Berlingske Business

DF-ordfører om pivåbent Lectio: »Det kan være farligt, hvis man tænker kidnapning«

Jan Rytkjær Callesen mener, at Lectios åbenhed er bekymrende.
Foto:

Gymnasiernes kommunikationsplatform Lectio, står pivåben for dem, som vil lede. Lectio selv mener ikke, de skal ændre noget, da de ikke bryder loven, men nu vil flere politikere have skærpet reglerne for IT-sikkerhed.

Hvis du vil ind og se, hvornår kongefamiliens børn har dansk på skemaet, ja, så står det dig frit for. Det kunne Berlingske Business i dag fortælle efter et besøg på kommunikationsplatformen, Lectio, som over 90 procent af danske gymnasier benytter sig af. Her kan man uden et login få indblik i elevers skema, skemaændringer, holdlister med navne og studierapporter.

12BUSGymnasium-2-102431.jpg

Tidligere PET-chef Jakob Scharff, der i dag driver virksomheden Certia Intelligence & Security, fortæller, at oplysningerne udgør »en mulig sikkerhedsrisiko.

Åbenheden bekymrer blandt andre Dansk Folkepartis IT-ordfører, Jan Rytkjær Callesen.

»Det er uacceptabelt. Det kan være farligt, hvis man tænker kidnapning, når man ved, hvor folk er på givne tidspunkter. Det er ubehageligt at tænke på, hvis der er nogen, der har grimme tanker,« siger han og fortæller videre:

439385911

»Nu er det ikke sket i Danmark, men med alt det de terrorister finder på, så kan jeg bekymre mig og tænke, om vi ikke skal prøve at lukke systemerne noget mere. Vi kunne jo prøve at kigge på IT- og persondataloven og se på, om vi skal have strammet den en lille smule. Vi skal have en dialog mellem IT-ordførerne,« siger han.

Også Karin Gaardsted, der er IT-ordfører for Socialdemokratiet, mener, at Lectios åbenhed er en sag, der bør kigges på.

pix-Eniig

»Jeg mener, at man skal få styr på det her. Der er ikke nogen som helst grund til, at nogen ude fra skal kunne se noget som helst om gymnasieelevers eller andres gøren og laden,« siger hun. Det glæder hende desuden, at foreningen Danske Gymnasier har rettet kritik mod Lectio til Berlingske Business. Kommunikationsplatformen har ikke imødekommet Danske Gymnasiers ønske om at få alle informationer lagt bag login.

»Jeg synes, det lyder godt, at Danske Gymnasier går ud og siger det her, og jeg vil sige, det er svært at gøre noget, hvis ikke gymnasierne lægger et pres, så det er glædeligt,« siger Karin Gaardsted.

316186496


Til spørgsmålet om hvad Socialdemokratiets ordfører konkret har tænkt sig at gøre, svarer hun:

»Jeg kunne godt sige, jeg ville stille spørgsmål til den relevante minister, men jeg kender godt hendes svar. Svaret vil være, at det er noget, gymnasierne selv skal ordne med den udbyder, som de gør brug af. Men jeg kan tage det op med mine ordførerkollegaer, og det kan jeg også gøre med de ordførere, der er på undervisningsområdet,« siger hun.

pix-OnePlus 3T

Hun fortæller desuden, at problematikken har været oppe før. Blandt andet har mediet Version2 bragt flere artikler om problematikken med åbenheden. Derudover behandlede Datatilsynet i 2009-10 en klage, der omhandlede rimeligheden i, at oplysninger om læreres sygedage lå på den åbne del af Lectio. Tilsynet konkludere, at det ikke var brud på persondataloven. Og efter kupforsøget i Tyrkiet sidste sommer havnede 14 gymnasier på en liste over skoler, der støtter den tyrkiske præsident. Listen har floreret på de sociale medier.

Venstres IT-ordfører, Torsten Schack Pedersen, fortæller, at han ikke kender pågældende sag, men at han vil kigge nærmere på det.

42122464

»Man skal være varsom med hvilke oplysninger, der ligger på nettet, hvis man har et system, der iøvrigt er beskyttet af login, så kan man jo lige så godt lægge tingene bag det. Man skal gøre sig mange overvejelser om, hvad man lægger ubeskyttet på nettet af ting, der kan have personlig karakter, og det er Datatilsynet der i forhold til gældende lovgivning, der må vurdere det, men jeg kender ikke sagen, så det er svært at fortælle noget helt præcist,« siger han og tilføjer:
»Men jeg synes, det er noget, vi må kigge om det er hensigtsmæssigt eller ej.«

Berlingske Business har uden held prøvet at få kontakt med Datatilsynet for at høre, om reglerne endnu er i strid mod persondataloven.

12BUSGymnasium-2-102431.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen