Berlingske Business

Danske virksomheder kræver national handlingsplan for digitalisering nu

Man working on a laptop in office
ARKIVFOTO

Danmark har brug for en national, digital handlingsplan, der omfatter danskere fra første dag i folkeskolen til sidste arbejdsdag. Det mener en række danske topchefer og direktører forsamlet i Dansk Industris digitaliserings- panel, som i dag afleverer sine forslag til regeringen.

Der er brug for en samlet national handlingsplan for at skaffe tilstrækkeligt med medarbejdere med digitale kompetencer både nu og i fremtiden.

Det mener Dansk Industris digitaliseringspanel, der blev nedsat sidste år, og som blandt andet har til formål at komme med politiske anbefalinger til at fremme digitaliseringen i Danmark. Onsdag giver panelet regeringen seks konkrete forslag til, hvordan Danmark sikrer sig de rigtige digitale kompetencer i fremtiden.

»Vi ønsker en national handlingsplan, fordi det er nødvendigt at få samlet de mange forskellige indsatser, der bliver lavet, på virksomhedsniveau, i folkeskolen, på uddannelsesinstitutionerne og på samfundsniveau. Hvis vi skal få mest muligt ud af indsatsen, er det nødvendigt, at vi får en fælles plan, som sætter det i sammenhæng,« siger Marianne Dahl Steensen, adm. direktør for Microsoft Danmark og formand for DIs digitaliseringspanel.

ROBOTTER

Øverst på listen står et ønske om at gøre Danmark til Europas førende digitale »hub«, og at Danmark efter hollandsk forbillede skal have en teknologipagt, som skal få flere til at tage en teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse.

Det sidste har erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) allerede lovet at få etableret.

Ifølge adm. direktør Karsten Dybvad fra Dansk Industri er der et presserende behov for at få opkvalificeret danske medarbejdere og få sikret, at fremtidens medarbejdere har de rette kompetencer inden for IT og digitalisering.

»Det er ikke længere kun IT-virksomheder, der efterspørger IT-kompetencer. Alle andre virksomheder, uanset størrelse, begynder også at få brug for medarbejdere med IT-kompetencer. Vi ved, at vi ifølge Erhvervsstyrelsen vil mangle 19.000 IT-specialister i 2030, hvis vi ikke gør noget. Dertil kommer behovet for medarbejdere med forståelse for IT,« siger Karsten Dybvad.

01BUSBording-Friskole-16091.jpg

Han håber, at politikerne vil tage godt imod et forslag om at lave en erhvervskandidat­uddannelse som IT-specialist, hvor en medarbejder arbejder halv tid i en virksomhed og studerer på halv tid.

Ny organisering nødvendig

Den danske vinduesproducent Velux er en af de virksomheder, som oplever udviklingen på nært hold.

I januar i år deltog Velux for første gang på den store IT-messe CES i Las Vegas. Velux har nemlig udviklet systemet Velux Active. Systemet kan styres og overvåges via mobiltelefonen, men idéen er, at systemet skal køre af sig selv og fungere automatisk. Hvis sensorer opdager, at der er for meget røg i køkkenet, bliver vinduet åbnet, og hvis stuen bliver for varm på grund af solen, bliver gardinet trukket for.

»Velux er hastigt på vej ind i en digital verden. Mere af det, vi gør, når vi taler med kunder og samarbejdspartnere, den måde, vi arbejder på, og også vores produkter bliver fortsat mere digitale,« fortæller Michael K. Rasmussen, chief marketing officer hos Velux.

Replacement Of Humans By Machines

Indtil videre kan Velux godt skaffe de medarbejdere, der er nødvendige, for at kunne udnytte digitaliseringens muligheder. Men det stiller krav til både medarbejdere og ledelse.

»Man kan jo ikke bare så en ny organisation, som er klædt på til digitalisering, og så krænge den gamle af sig. Man er nødt til også at arbejde med den gamle organisation. Det kræver forandringsparathed,« siger Michael K. Rasmussen.

Internet Information Programming Technology Concept

Både hos Microsoft, Velux og i Dansk Industri er der bred enighed om, at selv om det offentlige skal spille en afgørende rolle i en national handlingsplan, er det også virksomhedernes ansvar at være med til at uddanne den nødvendige arbejdskraft. Derfor indeholder det forslag, DIs digitaliseringspanel afleverer til politikerne, også en række bud på, hvordan virksomhederne kan spille en aktiv rolle, f.eks. at virksomhederne skal være aktivt med i IT-projekter i folkeskolerne og gymnasierne.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen