Berlingske Business

Eksplosion i datatrafik presser giganter

Apple Datacenter
Overskrift
Apple investerer 6, 3 milliarder kroner i nyt datacenter ved Foulum nær Viborg i Midtjylland. Centret kommer til at ligge på en mark ved en stor transformatorstation. Her ses området mandag middag, centret kommer til at ligge th. for transformatorstationen. Foto:
US-IT-LIFESTYLE-APPLE-STOCKS-FILES
Overskrift
(FILES) The Apple logo is seen in this September 11, 2012 file photo at the Yerba Buena Center for Arts in San Francisco. Apple became the first company to reach a market value of $700 billion on February 10, 2015 as shares vaulted amid upbeat news on the US tech giant's gains in the smartphone market and soon-to-arrive smartwatch. Shares rose 1.9 percent to close at $122.02, lifting Apple's market value to $710 billion, and making it the first company to hit the $700 billion milestone. Apple chief executive Tim Cook, speaking at the Goldman Sachs Technology & Internet Conference, said Apple was hitting its stride. AFP PHOTO / Kimihiro HOSHINO / FILES Foto:

Om få år vil der suse tre gange så mange data af sted på internettet. Derfor har IT-giganterne travlt med at bygge ud, og det smitter i noget omfang af på de byer, som de slår sig ned i.

Det er den eksplosive stigning i brugen af mobiltelefoner og alskens computere, der gør det nødvendigt for giganterne at bygge stadig flere kæmpe datacentraler i hele verden – senest Apples kommende computerpark i Foulum ved Viborg, som skal drive en lang række af Apples nettjenester.

Frem til 2018 ventes trafikken i verdens datacentre tredoblet. I 2018 vil 8,6 zettabytes om året suse ind og ud gennem kablerne, anslog netværksgiganten Cisco i november. En zettabyte er en byte med 21 nuller efter. Mængden vil svare til at vise alle 600.000 film og alle tre millioner TV-show, som nogen sinde er produceret, i ultra-HD-opløsning 250.000 gange.

Tre fjerdedele af al denne trafik til og fra datacentrene, 76 procent, vil være netbaserede tjenester – det, som i IT-jargon kaldes for »cloud computing«, hvor data lagres på centrale servere i stedet for på ens egen computer eller telefon, og hvor programmerne også kører direkte fra serverne og ikke fra ens eget udstyr.

Apples 6,3 mia. kroner store investering i det 166.000 kvadratmeter store datacenter ved Viborg og et tilsvarende til samme pris ved Galway i Irland er IT-gigantens første datacentre i Europa. De enorme strømmængder skal leveres af sol- og vindenergi, og overskudsvarmen, som de store servere udvikler, skal sendes retur som fjernvarme til husstande i området.

Den grønne linje har især de seneste fem år været i fokus hos alle de store IT-leverandører. Der skal både spares strøm, sikres genbrug og produceres af miljørigtige materialer. Ellers lægger miljøorganisationer og forbrugerorganisationer producenterne i offentlig gabestok.

Datacentre skal derfor ligge tæt på strømkilder – og Apples kommende i Foulum ligger ved en af landets største transformatorstationer – men samtidig skal der være god adgang til internettets hovedtrafikårer.

Facebook løftede Luleå

Datacentre kaster masser af arbejdspladser af sig, mens de bygges og indrettes, men når de først kører, er der ikke nær så mange job.

Da verdens største sociale netværk, Facebook, i 2011 valgte at lægge sit tredje datacenter i den nordsvenske by Luleå, betød det skabelsen af 900 direkte afledte job, viser en rapport, som konsulentfirmaet Boston Consulting Group (BCG) lavede for Facebook selv i 2014. Facebook lagde 1,5 mia. svenske kroner i Sverige, og byggeriet havde en økonomisk betydning for Sverige på 3,5 milliarder svenske kroner.

I 2013 blev datacenteret udvidet med bygning nummer to. Her har Facebook lagt endnu 316 mio. svenske kroner, og mere end 90 procent af pengene vil blive brugt i Luleå-regionen.

Ifølge BCG vil Facebooks tilstedeværelse i Luleå frem mod 2020 få en økonomisk indflydelse i Sverige på i alt ni mia. svenske kroner og vil direkte kaste 2.200 job af sig, hvoraf to tredjedele vil være i lokalområdet. Det vil sammenlagt have skabt 4.500 fuldtidsansatte, anslår BCG.

Centeret beskæftiger nu omkring 50 ansatte, men vil fuldt udbygget nå op på omkring 110 ansatte.

Google ind i finsk papirmølle

Internetgiganten Google har netop skudt 4,5 milliarder kroner (600 millioner euro) i et nyt datacenter i det nordlige Holland. Den 44 hektar store serverpark i Eemshaven skal begynde at arbejde i første halvår af 2016 og være fuldt udbygget i slutningen af 2017. Bygningen vil beskæftige flere end 1.000 mand, og centeret vil ifølge Google skabe 150 permanente job – IT-teknikere, ingeniører, kantinepersonale og sikkerhedsfolk.

Google har allerede tre store datacentre i Europa – i Dublin i Irland, i Hamina i det sydlige Finland og i St. Ghislain i Belgien.

Googles datacenter i Hamina i det sydlige Finland ligger i papirproducenten Stora Ensos tidligere papirmølle, som Google købte i 2009 og siden har gjort til et af de mest effektive datacentre. Her kan man nemlig udnytte Finlands naturlige reserver af køligt havvand til at nedkøle de kæmpestore servere. Om- og udbygningen beskæftigede flere end 2.000 arbejdere. Ved udgangen af 2013 havde centeret i Hamina 125 ansatte, og Google valgte da at skyde endnu over tre milliarder kroner i centeret.

Med det hollandske center har Google i alt 13 datacentre i verden.

Den amerikanske IT-gigant Oracle har for nylig åbnet datacentre i Frankfurt og München i Tyskland. Oracle har i forvejen datacentre i Storbritannien og Holland.

Oracles konkurrent, Salesforce, købte sig i efteråret 2014 ind hos hollandske Interxions datacenter i Storbritannien og vil i 2015 ligeledes åbne datacentre i Frankrig og Tyskland.

Apple beskæftiger direkte 18.000 ansatte i 19 europæiske lande og har de seneste 12 måneder udvidet med 2.000 job. I 2014 investerede Apple i alt ni milliarder dollars (59,1 milliarder kroner) i europæiske virksomheder og leverandører.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen