Berlingske Business

Forsvaret tiltaler ansatte for bestikkelse

29BUSatea-170251.jpg
I den seneste udløber af Atea-sagen er fire personer fra Forsvaret blevet tiltalt for bestikkelse. Arkivfoto: Martin Rasmussen

Forsvarets Auditørkorps har rejst tiltale mod fire ansatte i Forsvaret for at have modtaget bestikkelse fra IT-leverandøren Atea. I den største af sagerne har en ansat modtaget IT-udstyr for mere end 50.000 kr.

I sidste uge satte Forsvarets Auditørkorps det sidste punktum i anklageskriftet mod fire ansatte i Forsvaret. De fire er tiltalt for at have modtaget iPhones, printere og andet IT-udstyr fra Atea, viser rets­dokumenter, som Berlignske har fået aktindsigt i.

I den største af sagerne har en ansat i Forsvarets Koncern IT 12 gange i årene 2010 til 2013 modtaget forskelligt IT-udstyr fra Atea til en samlet værdi af mere end 50.000 kr. Det er udstyr, som den ansatte enten modtog som gave eller købte med klækkelige rabatter – med et 55 tommer Samsung TV til over 23.000 kr. som det mest værdifulde af effekterne. TVet købte tiltalte af Atea for under 7.000 kr.

18BUSPeter-Trudsoe-175618.jpg

I de tre øvrige sager løber bestikkelsen op i max 4.000 kr., men der er også to mobiltelefoner, som det ikke har været muligt at værdi­ansætte.

Tre af de tiltalte var ansat i Forsvarets Koncern IT, da bestikkelsen fandt sted, mens den fjerde var ansat i logistikafdelingen i Søværnets Operative Kommando. Der er ingen højtstående officerer blandt de tiltalte.

Hos Forsvarets Auditørkorps, der er den militære anklagemyndighed, ser man med stor alvor på de fire sager om bestikkelse.

»Så vidt jeg kan se, er det første gang, at der er rejst tiltale om bestikkelse mod folk ansat i forsvaret. Det er noget, vi ser på med stor alvor. Hvis folk som led i deres offentlige ansættelse har modtaget gaver, kan det så tvivl om den objektivitet og upartiskhed, der skal være i beslutningsgrundlaget ved indkøb til staten. Det er jo i bund og grund skatteborgernes penge, det handler om,« siger auditør Claus Risbjerg.

Ud over de fire sager, som auditørkorpset har rejst tiltale i, er endnu en sag fortsat under efterforskning, oplyser Claus Risbjerg, der møder som anklager, når sagen kommer for retten i Glostrup, hvor de øvrige sager i Atea-komplekset også har været ført.

ATEA NY To mænd får ubetinget fængsel for bestikkelse RB PLUS

Beløbsmæssigt overgår auditørernes tiltale om bestikkelse for mere end 50.000 kr. den største af de sager, som SØIK, også kendt som Bagmandspolitiet, hidtil har rejst i det store Atea-kompleks om bestikkelse. Bagmands­politiet anklagede i oktober 2016 en tidligere chef i Københavns Kommune for at have modtaget mobiltelefoner og IT-udstyr for ikke under 43.000 kr.

Den tidligere chef i Københavns Kommune fik i byretten en dom på fire måneders ubetinget fængsel, fordi han havde taget imod gaver til en værdi af 26.000 kr. fra Atea og selv havde bedt om en computer til 17.000 kr. Sagen blev anket til Landsretten, som så med mildere øjne på forbrydelsen og alene fandt ham skyldig i at have taget imod gaver for 24.000 kr. Det takserede landsretten til en straf på 40 dages betinget fængsel og 60 timers samfundstjeneste.

ATEA NY To mænd får ubetinget fængsel for bestikkelse RB PLUS

Ifølge Claus Risbjerg vil auditørkorpset skele til strafudmålingen i de to ankesager, som hidtil har været for landsretten, begge i øvrigt med mildere straffe end byrettens domme.

»SØIK har ført nogle sager ved byretten, hvoraf to også har været forbi landsretten, og der er lagt et sanktionsniveau, som vi vil lægge os op ad. Men vi skal selvfølgelig også kigge på sammenligneligheden med de sager, der hidtil har været ført,« siger Claus Risbjerg.

pix-Atea

Bagmandspolitiet rejste de første tiltaler i Atea-komplekset i oktober 2016. Efterforskningen af sagerne ved Forsvarets Auditørkorps har taget længere tid, fordi nogle af vidnerne, som skulle afhøres til Auditørkorpsets sager, skulle sigtes og afhøres af Bagmands­politiet, før de kunne afhøres til brug for efterforskningen i sagerne ved Auditørkorpset.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen