Berlingske Business

Millionhjælp på vej til dårlige internetforbindelser

pix-Kablerne
Selv om 200 millioner kroner ikke rækker langt, når der skal graves internetkabler ned, forventer politikerne alligevel, at op mod 40.000 boliger, sommerhuse og virksomheder vil kunne få del i tilskuddet og dermed få bedre internetforbindelser, som man kan undersøge på www.tjekditnet.dk.

Til sommer kan de hårdest ramte boliger, sommerhuse og virksomheder søge om tilskud til at få ordentlige bredbåndsforbindelser. De sidste opdateringer af, hvor i landet der er problemer, sker i denne måned.

Der er 200 millioner kroner på vej som støtte til de danskere, der bor i områder, hvor internetforbindelserne er elendige.

Energistyrelsen, som siden regeringsskiftet er øverste myndighed på området, har givet alle danske internetudbydere en frist til 23. maj til at opdatere og præcisere kortlægningen af adresser med dårlig dækning, så alle på netadressen Tjekditnet.dk vil kunne slå op, om de kan søge tilskud. Selskaberne skal nemlig indrapportere, hvor de vil forbedre dækningen i de næste tre år.

Den første ansøgningsrunde åbner til sommer. Man skal dog selv skyde mindst 2.000 kroner i at forbedre sin internetforbindelse, før man kan søge tilskud til resten.

pix-Kabler

Op til 25.000 kan gå glæde af pengene

Forventningen er, at pengene vil kunne række til mellem 4.000 og 25.000 boliger, virksomheder eller sommerhuse.

De 200 millioner kroner blev for nylig sat af til boliger, virksomheder og sommerhuse, der har dårlig dækning. Det er defineret ved, at man højst kan købe en internetforbindelse, som har 10 megabit i sekundet i hastighed ind i huset og to megabit ud ad huset. De er et led i den overordnede plan om, at samtlige danskere - uanset hvor de måtte bo og arbejde - senest i 2020 skal kunne købe en internetforbindelse på mindst 100 megabit ind i huset og mindst 30 megabit ud ad huset.

tjekditnet

Om netforbindelsen kommer via mobilmaster, fastnettet, kabel-TV-nettet eller fibernet er underordnet, så længe man overhovedet kan købe sig til en ordentlig forbindelse. Ikke blot ser vi mere TV og film via netforbindelsen. Det er også afgørende med gode forbindelser til alle, når det offentlige satser på, at digital selvbetjening og andre former for digitalisering af stat, kommuner og regioner hvert år skal give en milliardbesparelse på det offentlige budget.

pix-Gravearbejde

Mobildækningen mangler fortsat

Tilskuddene vil kunne gives i de områder, hvor der de næste tre år - frem til 1. juli 2019 - ikke vil blive etableret bedre forbindelser. Derfor skal alle kunne se, om de kan søge pengene.

Tjekditnet.dk blev åbnet i marts 2015. Formålet er at gøre det lettere for danskerne at se, hvilke selskaber der tilbyder Internet og mobiltelefoni netop dér, hvor de bor, så man kan vælge et andet selskab, hvis dækningen ikke er god nok. Stadig kan man dog kun slå internetdækningen op. Mobildækningen, som skulle have været med inden sommerferien sidste år, lader fortsat vente på sig, og der er ingen dato for, hvornår den kommer med.

pix-TDC-hovedsæde

Bredbåndspuljen på 200 millioner kroner er en aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative, Socialdemokraterne, SF og De Radikale. I år er der sat 80 millioner kroner af, i 2017 til 2019 er 40 millioner til rådighed hvert år.

Læs mere: Slå din egen adresse op på www.tjekditnet.dk.

pix-Nethastighed

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen