Berlingske Business

Fra Hvidovre og hele vejen ud i rummet

Billede
Erick Thürmer 4. generation i værkstøjsvirksomheden Thürmer Tools i Hvidovre. Hans oldefar tog som den først patent på gevindet. Firmaet gør sig nu i 3d print. I forgrunden Erick Thürmer hustru - Ingeborg Rosenvinge der står for 3D print delen. Erick Thürmer kan godt lide at gå rundt med sit lyssværd. Foto:

37-årige Erick Thürmer er en udfordrer. For 16 måneder siden overtog han ledelsen af en hensygnende værktøjsmagervirksomhed, som hans oldefar stiftede for 118 år siden. I dag har han en hemmelig samarbejds­aftale med Tesla-ejer Elon Musks rumprojekt SpaceX, mens danske industri­virksomheder står i kø for at samarbejde.

Det er ikke teknologiske kvantespring og rumprojekter, man tænker mest på, når man cykler afsted i industrikvarteret Avedøre Holme i Hvidovre syd for København.

At der her mellem asfalt og store grå fabriksbygninger i beton gemmer sig en virksomhed, der kan revolutionere den måde, vi tænker værktøj og fremstiller det på, kan være svært at tro.

Men 38-årige Erick Rosenvinge Thürmer, der ejer værktøjsmagervirksomheden Thürmer Tools og det tilhørende udviklings­selskab Thürmer 3D Print, er ikke i tvivl. Den 118 år gamle familievirksomhed og dens 25 medarbejdere er på vej mod noget stort. Rigtig stort.

Så stort, at det kan ændre verden.

»For første gang nogensinde kan en lille bitte virksomhed i Hvidovre blive verdens vigtigste værktøjsproducent. Vi er i et paradigmeskifte, der kommer til at ramme alle. Nu har det ramt os, måske fordi vi har forceret det,« siger Erick Thürmer og læner sig ind over sofabordet, hvor et par bøger om biler i luksusklassen ligger henkastet. Kontoret er udsmykket med billeder og andre klenodier fra Thürmer Tools’ historie, inklusive et af hans far og en meget ung Thorkild Thyrring med racerbil. Det var, dengang virksomheden havde 100 ansatte i produktionen i Danmark.

Billede

Ifølge Berlingskes Toplederpanel forventer hele 22 pct. af de adspurgte virksomhedsledere, at deres kerneforretning ikke eksisterer i sin nuværende form, inden de næste fire år er omme på grund af ny teknologi og nye måder at organisere virksomheden.

Han vil være først

Erick Thürmer har ikke medvirket i undersøgelsen, men hans virksomhed er én af dem, der står i den situation. Bare ikke på den defensive måde. Erick Thürmer har satset stort på at udnytte mulighederne i det teknologiske kvantespring. Han vil ikke vente på, at nye konkurrenter udfordrer ham, men selv være en af udfordrerne og ændre verden.

Ændre verden ville Erick Thürmers oldefar, nordmanden Fritz Thürmer, måske ikke, da han i 1898 etablerede virksomheden, men han gjorde det i hvert fald nemmere for smedene at holde vandet ude af kældrene i datidens København. Han var nemlig den første i verden, der tog patent på et værktøj til at lave de indvendige gevind i vandrør. Siden fulgte også patenter på andre typer værktøj.

Med det som udgangspunkt opbyggede han en blomstrende forretning, der omfattede tre fabrikker i Danmark og 1.500 ansatte, da den var på sit højeste.

Rastløs type med krøllet hjerne

Oldefaren døde i 1950erne, og herefter levede virksomheden en omskiftelig tilværelse med en hovedejerkreds uden for familien, indtil Erick Thürmers far som 25-årig besluttede sig for at løfte familiearven. Det lykkedes ham at købe virksomheden tilbage i 1970erne. I 1985 solgte han hele virksomheden for at hellige sig livet som ejer af Sophienlund Gods ved Gilleleje i Nordsjælland. Kort efter købte han dog gevinddelen tilbage og flyttede produktionen til Hvidovre for så at sælge virksomheden igen til en pensionskasse.

Men værktøjsmageriet lå i blodet, og i 2003 købte Erick Thürmer, der havde været en tur omkring Herlufsholm Kostskole og havde taget en landbrugsuddannelse, og hans far sig igen ind i virksomheden. Samtidig begyndte udflytningen af produktionen til Kina fra den danske afdeling, der på det tidspunkt beskæftigede omkring 100 mand.

Erick Thürmer, der betegner sig selv som en rastløs type med en krøllet hjerne, havde imidlertid andre idéer med virksomheden. Han var interesseret i ny teknologi og marketing. Han tænkte i nethandel, apps og 3D-print.

På sin fødselsdag 29. september 2014 overtog Erick Thürmer virksomheden 100 pct. ved at købe de sidste partnere ud.

Men allerede inden havde han etableret e-handelsvirksomheden DanishTools.com sammen med sin hustru, juristen Ingeborg Rosenvinge, som ifølge Erik Thürmer »holder mig nede på jorden«.

Samtidig spørgte en ubehagelig tanke.

»Hvad nu hvis der kommer nogen og disrupter det her marked, så har vi brugt alt, hvad vi ejer og tilmed lånt en masse penge til noget, som måske bare kan printes på en 3D-printer,« siger Erick Thürmer.

Erick Thürmer og Ingeborg Rosenvinge besluttede at gøre noget radikalt ved sagen.

Billede

Med inspiration fra den amerikanske flyproducent Lockheed Martin, der lige nu er mest kendt herhjemme for at have vundet ordren på kampfly for milliarder til den danske stat, besluttede Erick Thürmer at etablere et selvstændigt udviklingsselskab, som har til formål at komme først med 3D-printet værktøj.

Verdenspatent til millioner

Siden er det gået stærkt. For knap to måneder siden fik selskabet verdenspatent på en helt ny og bedre kølefunktion i de tapper, man skærer gevindene i, og som blandt andet vil kunne mindske brugen af kølemidler markant.

Samtidig bliver tapperne printet med en særlig gitterstruktur, som gør det hurtigt at printe produkterne og også gør produkterne lettere at håndtere.

Patentet har vakt opsigt. Dansk Industri regnede sig for nylig frem til, at patentets værdi ligger omkring 200 mio. kroner. Men det er ikke det, Erick Thürmer går mest op i.

Perspektiverne er nemlig større end penge, hvis Thürmer Tools får koblet 3D-print sammen med digitalisering af resten af virksomheden.

»Det er blevet en livsmission for mig. Jeg tror virkelig, vi kan være med til at ændre verden. I 1930erne og tidligere havde man beslagsmede i Kompagnistræde, på Kgs. Nytorv og Nørreport. Dem kommer vi til at se igen. Bare som printhubs, hvor du kan gå hen og få printet lige præcis det værktøj eller andet, du har brug for,« forudser Erick Thürmer.

Produktion hjem fra Kina

Erick Thürmer er i fuld gang med at hjemtage produktion fra Kina og etablere det, han kalder en robotfabrik i Hvidovre. Foreløbig har han med gode forretningspartneres hjælp fået indkøbt en CNC-robot, der lynhurtigt kan skære gevind i forproducerede tapper.

Den står nede i produktionen, og Erick Thürmer viser den glad frem.

»Planen er, at hele den her del af bygningen skal laves om til produktion, og at vi skal have robotter og 3D-printere til at stå side om side, så vi kan printe det, kunden efterspørger, og skære gevind i det på kort tid,« siger Erick Thürmer og peger rundt i en stor lagerhal.

Her ynder han at køre rundt på sit skateboard.

»Vi kalder det odd size-produktion. Vi har alle tapperne liggende uden gevind. Vi sætter dem blanke op i maskinen, og 20 minutter senere har vi et færdigt produkt. Nu kan vi levere fra dag til dag, og det bringer os op blandt de hurtigste på markedet,« siger Erick Thümer, der mener, at det er en service, som blandt andet rederier efterspørger.

Young man in blue shirt holding Innovation

Men planerne stopper ikke her. Næste skridt er 3D-printning.

»I dag koster det et kæmpestort råvarelager. Men lige om lidt står der simpelthen en printer ved siden af robotmaskinen, og så 3D-printer den alle produkter ud af noget metalpulver med vores nye patenterede metode. Det tager måske en nat. Og så over i robotten i 20 minutter og klar til levering,« siger Erick Thürmer.

På jagt efter partnere og penge

Næste skridt igen bliver, at kunderne selv får en 3D-printer, f.eks. ude på store skibe eller en boreplatform. En slags Spotify for værktøj kalder Thürmer det.

»Vi er dér med vores virksomhed og 3D-printteknologien lige nu, hvor Elon Musk var, da han havde solgt Ebay og var ved at købe det her garagefirma, som er ved at lave en underlig bil, der hedder Tesla. Men derfra gik det også meget stærkt. Det var nemlig i 2004,« siger Erick Thürmer, der har skiftet voldsomt ud i medarbejderstaben, der samtidig er vokset fra 19 til 25, og flere er på vej.

Lige nu er den største opgave at skaffe penge og samarbejdspartnere for at sætte turbo på udviklingen.

»Jeg tror, at det mest sandsynlige er, at hele eller dele af 3D-printvirksomheden bliver købt af en stor spiller på et tidspunkt. Det bliver så stort, så vi i hvert fald må have en investor ind,« siger Erick Thürmer.

Det er med andre ord tvivlsomt, om Erick Thürmer ender med at blive 3D-printningens svar på Elon Musk.

Men forbindelsen er etableret. Elon Musk drømmer i dag om at sende helt almindelige mennesker ud i rummet. Erick Thürmer og Ingeborg Rosenvinge kan måske hjælpe ham med at komme derud. I hvert fald har Thürmer Tools og Musks rumprojekt SpaceX indgået et samarbejde. Om hvad er indtil videre en velbevaret hemmelighed.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen