Berlingske Business

NSA-overvågning af amerikanere delvis stoppet

pix-NSA-hovedkvarter
Den amerikanske efterretningstjeneste NSA (National Security Agency) skulle fra søndag morgen ophøre med at masseindsamle oplysninger om amerikanernes telefonsamtaler, men dermed stopper masseovervågningen fra hovedkvarteret her i Fort Meade i Maryland på ingen måde. Arkivfoto: Saul Loeb, AFP/Scanpix Foto:

Masseindsamlingen af data om amerikaneres telefonsamtaler sluttede i weekenden, men den fortsætter i resten af verden, ligesom den omstridte efterretningstjeneste fortsat masseovervåger Internettet.

Den amerikanske efterretningstjeneste NSAs masseovervågning af amerikanernes telefonsamtaler er slut, men alle andre steder i verden fortsætter den uændret.

Natten til søndag udløb den særtilladelse, som National Security Agency fik i forbindelse med terrorangrebet på World Trade Center 11. september 2001. Dermed er det nu forbudt NSA at indsamle oplysninger om amerikaneres telefonsamtaler - en masseovervågning, som den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden afslørede de første dele af i juni 2013 ved at offentliggøre tophemmelige dokumenter, som rettede søgelyset mod NSA.

I praksis har NSA skullet have tilladelse hos den hemmelige domstol, Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), til at kræve alle oplysninger om telesamtaler udleveret fra teleselskaberne.

pix-Tim Cook

Oplysninger slettes ikke foreløbig

Efter et voldsomt internt, politisk pres blev NSAs tilladelse inddraget og er nu ændret i det, der kaldes »USA Freedom Act«. Myndighederne vil fortsat have adgang til oplysningerne, men masseindsamlingen er blevet forbudt, og der skal foreligge dommerkendelser for at få udleveret oplysninger fra teleselskaberne.

NSA skal dog ikke slette de milliarder af indsamlede data. Efterretningstjenesten har bedt den hemmelige domstol om at bevare sin »begrænsede adgang« til alle oplysningerne frem til 29. februar 2016 »begrænset til det tekniske personale og udelukkende for at kunne verificere, at de nye, målrettede produktionsmekanismer, som bemyndiges gennem USA Freedom Act, virker, som det var forventet«, oplyser de nationale efterretningstjenesters direktørkontor i en meddelelse.

Det Hvide Hus bekræfter, at det drejer sig om de seneste fem års indsamlede data.

pix-Facebook-f

Masseovervågning fortsætter

Kritikere peger på, at det kun er NSAs indsamling af oplysninger om telefonsamtaler, som nu stopper, og kun for amerikanske statsborgere. NSA kan fortsætte sin masseovervågning af internettrafikken og brugen af sociale medier i USA og af også telesamtaler uden for USA, hvilket ifølge Snowdens dokumenter foregår i samarbejde med nationale efterretningstjenester kloden over.

I maj kom det frem, at den tyske efterretningstjeneste, Bundesnachrichtendienst (BND), har indsamlet datatrafik mellem Østrig og Luxembourg og stillet den til rådighed for NSA. Dermed har NSA ikke selv været inde på fremmed område men alligevel skaffet sig den ønskede viden.

I august berettede avisen Die Zeit, hvordan Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) i Köln i 2013 af NSA fik udleveret spionagesoftwaren XKeyscore og lovede som modydelse at levere data fra Tyskland.

I Sverige har domstole tidligere i går pålagt teleselskaber i landet at fortsætte indsamlingen af oplysninger om kundernes private trafik. Tele2 havde indbragt sagen for retten for at blive fritaget for kravet, indtil EU-Domstolen har behandlet spørgsmålet. Tele2 mener, at der er tale om en alvorlig indtrængning i den personlige integritet.

pix-Apple-kryptering

Dansk rummel

Også i Danmark rumles der med tanker om at genindføre den altomfattende dataregistrering af danskernes brug af Internet, som daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) i foråret 2014 bremsede efter EU-Domstolens afgørelse af, at den var ulovlig. Der samles dog stadig basisoplysninger ind, ligesom alle telefonsamtaler i Danmark registreres og - mod en dommerkendelse - skal kunne udleveres til politi og efterretningstjenester inden for kort tid.

Indsamlingen af oplysninger har stået på siden september 2007 og er danmarkshistoriens største overvågning. Alle oplysninger skal gemmes i et år af tele- og internetudbydere.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen