Berlingske Business

Dansk Erhvervs IT-ønske får kølig modtagelse

Passionate about computer science
Dansk Erhverv, anbefaler, at IT og digitalisering bliver obligatoriske fag i folkeskolen fra 1. til 6. klassetrin. I udskolingen fra 7. til og med 9. klasse bør det være tilgængeligt som valgfag, lyder anbefalingen. Foto: Iris.

Dansk Erhverv anbefaler at gøre IT og digitalisering til et obligatorisk fag i folkeskolen. Regeringspartiet Venstre er klar til at gøre det til en del af kommende forhandlinger.

Danmark vil miste økonomiske vækstmuligheder og tabe terræn til andre lande, hvis vi ikke bliver bedre til at udnytte mulighederne med IT og digitalisering.

Det mener erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, som på den baggrund anbefaler, at IT og digitalisering bliver obligatoriske fag i folkeskolen fra 1. til 6. klassetrin. I udskolingen fra 7. til og med 9. klasse bør det være tilgængeligt som valgfag, lyder anbefalingen.

Billede

På Christiansborg er regeringspartiet Venstre lydhør over for opfordringen fra erhvervslivet. Partiets undervisningsordfører, Anni Matthiesen, er således klar til at gøre IT og digitalisering som obligatoriske fag på skoleskemaet til en del af forhandlingerne om et nyt folkeskoleforlig.

»Udviklingen og efterspørgslen efter flere med kendskab til området er stærkt stigende, så for mig vil det være naturligt at bringe med ind til forhandlingsbordet i forbindelse med et nyt forlig. Det er dét, virksomhederne efterspørger, når jeg taler med dem. Også for de unge vil det være smart, hvis de havde haft mere berøring med det allerede, når de skal vælge ungdomsuddannelse, så de kan vælge rigtigt fra starten,« siger hun.

Anni Matthiesen understreger, at hun ikke taler for at åbne det eksisterende forlig på folkeskoleområdet.

Dansk Erhvervs adm. direktør Jens Klarskov peger på, at det netop er i folkeskolen man kan skabe underskoven og grobunden for fremtidens medarbejdere i erhvervslivet.

pix-Kabler

IT er det nye internationale sprog

»Mens vi har forstået nytten af at lære engelsk fra en tidlig alder, er den digitale verdens nye sprog, kodning og programmering, forbeholdt alt for få. Situationen i dag svarer til, at vi lærer børnene at læse, men ikke lærer dem at skrive. Derfor skal IT og digitale skaberkompetencer ind i folkeskolen,« siger han.

Der mangler i dag op mod 3.000 IT-specialister hos danske virksomheder, og det vurderes, at tallet i 2020 vil være 8.000 personer.

»Det er selvfølgelig godt, at vi i Danmark er gode til at bruge smartphones og tablets, men vi skal ikke kun forbruge den. Vi skal også producere teknologien og drive udviklingen frem. Derfor skal flere danskere have digitale skaberkompetencer,« siger Jens Klarskov.

Blandt andre politiske partier er man i første omgang tilbageholdende i forhold til at gøre IT til et obligatorisk fag.

pix-Christiansborg

Blandet modtagelse

SFs ordfører Jacob Mark anbefaler det som valgfag, mens Socialdemokraterne ifølge undervisningsordfører Annette Lind i højere grad ønsker at gøre det til en integreret del af undervisningen i eksisterende fag.

Dansk Folkepartis folkeskoleordfører, Alex Ahrendtsen, er afvisende over for ideen. Han forklarer, at han i forvejen ofte modtager forslag om obligatorisk undervisning i alt fra menneskerettigheder og seksualitet til dans og bevægelse.

Hos Danmarks Lærerforening har man tidligere oplyst, at programmering i meget lille omfang har været en del af pensum i folkeskolen siden dette skoleår, men ikke alle lærere er endnu klædt på til at undervise i det.

16BUSZendesk-Side-6-7-13313.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen