Berlingske Business

Danskerne skal holde internet-forbindelsen med statsstøtte

pix-Mobildækning
Mange steder i Danmark er det stadig et problem at få ordentlig mobil- og internetforbindelse. Nu bliver der sat i første omgang 150 millioner kroner af som statsstøtte, og andre 150 millioner kroner ligger klar, hvis det bliver en succes. Arkivfoto: Camilla Rønde, Scanpix Foto:

Regeringen klar med millionstøtte til internetforbindelser i områder, hvor der er problemer. Kommunerne skal sige hurtigere ja til mobilmaster, og nedgravede rør skal kunne bruges til internetkabler.

Der bliver sat op til 300 millioner kroner af på statsbudgettet i en særlig bredbåndspulje, som skal sikre, at langt flere danskere får adgang til ordentlige internetforbindelser.

Det er et af 100 forslag i en særlig pakke, som erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen mandag formiddag præsenterede på Venstre-regeringens vegne.

20BUSFladskaerme.jpg

Bredbåndspuljen er en forsøgsordning på fire gange 75 millioner kroner, som skal bruges i »sammenhængende områder af boliger, virksomheder og sommerhuse i områder med meget dårlig bredbåndsdækning, hvor der er en reel efterspørgsel efter bedre dækning«, som det hedder i oplægget. De første 75 millioner skal bruges i 2016, andre 75 millioner i 2017. Derefter skal politikerne ud fra erfaringerne afgøre, om de sidste 150 millioner også skal i spil.

Hurtigere opsætning af master og genbrug af rør

»Der skal være adgang til bredbånd og god mobildækning, så tilflytterne ikke udebliver, selv når der er gode job at få,« hedder det i planen, »Vækst og udvikling i hele Danmark«.

Mange af forslagene i pakken har været undervejs siden den sidste regerings tid og har været nævnt i flere tidligere vækstplaner.

De bedre forbindelser skal blandt andet komme, når det bliver tilladt kommunerne hurtigere at sige ja til opsætning af mobilmaster, ligesom der skal stilles krav om dækning til teleselskaberne i forbindelse med forhandling af offentlige telekontrakter, og når der fremover holdes auktion over radio- og mobilfrekvenser i Danmark, som teleselskaberne skal købe sig ind på. Her lover regeringen at »forbedre dækningen med mobil tale og mobilt bredbånd i de dårligst stillede områder, så borgere og virksomheder også i tyndt befolkede områder oplever et markant løft i dækningen«.

pix-Bredbånd

Endelig skal den eksisterende infrastruktur - altså rør, der allerede ligger i jorden - fra 1. juli 2016 kunne udnyttes til også at lægge internetkabler i, så graveomkostningerne, der udgør en betragtelig del af regningen på bedre forbindelser, kan bringes ned. Der skal derfor skabes et bedre overblik over, hvor der allerede ligger rør i jorden.

Afgørende med gode forbindelser

I regeringens plan indgår den planlagte udflytning af 3.900 offentlige arbejdspladser fra hovedstaden til resten af landet, hvilket også vil kræve, at forbindelserne er i orden. Man skal kunne bo og arbejde overalt i landet uden at være koblet af, fordi der er sorte huller i dækningen. Samtidig er det afgørende for digitaliseringen af den offentlige sektor, at folk faktisk kan komme på nettet og betjene sig selv, hvis staten som ønsket skal kunne spare milliarder af kroner hvert år.

»Der er i dag stadig husstande og virksomheder, for hvem det ikke er muligt at få gode mobil- og bredbåndsforbindelser, og det er særligt lokale områder uden for byerne, der ikke har en ordentlig dækning. Regeringen har fokus på, at mobildækningen og udrulningen af bredbånd styrkes de steder, hvor det ikke er rentabelt for kommercielle virksomheder at udrulle inden for den nærmeste fremtid,« hedder det i oplægget, som nu skal finde flertal i Folketinget for at kunne blive til noget.

pix-Mobilmast

Mange steder i landet er det fortsat ikke muligt for private, virksomheder og i sommerhuse at få en internetforbindelse, som har mindst fem megabit i sekundet som hastighed, når man henter ting fra nettet.

Håndværkerfradrag til internetforbindelser

For nogle uger siden blev det såkaldte »håndværkerfradrag«, som nu hedder Bolig-/Jobordningen, udvidet, så man som privatperson kan få fradrag på op til 12.000 kroner om året ved at etablere eller opgradere sin internetforbindelse.

pix-Mobildækning

Regeringen har også lovet at gøre det muligt for teleselskaberne at tage realkreditlån, når de bygger digital infrastruktur, så økonomien i de meget store og langsigtede beslutninger bliver bedre, og så investeringerne i mobil- og datainfrastruktur i Danmark igen kommer opad efter mange års tilbagegang.

Læs mere: Hent regeringens »Vækst og udvikling i hele Danmark« (i PDF-format)

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen