Berlingske Business

Gratis internet i kommuner er ulovligt

Gratis internet i kommuner er ulovligt - 1
NoPayNet vil også installere internet i det københavnske s-togssystem. Foto:

Et pilotprojekt med gratis internet i Høje-Taastrup er indtil videre dømt ulovligt. Men vi kan gøre det lovligt, lover leverandør.

En klage fra TDC betyder, at det bliver lidt sværere for danske kommuner at lave digital kommunikation med borgerne.

Statsforvaltningen Hovedstaden erklærer nu, at et pilotprojekt i Høje-Taastrup er ulovligt.

I Høje-Taastrup har kommunen og firmaet NoPayNet ellers indgået en aftale, der betyder, at turister og borgere i byens centrum kunne få gratis internet. Prisen for brugerne er, at der bliver vist reklamer, når man logger på. Kommunen betalte nogle at etableringsomkostningerne og fik derfor lov til at vise oplysninger til borgerne på portalen.

Men den konstruktion holder sig ikke inden for kommunal fuldmagtens rammer. Blandt andet fordi kommunen kommer til at konkurrere med private udbydere.

Jamen...
Statsforvaltningen Hovedstaden havde ellers sidste år givet grønt lys til projektet. Det har fået NoPayNet til at fortsætte arbejdet i mange andre byer. For eksempel vil Københavns Kommune også gerne have en lignende opsætning i sine mest benyttede gader.

Men efter afgørelsen er der nu sat spørgsmål ved lovligheden af de kommunale partnerskaber.

Kovendingen sker på grund af en klage fra TDC.

Teleselskabet mener ikke, at statsforvaltningen havde fået alle relevante oplysninger, da den første afgørelse blev truffet. Her forklarede kommunen, at der udelukkende var tale om en annonceringsaftale på lige fod med en annonceringskampagne i den lokale ugeavis.

Men ifølge TDC er det tydeligt, at kommunen har et dybere engagement og ejerskab i udbredelsen af gratis internet i byens gader. For eksempel står der i kontrakterne, at kommunen har en række praktiske forpligtigelser i forbindelse med etableringen, og kontrakten nævner også, at hardware tilfalder kommunen, hvis NoPayNet ikke kan fortsætte arbejdet.

I et svar fra kommunen har man afvist påstandene fra TDC.

Kommunen påpeger for eksempel, at man over tre år skal betale 256.000 kroner for internet-samarbejdet. Det svarer til 17 procent af, hvad det i samme periode kommer til at koste at annoncere i de lokale aviser.

Men Statsforvaltningen er ligeglad med de økonomiske besparelser:

Statsforvaltningen finder ikke, at der består et rimeligt forhold mellem den kommunale interesse i at yde borgerne kommunal information og den indirekte service, der består i – i konkurrence med andre internetudbydere – at yde gratis og ubegrænset adgang til internettet i et omfang, som det her er tilfældet.

Vi er ikke knock-outet
På trods af nyreslaget er NoPayNet ikke slået ud.

»Som resultat af afgørelsen har vi ændret i vores kontrakter. Det skal fremgå helt tydeligt, at der er tale om en ren annonceaftale med os. Det har også været tanken fra starten,« forklarer administrerende direktør Camilla Banja fra NoPayNet Danmark.

»Vi forsætter med at udrulle i andre byer. Vi ser det ikke, som noget der bremser os. Vi skal bare være bedre til at kommunikere, at der er tale om et annoncesamarbejde,« siger hun og henviser til, at Statsforvaltningen siger, at kommuner gerne må bruge platformen til at annoncere på.

Derfor bliver alt, der giver kommunerne et ejerskab i projektet, pillet ud. I stedet kommet aftalerne til at ligne annonceaftaler, hvor det for eksempel koster 8.000 kroner at annoncere i tre år i en zone (En zone svarer til internet i en radius på cirka 150 meter).

NoPayNet er i øjeblikket også ved at installere løsninger med kommercielle partnere i toge og busser og ikke mindst det københavnske s-togs-system.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen