Berlingske Business

Midt i it-skandale: Skat vil lave nyt it-system til 96 mio. kr.

Skat beskyldes for at opkræve penge ulovligt
ARKIVFOTO. Statens egen advokat, Kammeradvokaten, retter hård kritik af Skat i ny undersøgelse. (se Ritzau historie 070312) Skatteminister Karsten Lauritzen på Christiansborg onsdag den 26. august 2015. Foto:

Skat vil udvikle et system til understøttelse af klagesager og ejendomsvurdering. Det bliver ikke et nyt EFI, lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen.

Skat står på tærsklen til måske at skulle skrotte dele af et it-system, som har kostet mere end 600 millioner kroner, og som var en del af en stærkt forsinket og fordyret modernisering af it-systemerne hos Skat. Nu vil Skat sætte et nyt stort projekt i søen, fremgår det af et aktstykke til Folketingets finansudvalg, skriver Version2.

Der er tale om et nyt system med et budget på 96,4 millioner kroner, der skal understøtte Skats behandling af klager og ejendomsvurderinger. Netop ejendomsvurderinger har været et område, hvor Skat har været udsat for massiv kritik.

kuldsejlet

Det nye system skal hjælpe Skat med at ramme mere præcist med ejendomsvurderingerne samt håndtere klagerne over de tidligere vurderinger.

Det nuværende system til ejendomsvurderinger bygger på komponenter, hvoraf de ældste er udviklet i 1960'erne og 1970'erne, og består af systemer udviklet at KMD, CSC og IBM. Ifølge aktstykket indebærer det blandt andet, at når der skal foretages ændringer, så skal det koordineres med de tre leverandører.

En af udfordringerne med det nye projekt vil være, at implementeringen vil foregå parallelt med en politisk proces på området. Derfor vil det være nødvendigt med en agil tilgang til udviklingen.

Hvis Skat ikke får et nyt system, vil det dels blive dyrt at håndtere klagesagerne, men dels vil Skat også fra 2017 få problemer med at modtage data fra andre myndigheder, som skal bruges i forbindelse med ejendomsvurderingerne.

Brian mikkelsen

Det fremgår ikke direkte af aktstykket, men det kunne antyde, at Skats gamle systemer ikke umiddelbart vil være i stand til at kommunikere med den fælles offentlige datafordeler, som er under udvikling, skriver Version2.

Udviklingen af det nye it-system kommer som nævnt efter en omfattende systemmodernisering hos Skat, der har kostet mere end halvanden milliard kroner og er blevet fem år forsinket undervejs, og det sidste system ud af de seks i moderniseringsprojektet, EFI, er lige nu sat på standby, fordi det kun er delvist sat i drift og har vist sig ikke at overholde lovgivningen.

Det nye projekt indebærer også en betydelig risiko. Blandt andet har projektet en 'meget ambitiøs tidsplan', lyder det i aktstykket, og den samlede risikoprofil vurderes til at være høj.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger dog i et svar på et spørgsmål i finansudvalget fra Martin Lidegaard, at Skat har lært af skandalen om EFI-systemet:

»Det tilstræbes - blandt andet på baggrund af Skats erfaringer med EFI - at reducere kompleksiteten mest muligt i det it-system, der skal understøtte klagehåndteringen og de fremtidige ejendomsvurderinger,« skriver Karsten Lauritzen i sit svar.

Nye skattekort med lavere trækprocent er på vej til danskerne

Mens EFI og Skats Systemmodernisering blev sat i gang i 2004, så kommer det nye system til at være under tilsyn fra Statens It-projektråd, der blev oprettet i 2011.

Rådet anbefaler på forhånd Skat en række organisatoriske forbedringer for at sikre bedre styring med projektet og undgå, at en kompleks organisation tilføjer ekstra kompleksitet til projektet.

SKAT Fredensborg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen