Berlingske Business

Her er regeringens længe ventede teleudspil

Energikommissionen offentliggør sin rapport
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt præsenterer regeringens teleudspil mandag formiddag. Foto:

Flere penge til bredbånd, nye afskrivningsregler og en handlingsplan for udrulning af 5G er blot nogle af punkterne i regeringens udspil til den fremtidige regulering af teleområdet.

Det har været flere år undervejs og er blevet udskudt gentagne gang.

Men nu løfter regeringen endelig en del af sløret for udspillet til et nyt teleforlig, der skal sætte de langsigtede rammer for investeringer i mobil- og bredbåndsdækning.

Regeringen vil blandt andet give telebranchen mere stabile rammevilkår og gøre det mere rentabelt at drive teleinfrastruktur. Det bliver billigere for branchen at nedgrave, ligesom regeringen med nye afskrivningsregler vil skabe bedre rammer for investeringer. Det skriver ITWatch, som er i besiddelse af regeringens udspil.

pix-Vandtårn

Særligt de nye afskrivningsregler er noget, som telebranchen længe har efterspurgt. Når TDC eller elselskaberne etablerer fibernet, sker det nemlig ofte med en lang tilbagebetalingstid på op til 25 år. Derfor er selskaberne interesseret i mere lempelige afskrivningsregler for at gøre det mere attraktivt at investere.

Plan for udrulning af 5G

I udspillet, som regeringen præsenterer mandag, er der også flere initiativer, der skal sikre hurtigere og mere landsdækkende bredbånd. Her foreslår regeringen blandt andet, at områder uden bredbånd skal dokumenteres bedre, så man kan lave målrettede indsatser.
Der afsættes desuden nye millioner til bredbåndspuljen, som får tilført 60 mio. kr. i år, skriver Watch-mediet.

Regeringens målsætning er fortsat, at alle danskere skal have adgang til 100/30 megabit bredbånd i 2020. I dag har ca. 89 pct. af husstandene en teknisk mulig adgang til 100/30 megabit.

pix-Teleforlig

Regeringen ønsker også at sikre bedre mobildækning på knap 20.000 adresser i landet, hvor der ifølge udspillet i dag er for ringe dækning. Dette skal klares gennem de kommende frekvensauktioner, der afholdes i slutningen af 2018, mens regeringen vil åbne netværk i yderområder, så alle får adgang til bedre netværk.

Regeringen har desuden planer om at lave en national handlingsplan for udrulning af 5G i Danmark, ligesom den ønsker at justere de nuværende frekvensafgifter.

Tele- og energibranchen har længe skreget på et nyt teleforlig i stedet for det nuværende, som blev stykket sammen i 1999. Blandt andet det konsortium, der er i færd med at købe TDC, og som vil transformere TDC til et infrastrukturselskab og investere massiv i fibernet. Vilkårene i teleforliget vil have afgørende betydning for den mission.

pix-Kabler

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen