Berlingske Business

Donald Trump får hjælp af dansk teleekspert

pix-Roslyn Layton
Roslyn Layton, som snart afslutter sin Ph.d. ved Aalborg Universitet, er hyret som ekspert på teleområdet til at bistå overgangen fra Barack Obama til Donald Trump. Arkivfoto: Klean Denmark, Flickr.com

Amerikansk fødte Roslyn Layton, som snart afslutter sin Ph.d. ved Aalborg Universitet, er hyret som ekspert til at bistå ved overgangen fra Barack Obama til Donald Trump.

USAs kommende præsident, Donald Trump, får dansk hjælp til at skabe rammerne for sin nye telepolitik, når han fra midten af januar rykker ind i Det Hvide Hus.

Roslyn Layton, der er amerikansk født men bor i Danmark og lige straks skal forsvare sin erhvervs-Ph.D. fra Aalborg Universitet, er nemlig blevet hyret til at være en del af Donald Trumps såkaldte overgangshold, der er i gang med at forberede overgangen fra Barack Obama til Donald Trump. Et præsidentskifte i USA udskifter nemlig samtidig tusinder af politisk udpegede embedsmænd.

Skal lægge rammerne

Roslyn Layton, der til daglig arbejder i telekonsulentfirmaet Strand Consult, som rådgiver teleselskaber verden over, og som har sin egen blog for det amerikanske magasin Forbes, har gennem mange år arbejdet med netop teleregulering, altså rammerne for, hvordan de nye teknologiske muligheder i tele - og IT-verdenen udmøntes i form af politisk lovgivning. Det er nemlig helt afgørende for tele- og internetselskaber, som arbejder med meget lange investeringshorisonter, før de store summer til f.eks. tele- og bredbåndsnet er hentet hjem igen, at politikerne sikrer stabilitet og ikke pludselig ændrer på krav og regler.

Et hedt emne i USA er spørgsmålet om netneutralitet - at al nettrafik skal behandles ens, så alle i princippet har samme vilkår for at få adgang til Internet, og at ingen skal kunne betale sig til at komme i en overhalingsbane, som så betyder, at alle andre må nøjes med mindre hastigheder eller begrænset adgang.

»Jeg er både stolt og glad for, at Donald Trumps transitionteam (overgangshold, red.) mener, at jeg kan bidrage positivt til den proces, som kommer til at køre de kommende måneder. Jeg har forsket i og arbejdet med tele- og internetregulering på Aalborg Universitet gennem en årrække. Jeg er blevet inviteret til at arbejde sammen med en række topprofessionelle folk, som ud fra en akademisk betragtning er blandt de skarpeste hjerner inden for tele- og internetregulering og har stor indsigt i, hvordan det politiske og regulatoriske system arbejder og fungerer i Washington - folk, der rent fagligt er respekteret af mange seriøse folk inden for industrien uden hensyntagen til, hvilken politisk holdning de har,« forklarer Roslyn Layton.

USA kan lære af Danmark

Det er den amerikanske telemyndighed FCC, som er i fokus. Her skal de mange politisk udnævnte folk overdrage deres jobs til nye, som udpeges af Donald Trump.

Roslyn Layton er godt klar over, at der er mange holdninger til Donald Trump.

»Jeg respekterer manden, han er USAs næste præsident, og jeg er bare et lille tandhjul i en stor maskine, som skal sikre, at overgangen fra en præsident til en anden foregår gnidningsløst,« siger hun, der ligesom alle andre på holdet har skullet skrive under på en række fortrolighedskrav og derfor ikke kan gå i detaljer med hele processen, som hun dog glæder sig utroligt til.

Hun mener selv, at USA kan lære meget af at se på Danmark, hvor man - stort set uden at give nogen form for statsstøtte - har fået noget af verdens bedste mobil- og bredbåndsinfrastruktur.

Milliarder på spil hvert år

Det amerikanske telemarked udgør omkring 25 procent af alle de investeringer, som foretages i verden inden for området, og som årligt er på 70-80 milliarder dollars, svarende til 490-560 milliarder kroner. I Danmark investeres der årligt omkring seks milliarder kroner i tele- og internetinfrastruktur, størstedelen i udbygning af fiber- og mobilnet med blandt andet master.

Roslyn Layton har arbejdet i IT-branchen i Silicon Valley på den amerikanske vestkyst, i Indien og i Europa. Hun danner privat par med teleanalytiker John Strand, som ejer Strand Consult.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen