Berlingske Business

Hovedtelefonstikket er på vej i graven

pix-USB-C
Sådan ser det ud, USB-C-stikket, som Samsung bruger i sin nyeste Galaxy Note 7-telefon - endnu kun til opladning og dataoverførsel. Men det vil snart også være her, at man sætter sin hovedtelefon ind, når det gamle, kendte hovedtelefonstik forsvinder, så telefonerne kan blive tyndere og lyden bedre. Foto: Drew Angerer, Getty Images/AFP/Scanpix Foto:

De nye smartphonetelefoner, musikafspillere og PCer bliver født uden et hul til hovedtelefonen. Dermed kan de blive tyndere, og lyden kan blive bedre. Til gengæld vil der blive et bjerg af gamle hovedtelefoner og ørepropper til overs - hvis man da ikke anskaffer sig en omformer.

»Hov, hvor er hullet?!?«

Snart skal man til at lede, når man står med sin nye mobiltelefon, sin musikafspiller, sin tavle-PC eller andet elektronikgrej, for der vil ikke længere være et hovedtelefonstik i de nye modeller - og hvad gør man så?

Den aldrende USB-teknologi kan blive det, der lægger det endnu ældre hovedtelefonstik i graven i løbet af de kommende år. For det 3,5 millimeter store lydjackstik, som kenderne vil betegne det, og som har været i brug siden Sonys Walkman-kassebåndsafspillere, er nemlig snart ikke længere nødvendigt, når man skal lytte, uden at andre kan være med. Og det vil gøre det muligt at designe endnu tyndere telefoner og afspillere.

Artiklen fortsætter under billedet
pix-Sony Walkman
Denne TPS-L2 fra juli 1979 var Sonys første Walkman med stereolyd i hovedtelefonerne, som er koblet til gennem det velkendte hovedtelefonstik, som nu er på vej ud. Arkivfoto: Sono/Reuters/Scanpix Foto : HANDOUT

Hurtigere opladning, støjdæmpning og bedre bas

USB-C (eller mere teknisk korrekt: USB Type-C) er det nye trylleord i elektronikverdenen. Det er et langt tyndere og smallere stik end de USB-stik, som vi i dag kender fra computere og telefoner, og i det hul kan man fremover koble sin hovedtelefon på. Samme stik bruges til at oplade telefonen eller musikafspilleren med. Med USB-C vil man også blive fri for at skulle huske, hvilken vej stikket skal vende - det er nemlig ligegyldigt, for der er ingen særlig for- eller bagside. Tilmed går det hurtigere at få telefonen ladet op med et USB-stik, for der kan gå mere strøm gennem det.

Uden hovedtelefonstikket vil producenterne kunne lave tyndere telefoner, og lyden skal ikke længere omformes fra digital til analog, når den sendes ud i ørerne, men forbliver digital hele vejen igennem. Dermed kan billigere hovedtelefoner og ørepropper udnytte funktioner som støjdæmpning, forstærkning af bassen og lydeffekter, hvor man kan få det til at lyde, som om man står i en stor koncertsal. Disse funktioner er i dag forbeholdt de dyrere hovedtelefoner.

Artiklen fortsætter under billedet
pix-USB-C
Efterhånden som al ny elektronik udelukkende får USB-C-stik og ikke længere har hovedtelefonstik, må man have fat i en omformer, når de gamle hovedtelefoner og andet udstyr skal kobles på. Den øverste giver et - lige nu - normalt USB-stik, den nederste leverer et Micro-USB-stik. Foto: Samsung

Desuden kan USB-C-stikket overføre data med endnu højere hastighed end dagens USB-stik. Dermed vil man på et tidspunkt kunne koble sin telefon eller computer til f.eks. TV-skærmen (hvis den da også har et USB-C-stik), så man kan køre apps eller se film på den meget større fjernsynsskærm. Det bliver ikke i samme høje kvalitet, som hvis man bruger DisplayPort eller HDMI-stik, men mange kan godt klare sig med mindre i visse situationer.

Og endelig har USB-C den fordel, at det kan klare flere opgaver på samme tid. Man kan altså både se sin film og oplade telefonen.

iPhone 7 uden hovedtelefonstik

Naturligvis vil man også fortsat kunne koble hovedtelefoner trådløst på smartphonen eller computeren ved at bruge den kortrækkende Bluetooth-teknologi. Her bliver der dog brugt noget mere strøm på batteriet.

Chipgiganten Intel har i denne uge slået et slag for at få USB-C-stik i alt nyt udstyr - fra PCer til smartphonetelefoner - og dermed slå endnu et søm i hovedtelefonstikkets kiste. USB-C-standarden vil sikre, at pauseknapper og volumenknapper virker ens og overalt, uanset producent og mærke. Intel leverer omkring 80 procent af alle hukommelseschips til computere i verden og er ved at gnave sig ind på også mobilmarkedet. Giganten producerer også USB-kontrolchips.

Det ventes, at Apples næste iPhone 7-telefon, som vil blive præsenteret i begyndelsen af september, vil være uden hovedtelefonstik. I stedet vil den bruge det nye USB-C-stik, som også findes på Apples MacBook-PCer, den Lenovo-ejede mobilproducent Motorolas Moto Z-telefon, HPs nyeste bærbare i Spectre-serien, Googles Nexus 6P-telefon og på Samsungs nyeste Galaxy Note 7-telefon, men som ellers endnu ikke har opnået større udbredelse blandt hverken telefoner eller computere.

Intels topfolk forklarede i San Francisco i denne uge, hvordan USB-C-stikket vil være på plads inden nytår og dermed virke på tværs af alle producenter.

Der er tænkt på batteriet

Det helt store problem ved at droppe hovedtelefonstikket er, at USB-stikket bruger mere batteri, end hovedtelefonstikket gør. Det er ligegyldigt på en PC, som har et stort batteri, men mobilejere er endog meget opmærksomme på, at batteriet ikke bliver drænet. Det mener Intel dog at have fundet en løsning på, og den bliver en del af USB-C-standarden, som alle producenter vil følge.

USB-C-stikket vil nemlig kunne måle, om mikrofonen på hovedtelefonerne er i brug eller ej. Er den ikke det, vil den automatisk blive slået fra for at spare på batteritiden, og det vil kunne mærkes, fastslår Intels eksperter.

Omstillingen vil ikke ske over natten men vare nogle år. Til gengæld bliver et bjerg af gamle hovedtelefoner og ørepropper efterhånden til overs, medmindre man anskaffer sig en omformer, så de gennem den kan kobles i USB-C-stikket, nu hvor der ikke længere er et almindeligt hul til formålet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen