Berlingske Business

Danske Bank i strid om IT Factory-fallitbo

Danske Bank i strid om IT Factory-fallitbo - 1
Dagen efter Stein Baggers millionfup kom frem i lyset hævede Danske Bank over én million norske kroner fra det norske datterselskab. Foto:

Bestyreren af det norske konkursbo efter IT Factory og Danske Bank er røget i totterne på hinanden. Danske Bank har i strid med norsk lovgivning trukket penge ud af det norske fallitbo, hvor storbanken har 96 millioner norske kroner i klemme.

Danske Bank ser ud til at have overtrådt norsk lovgivning i sin iver efter at kradse penge ind hos IT Factory. Den opsigtsvækkende anklage kommer efter at storbanken var lige hurtig nok og overhalede de andre kreditorer i IT Factorys norske datterselskab indenom.

Allerede 2. december – dagen efter Stein Baggers millionfup kom frem i lyset – hævede Danske Bank over én million norske kroner fra det norske datterselskab af det kollapsede IT-firma. Men den går ikke. Danske Bank har bare at stille sig op i køen som andre kreditorer, lyder det fra Inger Marit H. Borch, der er partner i Ræder Advokatfirma og kurator i konkursboet efter IT Factory Global Services Partner Norge.

»Det store spørgsmål er, om Danske Bank bare kan trække pengene ud af konkursboet på den måde. Det kan være, at banken i den forbindelse har overtrådt norsk lovgivning. Det undersøger vi nu,« siger hun til Berlingske Business.

Fakta er, at Danske Bank allerede 1. december 2008 spærrede konti i IT Factorys norske datterselskab, uden at selskabet blev oplyst om grunden til spærringen. Den 2. december – det vil sige efter selskabets konkurs – gennemførte Danske Bank udbetaling af én million kroner på selskabets konto til sig selv. Det skete uden at indhente samtykke fra kurator, som man skal ifølge konkursloven. Det har fået det norske advokatfirma op af stolen.

»Danske Bank påstår, at der foreligger en kautionsaftale, som giver dem ret til at hæve pengene. Vi skal nu have undersøgt, om den fremlagte kautionsaftale giver banken ret til det,« siger Inger Marit H. Borch.

Vil se aftale
Derfor har hun bedt banken fremlægge selskabets kontoaftale for at klarlægge hvorvidt og i hvilken udstrækning, der var aftalt modregning, og om det i givet fald er i overenstemmelse med norsk lovgivning.

Inger Marit H. Borch har flere gange henvendt sig til Danske Bank for at få klarlagt på hvilket grundlag, storbanken har spærret og derefter hævet beløbet fra selskabets konto, men Danske Bank har tilsyndeladende ikke ønsket at snakke med de norske advokater.

»Vi har gentagne gange henvendt os til Danske Bank for at få svar på baggrunden for sagen. Jeg kan i hvert fald sige, at de ikke har været særlig hurtige til at besvare vores henvendelser,« konstaterer Inger Marit H. Borch.

Ret til at hæve
Danske Bank bekræfter at have hævet penge på selskabets konto, men storbanken mener dog ikke at have gjort noget forkert i den sammenhæng.

»Det var vores vurdering, at vi havde ret til at hæve pengene. Nu er der så kommet påstand om det modsatte, og vi har sat vores norske advokat til at undersøge sagen. Jeg kan forsikre kurator om, at vi betaler pengene tilbage, hvis det viser sig, at vi har taget fejl. Vi håber at have en juridisk vurdering snarest«, siger pressechef Jonas Torp.

Danske Bank har i alt 96 millioner norske kroner i klemme i IT Factorys norske konkursbo og har netop sendt et krav på det beløb til den norske advokat. I alt har Danske Bank haft engagementer med IT Factory og datterselskaber for i alt 350 millioner kroner.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen