Berlingske Business

Minister afviser statspenge til bedre internetdækning

pix-Gudhjem
Den særlige statsstøtte til bedre mobil- og internetforbindelser på Bornholm - her Gudhjem - bliver den eneste gang, hvor statskassen spytter konkrete penge i dette område, siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen. Arkivfoto: Iris/Scanpix

Bedre internet- og mobilforbindelser til danskerne bliver uden statsstøtte, for det ødelægger konkurrencen, siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen, som ser e-handel som en gylden mulighed for, at butikker i Udkantsdanmark kan overleve.

Der kommer ikke flere penge fra statskassen til at sikre danskerne bedre mobil- og internetforbindelser.

Det fastslog erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) på Danmarks største konference på teleområdet, Tele 2015, i København tirsdag formiddag, hvor store dele af den danske televerden er samlet.

Al udvikling går i stå

»Det kribler indimellem i fingrene hos nogen for at komme rendende med staten for at få rullet bredbånd ud, men indtil videre er det lykkedes at få et bredt flertal i Folketinget til at sikre en markedsbaseret udrulning af bredbånd. Det er meget bedre, og så er det en meget god ide, at udrulningen er teknologineutral,« fastslog ministeren med henvisning til, at det ikke er politikerne, der skal bestemme, på hvilken måde danskerne skal have deres internetforbindelse - via fastnettet, kabel-TV-nettet, fibernettet eller mobilnettet.

Kun i et enkelt tilfælde, på Bornholm, har man sat særlige penge af til at forbedre internet- og mobildækningen. 60 millioner kroner over to år er der givet, og det gav bagslag.

»Lige så snart man begynder at sætte statslige penge af på ét sted, så stopper alle investeringer fra private selskaber netop det sted. Og alle andre forventer så, at man også kommer med penge til andre steder. Selv om det er valgår, håber jeg, at man politisk vil stå fast på, at en markedsbaseret og teknologineutral udrulning er måden at rulle bredbånds- og mobildækning ud på,« sagde Henrik Sass Larsen.

Bred opbakning

Det er et synspunkt, som ikke kun tele- og internetbranchen men også dem, der leverer ydelser via netforbindelserne er helt enig i.

»Jeg er meget enig med ministeren. Så snart det offentlige investerer i visse områder, så stopper vi andre, indtil vi igen ser et potentiale. Men selvfølgelig skal den basale infrastruktur være på plads. Hvis infrastrukturen er der - og det tager jeg som en selvfølge, at den er -, så skal vi nok sammen med vore kunder forstå at udnytte mulighederne. Det er streaming (TV og film sendt via internetforbindelsen, f.eks. Netflix, red.) et rigtigt godt eksempel på,« sagde Leif Vestergaard, administrerende direktør for IT-koncernen EG, gennem hvis systemer bl.a. 80 procent af alle almennyttige boligers data, en tredjedel af alle vagtlægesystemer og 90 procent af alle kirkegårdssystemer kører.

Regeringen har som mål, at alle danskere - uanset hvor i Danmark de bor - senest i 2020 skal kunne købe en internethastighed på mindst 100 megabit i sekundet ind i huset og mindst 30 megabit ud ad huset. Det skal blandt andet medvirke til at stoppe affolkningen af de fjernereliggende områder af landet, så man kan bo og arbejde, hvor man har lyst.

Se på e-handel

Og her bør de små og mellemstore virksomheder i det såkaldte Udkantsdanmark se handel over nettet som en gylden mulighed, som kan sikre deres overlevelse, mener erhvervs- og vækstministeren, som har nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan man på den måde kan bremse fraflytningen fra land- til byområder.

»I disse år forstærkes mønsteret, hvor folk flytter fra landet til byerne. Dermed bliver der lidt tomt derude, og derfor bør de små og mellemstore virksomheder se på mulighederne ved især e-handel. Hvis detailhandelsbutikker ikke i tide får lagt en strategi for e-handel, så ryger de ind i store vanskeligheder med at kunne opretholde indtjeningen til at klare omkostninger, lokaleleje m.m. E-handel giver en enorm mulighed for at stige på, hvis man er dygtig nok,« sagde Henrik Sass Larsen.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen