Berlingske Business

Elektronikgiganterne vil med ned under dynen

pix-Sleep Sense
Overskrift
Nyt udstyr holder øje med én, mens man sover, så man næste morgen på en app på sin telefon kan se, om man f.eks. har sovet dybt nok. Man vil også på den måde kunne passe på syge familiemedlemmer på afstand, hvis man vil det. Foto: Thomas Breinstrup
pix-Sleep Sense 2
Overskrift
Sleep Sense hedder denne dims fra Samsung, som lægges under madrassen og derefter måler et sovende menneskes aktivitet. Den kan så forbindes med andet udstyr i hjemmet og f.eks. sætte kaffe over, når man vågner. Foto: Thomas Breinstrup
pix-Sony-øreprop
Overskrift
Sonys ørepropper er små musikafspillere, hvor musikvalget tilpasses hjerterytmen. Foto: Thomas Breinstrup

Vi skal leve sundt og have det bedre, og det skal masser af ny elektronik bistå os med at få fokus på, viser Europas største forbrugerelektronikmesse, som også afslører, at man nu også kryber ned under vores dyner.

BERLIN: »Skat, vi er simpelt hen nødt til at købe det spritnye 65-tommers-TV - det vil være sundt for os!«

Endnu vil husets far nok ikke komme så langt med dette argument over for husets frue, men ellers er det rigtigt, at elektronik til hjemmet og til at tage med sig i stigende grad gerne skulle bruges til at give os alle et sundere liv, fordi vi bliver mere opmærksomme på kroppens signaler og dermed begynder at sove bedre, slappe bedre af i dagligdagen, motionere lidt mere og spise sundere, fordi det alt sammen bliver lettere - og lettere at følge med i.

Det budskab vil alle elektronikproducenterne gerne sende fra Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA i Berlin, som kører frem til tirsdag i næste uge og byder på et imponerende opbud af varer og apparater, som man ikke indtil nu troede, at man havde spor behov for, eller havde drømt om eksistensen af.

pix-Køleskab

Smarturene er frontløberne

I frontlinien er de nye smarture, som i årets nydesign fra alle producenter nu ligner klassiske armbåndsure men rummer pulsmåler, hjerterytmemåler, GPS til at indsamle oplysninger om, hvor langt man går eller løber, og andre programmer, hvis data overføres til mobiltelefonen, analyseres og præsenteres i fine, farvede og overskuelige skemaer, så man f.eks. kan se, om søvnen har været dyb - og dermed sund - nok, eller om man på musikfestivalen godt nok fik sovet, men at festen reelt fortsatte i søvne.

På baggrund af analysen, der udføres på mobil- eller apparatproducentens internetforbundne servere, får man så besked på uret om, at man f.eks. bør gå lidt længere i dag, eller at man nu har siddet for længe ned og derfor bør rejse sig og stå op i et minuts tid.

De mange smartarmbånd udfører samme funktion - men kan ikke også vise f.eks. SMS-beskeder, e-mails, afspille musik m.m.

pix-Sony UHD

Kravler ned under madrassen

Men der kommer også helt nye slags apparater til. Samsung, som er verdens største mobil- og TV-producent, kravler f.eks. ned under madrassen, når man sover. Sleep Sense er en flad, rund, såkaldt sensorplade, som man skubber ind under madrassen og sætter ledningen i.

Mens man sover, måler den pulsen, åndedrættet og måden, som man bevæger sig på i sengen. Herefter går den i gang med at analysere, hvordan man sover og kommer - i kraft af et samarbejde med Harvard Medical School (og dermed sandsynligvis kun på engelsk) - gennem den tilhørende mobilapplikation med rådgivning om, hvordan man kommer til at sove bedre.

Apparatet kan imidlertid kobles sammen med andre Samsung-produkter som fladskærms-TVet, lydsystemet, airconditionanlægget og lyset. Når temperaturen stiger på en varm sommernat, stiller det så på airconditionanlægget. Når solen står op, bliver gardinerne trukket fra, og kaffemaskinen i køkkenet tænder (hvis man har husket at hælde vand og kaffebønner på, inden man gik i seng).

pix-Asus Vivo

Pulsmåler i øret sammen med musikken

Det danske Jabra-mærke, som GN Netcom står bag, satser også på sundhedslinien og producerer nye ørepropper til sportsfolket, som skal give dem ordentlig lyd i øregangene, mens de dyrker motion - underforstået: og dermed får det gjort. De nyeste hovedsæt har indbygget pulsmåler, hvis oplysninger igen kan efterbehandles i en app på mobiltelefonen.

Den vej går også andre af de store elektronikproducenter. Japanske Sony har således sine ørepropper med seks indbyggede sensorer til måling af hjerterytmen, GPS, accelerometer, gyroskop, kompas og barometer - og med 16 GB lagerplads til musikken, mens man løber. Udstyret vælger musik, der er afstemt med hjerterytmen.

Meget af det nye udstyr bruger Android Wear som styresystem, og Android Wear - en miniudgave af den Android, som ligger i henved 80 procent af alle nye smartphonetelefoner - er i sidste uge blevet opgraderet, så ure, hovedsæt m.m. nu kan »tale« sammen med en app på både Android- og Apple-/iOS-telefoner. På Android-telefonerne virker det på tværs af varemærkerne. Dermed vil udstyret kunne bruges af langt flere end tidligere.

Ikke kun et spørgsmål om fitness

Philips, som længe har arbejdet med sundhed og velvære og f.eks. sælger »god-morgen-lys«, der simulerer solopgangen ved at tænde langsomt i den mørke vintertid, tager den mere professionelle tilgang til hele sundhedsmarkedet.

Den hollandske koncern, som i forvejen leverer medicinsk udstyr til hospitaler og læger, har f.eks. et sundhedsur med hjertesensor og accelerometer, et øretermometer og en blodtryksmåler til overarmen og til håndleddet.

»Det er designet som medicinske produkter, hvor man vil kunne dele sine data med sin læge. For os handler det ikke om fitnessprogrammer, eller hvor hurtigt man kan løbe i parken. Det er professionelle rådgivningsprogrammer. Vi ser en fremtid, hvor forbrugerne helt har kontrollen med sine egne sundhedsdata og selv kan beslutte, med hvem og hvordan disse meget personlige data skal deles,« understreger Pieter Nota, administrerende direktør for Philips divison for personlig sundhed.

Berlingske dækker IFA på www.b.dk/tech, www.business.dk/digital og i den trykte avis. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).

GERMANY CONSUMER GOODS IFA

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen