Berlingske Business

Databallade er en gylden mulighed for Danmark

pix-Datacenter
Danmark står i en god position i den megen snak om at sikre virksomhedernes data ved at holde dem i datacentre i Europa og helst Danmark, mener en af de helt store udbydere herhjemme. Arkivfoto: Dennis Lehmann, Scanpix Foto:

Det øgede fokus på dataopbevaring og datasikkerhed i Europa vil smitte positivt af på både europæiske og danske virksomheder, fordi det bliver nødvendigt med lokale datacentre, der skal passe på det værdifulde materiale, mener Danmarks største datacenterejer.

Balladen om ulovligheden af den 15 år gamle og nu kuldsejlede aftale om overførelse af data mellem EU og USA og øgede krav til dataopbevaring i Europa er en gylden mulighed for danske datacentre, som allerede nu oplever stigende efterspørgsel fra virksomheder, der vil sikre, at deres værdifulde data bliver i Danmark.

Hos Danmarks største af slagsen, Global Connect, oplever salgs- og marketingsdirektør Lars Lastein et stadig større fokus på dataopbevaring og datasikkerhed, efter at EU-Domstolen i oktober kendte den såkaldte »Safe Harbour«-aftale fra 2000 for ugyldig, fordi der ingen ordentlig kontrol er i USA med, at europæeres personlige data opbevares tilstrækkeligt sikkert.

pix-Datalås

Garanterer data i Danmark

»Vi mærker en større og større opmærksomhed og en øget kundetilgang. Dette har givet en øget bevidsthed om datakvalitet, datasikkerhed og de juridiske aspekter omkring det. Data er jo virksomhedernes nøgleværdi. Det betyder, at prisfølsomheden bliver en smule mindre. Virksomhederne tænker mere på sikkerhed og mindre på lav pris. Samtidig kan vi garantere, at dataene forbliver ikke bare i EU men i Danmark, og det kan vi lægge en meget, meget solid ring om, for vi har selv bygget vores net og leverer selv fiberforbindelser direkte ud til kunderne,« siger Lars Lastein til Berlingske.

Global Connect har i dag 13.000 kilometer fibernet i Danmark og er netleverandør til de fleste større, danske virksomheder via det landsdækkende net. Også i dele af Sverige samt Nordtyskland har Global Connect eget net og betjener en række af de største, internationale IT-virksomheder i verden.

»Safe Harbour«-aftalen kom i stand, fordi USA ikke betragtes som et sikkert dataland. I stedet skal virksomheder, som ønsker at overføre data fra Europa til USA, via en hjemmeside erklære, at de opbevarer data efter forskrifter, som svarer til datasikkerhedskravene i Europa. Det har omkring 4.000 amerikanske virksomheder og også en række europæiske gjort.

27BUSmicrosoft.jpg

Men i lyset af den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer af massiv amerikansk spionage mod såvel tele- som datatrafikken kloden over erklærede EU-Domstolen 6. oktober aftalen for ulovlig. De 28 EU-landes datatilsyn har givet EU og USA en frist til udgangen af januar 2016 til at forhandle en ny og sikrere aftale på plads. Ellers vil datatilsynene begynde at uddele - sandsynligvis store - bøder, og det vil ramme alle de store giganter som Google, Apple, Facebook, Microsoft, Amazon og mange flere.

Gode muligheder for Danmark

»Med den øgede risiko for bødestraffe til operatører som os og en lovgivning i EU, som forhindrer, at data kan komme ud af EU på en sikker måde, har vi muligheder. Vi kan stå inde for, at dataene forbliver her, og det kan vi sælge til virksomheder, der er begyndt at blive bevidste om spørgsmålet. Derfor er denne debat også vigtig, for mange mangler at tænke på disse perspektiver. Det er et uenligt komplekst område, men juridisk og driftsmæssigt er der god grund til at gøre det, så direktionen kan stå over for bestyrelsen og holde ryggen rank,« mener Lars Lastein.

Han ser gode muligheder for, at Danmark kan udnytte den nye situation.

»Vi kan positionere os som konsekvens af »Safe Harbour«-aftalens endeligt. Vi ser allerede opmærksomheden hos de allerstørste dataleverandører, og jeg tror, at der bliver stigende interesse i at slå sig ned lokalt. Her står Danmark i en usædvanligt stærk position. Vi er et attraktivt sted at etablere sig, som man kan se af Apples valg af Foulum som hjemsted for sit datacenter. Vi er i dialog med mange af de rigtigt store serviceudbydere i verden og oplever en klart øget interesse for Danmark, som har stabile politiske forhold, stabile geografiske forhold, et stærkt powergrid og superfine forbindelser til resten af Europa,« siger Global Connects salgs- og marketingsdirektør med henvisning til behovet for at kunne transportere data i topfart til andre steder i Europa.

pix-Apple-kryptering

Der følger mere med

Han mener samtidig, at det vil kunne trække underindustrier med sig at få flere datacentre til Danmark.

»Det vil selvfølgelig få mange positive konsekvenser for Danmark og netto have en positiv effekt for Danmark som helhed og for dansk erhvervsliv med innovation og vækstmiljøer i lokalområderne,« siger Lars Lastein.

De 28 EU-lande forhandler fortsat om en ny, fælles databeskyttelseslovgivning. Det har de gjort i flere år. Målet er at få samme - og skrappere - regler i alle landene og samtidig fastsætte nogle bødestørrelser i en klasse, der vil gøre mærkbart ondt på dem, der overtræder databeskyttelsen. I denne uge har de 28 EU-lande lagt op til bøder på fire procent af den årlige, globale omsætning, hvilket er milliardbeløb for f.eks. Apple og Google.

pix-Databeskyttelse

Mange af giganterne er i færd med at bygge datacentre i Europa. Senest har Apple besluttet at bygge sine første to europæiske datacentre i henholdsvis Foulum ved Viborg og Athenry i Irland, hvor begge skal være klar i 2017. Internetgiganten Google åbnede i 2011 et datacenter i Finland og er ved at bygge endnu et i Holland. Verdens største sociale netværk, Facebook, startede i Luleå i Nordsverige i 2013. Microsoft har megadatacentre i Irland og Holland og er ved at udbygge begge, og for nylig indgik Microsoft en banebrydende aftale med Deutsche Telekoms T-Systems om to nye datacentre i Tyskland, som T-Systems skal stå for og Microsoft lægge kundernes data i. Dermed garanterer Microsoft, at dataene forbliver i Tyskland og ikke kan falde i amerikanske hænder.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen