - Se RB 29/1 2017 11.59.Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil selv kontakte politiet for at gøre opmærksom på en færdselsforseelse, som blev fanget på kamera. (Foto: Simon Læssøe/Scanpix 2016) Foto:

Trusselsbilledet for IT-angreb på virksomheder er mere skræmmende end nogen sinde. Det har fået Virksomhedsrådet for IT-sikkerhed til at komme med anbefalinger til erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), som siger, at straffen for IT-forbrydelser skal være hårdere.

De eneste, der har gjort fremskridt, er de kriminelle, når det kommer til cyberangreb. Men det skal være slut. Tirsdag afleverede Virksomhedsrådet for IT-sikkerhed en række anbefalinger til erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). Anbefalingerne er blevet udarbejdet for at sætte fokus på de store problemer, som danske virksomheder har med forsøg på IT-svindel og cyberangreb.

Per Palmkvist Knudsen er formand i Virksomhedsrådet for IT-sikkerhed, der blev nedsat sidste år. Han mener, at der hurtigt bliver nødt til at ske forbedringer på hos virksomhedernes IT-sikkerhed for, at virksomhederne ikke bliver løbet over ende af svindlerne.

»Der er ikke meget, der tyder på, at virksomhederne er opmærksomme nok trusselsbilledet. Men problemet er så aktuelt, som det overhovedet kan være. Jo mere digital man bliver, desto mere udsat bliver man også på IT-sikkerhedsområdet,« siger Per Palmkvist Knudsen.

internet-troll Digital communication

Virksomhedsrådet anbefaler bl.a., at der skal være øget adgang til information og vejledning om IT-sikkerhed og databeskyttelse for små og mellemstore virksomheder, og at der skal være klarere regler for håndhævelse af IT-sikkerhed og datahåndtering.

Anbefalingerne kommer på et tidspunkt, hvor cyberangreb så som phishing mails, ddos-angreb og direktørsvindel for mange virksomheders vedkommende foregår på ugentlig basis.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) tager vel imod rådets anbefalinger.

»Jeg synes, det er nogle gode anbefalinger, for der er brug for et fokus på IT-sikkerheden. Det er et område i hastig udvikling, og trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Danske virksomheder er rigtigt gode til at udnytte digitaliseringen, men når det kommer til IT-sikkerhed, halter vi efter de førende lande,« siger han.

Jesper Kongstad, direktør for Patent- og Varemærkestyrelsen.

I sidste uge kunne Berlingske Business fortælle, at op til 65,6 procent af de største virksomheder i Danmark har oplevet forsøg på direktørsvindel, hvor en person via mail giver sig ud for at være en direktør i virksomheden for at narre penge fra godtroende medarbejdere.

Så sent som tirsdag blev direktør Martin Thorborg i virksomheden Dinero udsat for et forsøg på direktørsvindel, hvor en person udgav sig for at være ham over mail, mens Thorborg selv ikke var på kontoret. Svindlen blev gennemskuet i tide, og ingen penge blev sendt. Men for Martin Thorborg er spørgsmålet, hvad svindlerne finder på næste gang.

»Det her blev heldigvis fanget, men min frygt lige nu er, hvad næste angreb kan være. Jeg ved det ikke. Mailen blev sendt fra min e-mail-adresse, så man skal være ret teknisk vidende for at se, at den er falsk,« siger han.

Mailkorrespondancen, som blev sendt fra en svindler til en medarbejder i Dinero, er blevet afleveret til politiets Cyber Crime Center. Ifølge Martin Thorborg har politiet forklaret ham, at angrebet muligvis kan stamme fra Østeuropa.

Iværksætteren Martin Thorborg er blevet udsat for forsøg på CEO fraud. Arkivfoto

En af de vigtigste ting, siger Brian Mikkelsen, er at blive klogere på, hvem der udgør en trussel, og hvordan trusselsbilledet ser ud.

»Der er virksomheder og nationer, som forsøger at lave spionage og udgør en trussel for bl.a. vores virksomheder, og vi skal have en større viden om, hvilke trusler virksomhederne møder. En af de store udfordringer er, at området er hæmmet af store mørketal, fordi mange virksomheder ikke tør stå frem med, at de er blevet ramt,« siger han og erkender, at indsatsen over for sikkerhedstrusler hidtil ikke har været god nok.

”Vi har ikke været gode nok som offentlig myndighed til at hjælpe virksomhederne med at afdække trusselsbilledet, men jeg har fået anbefalingerne nu, og jeg har tænkt mig at implementere dem. Myndighederne skal tage det mere alvorligt. Det kræver også, at politiet prioriterer indsatsen.”

Virksomhedsrådet for IT-sikkerheds anbefalinger lægger op til, at der skal være bedre muligheder for især små- og mellemstore virksomheder for at få nødvendige informationer om, hvordan man tackler IT-angreb, som f.eks. CEO fraud.

Anbefalingerne drejer sig i høj grad om at højne virksomheders og medarbejderes opmærksomhed på området, men kommer ikke med nogen konkrete tekniske forslag til bedre at beskytte virksomhederne. Ifølge eksperter hos bl.a. Forsvarsakademiet er sikkerhedsindsatsen også bedst givet ud ved, at den enkelte medarbejder har en større opmærksomhed på truslen, da svindelnumre som CEO fraud ofte er på så gennemført et niveau, at sikkerhedsprogrammer ikke kan opfange dem.

Per Palmkvist Knudsen fra Virksomhedsrådet for IT-sikkerhed vil have en hårdere indsats sat i værk for at finde de ansvarlige bag IT-truslerne.

»Vi savner, at det har konsekvenser at begå den her kriminalitet. Det er svært at finde de kriminelle, men det er ikke umuligt, og hvad er egentlig alternativet? Dem der for alvor gør fremskridt for tiden, det er de kriminelle,« siger han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen