Berlingske Business

IT-verdenen roser gymnasieudspil

pix-Gymnasiereform
Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) får ros fra IT-verdenen for deres udspil til en reform af gymnasierne. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen Foto:

Den større vægt på digitale kompetencer i regeringens oplæg til gymnasiereform er glædelig og tiltrængt, mener de store IT-erhvervsorganisationer.

Regeringens oplæg til ændringer af gymnasierne, så eleverne får bedre, digitale kompetencer, får skulderklap af IT- og televerdenen, der dog efterlyser at få IT sat egentligt på skoleskemaet, fordi Danmark står med masser af ubesatte stillinger.

»Det er positivt, at der skal sættes tydelige mål for elevernes digitale kompetencer, og at alle skal have digital dannelse. Det er nødvendige, almene færdigheder for alle og enhver i dagens samfund. Men vi har også hårdt brug for, at flere unge tænder på at være skabende med teknologi, og her går regeringen ikke hele vejen. Vi havde gerne set IT som et obligatorisk fag på alle gymnasiale uddannelser,« siger Mette Lundberg, direktør for kommunikation og politik i IT-Branchen, der er Danmarks største IT-brancheorganisation.

Tænk IT ind overalt

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) lægger op til at gøre IT-faget informatik til valgfag på STX og HTX, mens det bliver obligatorisk på HHX. IT skal også spille en større rolle i udviklingen af undervisning og læring, det skal opprioriteres i uddannelsen af nye lærere, og der skal udvikles nye, digitale prøveformer.

Men det er ikke nok, mener IT-Branchen.

»At have en grundforståelse for, hvordan udfordringer løses gennem digitalisering og for de bagvedliggende mekanikker i IT er en nødvendig kompetence i det 21. århundrede - helt på linie med dansk og matermatik. Det betyder ikke, at alle skal være superprogrammører, men at unge skal kunne tænke IT ind i alle løsninger og faglige sammenhænge,« siger Mette Lundberg.

Stor mangel på IT-folk

I Dansk Industris branchesamarbejde for IT og tele, DI Digital, er direktør Adam Lebech også glad:

»Der er for alvor grund til at rose udspillet for sit fokus på digitalisering. Regeringen samler sine tiltag under overskriften »det digitale gymnasium«. Det er ambitiøst og rigtigt set. Når vi styrker digitaliseringsområdet, vil det smitte af og få flere unde til at vælge uddannelse og karriere inden for vores område. Det er tiltrængt. For ikke blot kræver nye tider nye kompetencer, som undervisningsminister Ellen Trane Nørby udtrykte det. Vi har behov for langt flere IT-specialister, end vi uddanner i dag,« skriver Adam Lebech i DI Digitals nyhedsbrev.

Undervisningsministeren har samtidig med gymnasieplanen inviteret til et samarbejde om at få flere unge til at interessere sig for naturvidenskab. Det er nemlig nu så svært at skaffe IT-folk med de rigtige kundskaber i Danmark, at 43 procent af alene de danske IT-virksomheder har måttet udskyde deres videreudvikling. 19 procent har måttet opgive at gå ind på nye markeder, fordi mandskabet manglede, og 19 procent har måttet sige nej til ordrer og opgaver, som Berlingske skrev for tre uger siden. I 2020 vil der ifølge EU-Kommissionen mangle over 800.000 medarbejdere inden for det digitale område, altså IT og teknologi. Heraf vil Danmark mangle 6.000, hvis der ikke uddannes flere IT-kandidater.

Læs mere: Her er regeringens gymnasieudspil

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen