
Elektronikbranchen står nu til en tilbagegang efter otte år i uafbrudt vækst. Men finanskrisen får kun en del af skylden. Billigere produkter også spiller ind.
Tallet blev torsdag fremlagt på CES-messen i Las Vegas af Branchen Forbruger Elektronik (BFE), der repræsenterer de fleste større aktører i elektronikbranchen.
Ifølge direktør for BFE, Allan Bugge, har finanskrisen en del af skylden – men ikke nødvendigvis hovedparten.
”Branchen sælger stadig nogenlunde det samme, målt i styk. Men fordi priserne på elektronik er faldet, er omsætningen også faldet,” lyder meldingen fra BFE-direktøren.
BFE-direktøren mener dog ikke, at situationen er livstruende for branchen. Han minder om, at nedgangen i 2008 skal ses i forhold til, at branchen som helhed har mere end fordoblet deres omsætning fra 5,7 mia. kroner i 1999 til 11,3 mia. kroner i 2007.
Forventningen til 2009 er, at der ikke vil ske de store forskydninger i forhold til 2008 – dog undtaget, at en yderligere omsætningsnedgang til dels vil kompenseres af, at der i 2009 bliver slukket for det analoge TV-signal.
Det betyder, at massevis af danske husstande skal købe digitale modtagerbokse – eller nyt TV – hvis de fortsat vil kunne se TV. En udvikling, der er ren gavebod for elektronikbranchen.
CES-messen i Las Vegas er generelt præget af netop den finansielle krise, der har fået forbruget til at stramme til. Blandt andre Intel forventer en heftig omsætningsnedgang i virksomhedens fjerde kvartal på hele 23 procent i forhold til året før.