Berlingske Business

Grønland får verdens hurtigste internet i Arktis

pix-Rypejæger
Forbindelserne i Grønland bliver bedre, nu hvor søkablet udvides op langs vestkysten, hvor behovet for mere kapacitet er stort. Her en rypejæger i aktion med mobiltelefonen ud for Nuuk. Foto: Lars Svankjær for Tele-Post

TDCs mobilleverandør, kinesiske Huawei, udbygger søkablerne langs Grønlands vestkyst, så en række større byer nu får ordentlige internetforbindelser. Der er stort behov for udvidelsen, som udrydder flaskehalsproblemer men ikke vil sænke priserne stort, forklarer analytiker.


Det er nok de færreste, der forbinder Grønland med at være et voksende IT-land med hurtige IT-forbindelser, men faktisk investerer Grønlands svar på TDC, Tele-Post, i år en kvart milliard kroner, så Grønland med kinesisk hjælp snart får verdens hurtigste internet bragt til Arktis.

Det er den kinesiske IT- og telekæmpe Huawei, der står for udvikling og drift af hele TDCs mobilnet i Danmark, der nu også rykker ind i Grønland og leverer det grej, der skal til, for at få systemet op at køre.

Huaweis datterselskab, Huawei Marine, har nemlig vundet opgaven med at levere og installere undersøisk udstyr til det grønlandske søkabelnet, »Greenland Connect North«, for Tele-Post, det tidligere Tele Greenland. Selskabet, der er 100 procent ejet af Grønlands Selvstyre, har Stine Bosse som bestyrelsesformand.

Artiklen fortsætter under billedet
pix-Søkabel
Kapaciteten på det nuværende søkabel, Greenland Connect, som går fra Island via Grønland til Canada udvides nu. Samtidig forlænges det nu op langs vestkysten til de større byer, som dermed får langt bedre og hurtigere internetforbindelser. Illustration: Huawei

Mere krudt på op langs vestkysten

Det nye søkabel, der lægges ned i havbunden i år, skal forbinde byerne Nuuk, Maniitsoq, Sisimiut og Aasiaat langs den grønlandske vestkyst nord for Nuuk med hurtigt internet, men der kan også leveres telefoni og TV via kablerne. Med det nye system får Grønland 100 gigabitforbindelser i hver by.

Baggrunden for Tele-Posts opgave til Huwaei er, at Alcatel-Lucent Submarine Networks, som sidste år blev købt op og nu er en del af den finske Nokia-koncern, skal levere og installere søkablet fra Nuuk til Maniitsoq, Sisimiut og Aasiaat, samtidig med at det eksisterende søkabel mellem Island, Grønland og Canada - kaldet »Greenland Connect« - udvides, så det kan klare omkring seks gange så stor trafik som i dag.

»Det er en stor og vigtig beslutning fra Tele-Post. Der er virkelig brug for denne udvidelse op langs kysten. Her har der manglet kapacitet, og den udbygges nu, fordi datatrafikken vokser. Flaskehalsen i Grønland var tidligere ind og ud ad landet. Så kom søkablet, som nu forlænges op langs kysten fra Nuuk og nordpå, ligesom man samtidig udbygger den eksisterende radiokæde endnu højere mod nord«.

Det forklarer John Strand, teleanalytiker og direktør for Strand Consult, som rådgiver teleselskaber verden over, og som sidder med i en arbejdsgruppe under Arctic Economic Council under Arktisk Råd, som er ved at analysere mulighederne for bedre bredbånd i Arktis.

pix-TDC-gadeskab

Lidt lavere priser - meget mere i pakken

Grønland er på grund af sin enorme størrelse - verdens største ø - et naturligt monopol, som Tele-Post sidder på. De dyre faste forbindelser - altså kabler i jorden - giver ifølge John Strand et bragende underskud. Derfor er mobiltelefoni dyrere i Grønland end i f.eks. Danmark. Grønlænderne afregner deres internettrafik ud fra forbrug, sådan som man også tidligere har gjort det i Danmark.

»Tele-Post er ejet af det grønlandske selvstyre og skal derfor give et overskud, som selvstyret kan bruge andre steder i det grønlandske samfund. Derfor reducerer Tele-Post løbende priserne lidt men giver folk markant mere trafik for de samme penge. Man kunne sagtens reducere priserne yderligere, men så ville der mangle penge i statkassen. Nu sikrer Tele-Post, at stort set alle grønlændere har adgang til både mobile og faste forbindelser til nogen lunde ensartede priser, som ikke kan sammenlignes med, hvad vi betaler i Danmark,« forklarer John Strand.

pix-Landskab

Kæmpe investering for Tele-Post

Udvidelserne koster Tele-Post skal den nette sum af 250 millioner kroner. Det er en kæmpeinvestering for det lille grønlandske teleselskab, som har monopol på internet og telefoni til en befolkning på kun 56.000 indbyggere.

Tele-Post fremlægger i løbet af kort tid en ny strategiplan. Den lægger op til, at 90 procent af indbyggerne i Grønland inden 2020 skal sikres hurtige internetforbindelser fra Nanortalik helt i syd til Upernavik i Nordvestgrønland. Dermed vil det stadig være dyrt at bruge internet i Østgrønlands byer og bygder, der betjenes via satellitforbindelser i stedet for gennem faste kabler.

»Med Tele-Posts investeringer vil 90 procent af befolkningen i Grønland få hurtig internet,« siger Flemming Drechsel, direktør for strategi og projektstyring i Tele-Post.

Det 4.780 kilometer lange søkabel, der forbinder Nuuk - og snart de fire øvrige grønlandske byer - med Island og Newfoundland i Canada, blev lagt ned i havbunden og sat i drift for otte år siden.

Tele-Posts samlede ordrer til Huawei er 20 mio. kr.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen