Berlingske Business

Mobilnet skal styres inden for landets grænser

pix-Mobilmast
Dagens mobilnet er blevet så vigtige for samfundet, at de skal styres inden for landets egne grænser, siger den norske telestyrelse, som nu vil have det gjort til et krav. Arkivfoto: Lars Nybøll, Telenor

Den norske telestyrelse vil pålægge teleselskaber og internetudbydere, at al drift af deres mobil- og bredbåndsnet skal ske i Norge.

De landsdækkende mobil- og bredbåndsnet skal styres fuldt og helt uden at være afhængig af hverken mandskab eller tekniske systemer i udlandet.

Det har den norske telestyrelse, Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (Nkom), mandag indstillet til det norske transportministerium. Det sker for at gøre det lettere at beskytte den nationale sikkerhed i tilfælde af katastrofer, og Nkom lægger op til, at det skal gælde fra om to år og omfatte både det nuværende 4G-mobilnet og de datanet, som det er afhængigt af, og det fremtidige 5G-net, når det måtte komme om nogle år.

Vil være uafhængige af udlandet

Norge har lige nu to nationalt dækkende mobilnet. Det ene drives af Telenor, som den norske stat ejer 53 procent af, og som er Nordens - og Danmarks - næststørste teleselskab. Det andet står svensk-finske Telia - Nordens største telekoncern - bag. Derudover er Norges tredjestørste mobilselskab, ICE, i færd med at opbygge et tredje mobilnet. Dertil kommer Telenors og Broadnetts bredbåndsnet, som også er landsdækkende.

Efter at norsk TV, NRK, i løbet af vinteren afslørede, at driften af det norske nødnet, som bruges af politiet, brand- og sundhedsvæsenet, skete fra Indien, og at flere IT-arbejdere dér havde adgang til dele af systemet, har nødnettets underleverandør, Broadnett, flyttet al sin IT-virksomhed fra Indien tilbage til Norge.

»Vi må erkende den betydning, som de civile, kommercielle net har fået for samfundet og totalforsvaret. Spørgsmålet er, om vi vil være trygge, hvis vi kommer i en vanskelig situation og er afhængig af tjenester fra udlandet,« siger afdelingsdirektør i Nkom, Einar Lunde, til dagbladet Dagens Næringsliv.

Telenor opfylder allerede kravene, siger den norske telegigant, mens Telia ifølge Dagens Næringsliv er klar til at flytte visse tekniske systemer til Norge for at kunne leve op til de fremtidige krav. Lige nu styres dele af Telias norske mobilnet fra Sverige. ICEs net bygges, ifølge nyhedsbureauet Reuters, op i overensstemmelse med kravene, som har været undervejs længe.

TDC anmelder tv-nedbrud hos YouSee til politiet Forsvarets Efter

Dansk forbillede

I Danmark er der tre landsdækkende mobilnet: TDCs, Telias og Telenors fælles samt »3«s. »3« har en aftale med Telia om, at »3«-kunder automatisk hopper på Telias netforbindelser, når de er i områder, hvor »3« ikke selv dækker.

Nkom henviser til, at Danmark i december 2015 vedtog en omstridt lov, som gav Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste lov til at stille direkte krav til tele- og internetudbyderne i Danmark - uden at behøve at begrunde, hvorfor man ønsker dem gennemført. Dette har de danske teleselskaber klaget over, fordi det er dem, der skal betale regningen.

Tele- og internetudbyderne er også forpligtet til at underrette CFCS, når de forhandler aftaler om indkøb eller drift af kritisk udstyr eller kritiske systemer og værktøjer. Det oplever TDC i praksis, efter at den danske telekoncern valgte at indgå aftale med den kinesiske telegigant Huawei, som i dag står for TDCs mobilnet i Danmark.

Endelig skal de, der byder på en opgave for tele- og internetselskaberne, sørge for, at personalet er sikkerhedsgodkendt til at kunne behandle klassificerede oplysninger eller andre oplysninger, som handler om informationssikkerhed eller beredskaber.

Læs mere: »Nasjonal autonomi i norske elektroniske kommunikasjonsnett« fra Nkom (i PDF-format)

439385911

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen