Berlingske Business

Flertal vil lukke Ubers og Airbnbs skattehuller

JAPAN-BUSINESS/
Mike Orgill, Airbnb's direktør for Public Policy, taler ved en konference i Tokyo, Japan den 26. november 2015.  Foto:

Et flertal i Folketinget vil have, at tjenester som Airbnb og Uber automatisk indberetter skatteoplysninger. Regulering og frivillighed splitter dog røde og blå.

De deleøkonomiske mastodonter som Airbnb og Uber står til at blive sat under skarpere lup af de danske myndigheder.

En række partier i Folketinget ønsker nemlig, at tjenesterne forpligter sig til at indberette oplysninger til skattemyndighederne automatisk.

Det skal forhindre, at fortjenester på at køre passagerer for Uber eller udlejning gennem Airbnb flyver under skattemyndighedernes radar, mener Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten. Man ønsker eksempelvis at sætte ind mod privatpersoner, der tjener hundredtusindvis af kroner på udleje lejligheden gennem Airbnb skattefrit, eller chauffører, der tjener penge på at fragte passagerer for Uber uden at have oplyst det til Skat.

Tilde Mariann Broge-Starck

Mens de røde partier vil lovgive i spørgsmålet, vil skatteminister Karsten Lauritzen (V) i første omgang forsøge at få selskaberne til at gå af frivillighedens vej. Sker det ikke, er han dog klar til stramme grebet om deletjenesterne, forklarer han.

»For at undgå at begrænse deleøkonomien, så synes jeg, vi skal lade lovgivning og regulering ligge i skuffen og få en konstruktiv dialog til at starte med. Men sker det ikke, er jeg ikke bange for at tage lovgivning i brug. Bundlinjen er, at der skal betales skat, og reglerne skal overholdes,« siger Karsten Lauritzen til Berlingske Business.

Han vil nu mødes med en række deleøkonomitjenester for at drøfte, hvordan branchen og skattevæsnet kan spille bedre sammen fremover.

FRANCE-TOURISM-ACCOMMODATION-INTERNET-AIRBNB

Skatteministeren gør samtidig opmærksom på, at det er et begrænset antal af brugerne af udlejningstjenesten Airbnb, der overhovedet vil blive beskattet.

»Man kan ikke udelukke, at der er nogen, der ikke indberetter det, de skal. Men langt de fleste skal dog ikke betale en krone i skat, fordi de lejer mindre end bagatelgrænsen,« siger Karsten Lauritzen.

Airbnb-udlejere skal indberette sin indtjening til Skat, uanset om man lejer eller ejer sin bolig. Men for lejere gælder det dog, at man ikke skal betale Skat, så længe indtjeningen ikke overstiger to tredjedele af den årlige husleje.

Ebbesen

Hvis man omvendt ejer sin bolig, skal man først betale Skat, hvis indtægterne overstiger minimum 24.000 kroner eller 1,33 procent af boligens ejendomsværdi.

Blå frivillighed og rød tvang

Også de Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen, (K) ønsker, at tjenesterne skal indberette skatteoplysninger automatisk. Han vil dog ikke lovgive om det i første omgang.

»Jeg ønsker fri konkurrence, og det er rigtigt godt med tjenester som Uber, der med til at sænke priserne,« siger han.

UBER

Men tjenesterne skal følge lovgivningen, lyder det.

Både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ser ifølge DR Nyheder positivt på mere skattekontrol, men vil først tale med ministeren og selskaberne, inden en model besluttes.

Lige nu kan man faktisk bruge en godkendelse fra Skatterådet til at indhente skatteoplysninger fra selskaberne, viser et folketingssvar.
Det var det svar fra skatteministeren, der ansporede Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen (S), til at forslå automatisk indberetning af skatteoplysninger fra selskaberne ad lovgivningens vej.

JAPAN-BUSINESS/

Han var nysgerrig efter at høre, hvilke muligheder Skat havde for at kontrollere de indtægter, man får ved at køre for Uber, men det blev ministeriet svar skyldig på, da det i så fald krævede tilladelse fra Skatterådet.

»Så det fremgik altså, at Skat mangler muligheder for at tjekke det her, og pointen med forslaget er, at de have ordentlige muligheder for at sikre, at der bliver betalt den korrekte skat,« siger Jesper Petersen til Berlingske Business.

Han bakkes op af SF og Enhedslisten. Alternativets skatteordfører, René Gade, oplyser på Twitter, at partiet først vil drøfte konsekvenserne af lovgivning med selskaberne og i Skatteudvalget, inden de eventuelt kræver lovgivning på området.

Berlingske Research kortlagde tilbage i november, at der alene i København stod flere end 12.000 boliger til leje på Airbnb.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen