Berlingske Business

De små IT-virksomheder klarer sig bedst

13busbirgittehass.jpg

Indtjeningen i de små, danske IT-virksomheder er på fire år steget med 45 procent, mens de store presses af problemer med hurtig omstilling til nye forhold, selv om de nemt gennem finanskrisen.

Små IT-virksomheder i Danmark oplever lige nu et opsving med en kraftigt stigende indtjening, mens de store virksomheder omvendt presses af markedet.Det viser en gennemgang af regnskabstal fra næsten 800 IT-virksomheder i Danmark, som brancheorganisationen IT-Branchen har foretaget.

»På bare fire år er antallet af medarbejdere og indtjeningen steget kraftigt hos især de mindre IT-virksomheder. Det er stadig de store, der sidder på den største indtjening i branchen, men med en vækst i indtjeningen på 45 procent haler de små hastigt ind på de store,« siger Birgitte Hasse, administrerende direktør for IT-Branchen, som er Danmarks største brancheforening for IT- og televirksomheder med cirka 320 medlemmer.

Hun mener, at de små vinder på at kunne handle hurtigere og være mere fleksible end de store.

11BUSJesper-Bendix.jpg

Indtjeningen i IT-virksomheder på op til 24 medarbejdere er mellem 2011 og 2014 steget med 45 procent fra omkring 1,2 millioner kroner til 1,74 millioner kroner. Mellemstore IT-virksomheder med 25-99 medarbejdere har oplevet en fremgang på 15 procent i indtjeningen fra 8,2 til 9,6 millioner kroner, mens de store IT-virksomheder i gennemsnit har måttet se indtjeningen falde fra 206 til 191 millioner kroner, viser undersøgelsen, der omfatter 541 små, 180 mellemstore og 71 store virksomheder.

»Det er rigtigt glædeligt, at de små har fremgang, da de antalsmæssigt udgør flertallet og er et vækstlag her i Danmark. Det er tegn på, at innovationen og skabertrangen trives, at der sættes gode hold, og at mange gode uddannelser er med til at få medarbejdere i gang med innovation og med at skabe virksomheder. Der er grøde, måske opsving, i luften. I alle tilfælde er det forår, selv om kalenderen lige nu siger efterår. Det er så positivt, at virksomhederne tjener mere,« siger Birgitte Hass.

Indtjeningen per medarbejder er hos de små IT-virksomheder steget med otte procent – fra 186.000 kroner i 2011 til 201.000 kroner i 2014, og også blandt de mellemstore er det gået otte procent op – fra 181.000 til 196.000 kroner på fire år. I de største virksomheder med over 100 medarbejdere er indtjeningen dog faldet med to procent fra 431.000 til 422.000 kroner mellem 2011 og 2014.

Analyser, som analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt, har foretaget, viser, at hvor det i en årrække har været hardware-salg, som har trukket den danske IT-branche opad, sker der nu en afmatning. I stedet trækker softwareudvikling og IT-serviceydelser læsset, hvilket også er områder, hvor Danmark selv står stærkere, eftersom meget lidt hardware produceres her i landet.

»Gennem finanskrisen reagerede de større IT-virksomheder hurtigst med at skære fra og komme på fode igen. Effekten ramte med en del forsinkelse de mindre virksomheder, hvor det for mange var et rigtigt sejt træk at komme i gang igen, fordi gældskrisen gjorde det dyrt at låne penge til daglig drift. Nu er man efterhånden kommet godt op i gear igen, og vores undersøgelser viser, at en større andel af de mindre virksomheder fokuserer på vækst, hvor de store har mere fokus på produktivitet frem for ren vækst,« siger analysechef Anders Elbak fra IDC.

Han hæfter sig ved, at store IT-virksomheder har sværere ved at omstille sig fra de ofte otte-ti år lange kontrakter, som de tidligere fik, til at blive mere fleksible og hurtige til at reagere.

»Samtidig begynder store virksomheder generelt at efterspørge mere fleksibilitet af deres leverandører og ønsker ikke nødvendigvis alt leveret af en kæmpe mastodont, som også er IT-leverandør. Man tør binde an med en mindre IT-leverandør, hvis ellers denne er konkurrencedygtig og viser mere fleksibilitet. Det hjælper også de små i gang,« siger Anders Elbak.

Illegal iværksætter.

Birgitte Hass fra IT-Branchen påpeger, at startomkostningerne ved at gå i gang inden for IT er meget beskedne i forhold til andre brancher.

»Men vi skal passe på: Når man først har en god idé og niche, er det fantastisk vigtigt at komme ud at erobre sit marked. Det er gratis at kopiere, men også meget hurtigt for konkurrenter at hoppe ind i en spændende niche,« lyder hendes advarsel.

Ifølge Danmarks Statistik var der ved udgangen af juni 2015 i alt 80.827 beskæftigede i IT-branchen herhjemme, omkring 800 flere end for et år siden.

Som Berlingske Business beskrev for nylig, står de danske IT-virksomheder lige nu med omkring 3.000 ubesatte job, som enten ikke bliver oprettet, fordi man ikke kan finde kvalificerede folk til opgaverne, eller hvor opgaverne i stedet mere eller mindre midlertidigt bliver placeret i udlandet, så IT-virksomhederne ikke mister den indtjening.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen