Berlingske Business

Dansk Erhverv: Indfør kodning som fremmedsprog i skolen

a
Arkivfoto Foto:

Regeringen er på vej med en digital vækstplan, der skal sikre, Danmark udnytte de muligheder, der ligger i digitaliseringen og får alle danskere med. Kodning som fremmedsprog, bør indgå i planen, mener Dansk Erhvervs adm. direktør Jens Klarskov.

Toppolitikere, eksperter og erhvervsfolk diskuterer, hvordan man bedst dæmmer op for den bekymring og modstand, som den hastige teknologiske udvikling og globaliseringen har kastet af sig på dette års Davos-topmøde i World Economic Forum.

Imens er politikere og organisationer herhjemme i fuld gang med at finde ud af, hvordan digitaliseringen bliver omsat til vækst og vendt til en fordel for danskerne.

Davos1

Brancheorganisationen Dansk Erhverv, der repræsenterer en bred vifte af serviceerhverv, står parat med en stribe konkrete forslag. Organisationen håber, at regeringen vil tage forslagene med, når den til foråret præsenterer en ny, samlet digital vækstplan, en vækstplan, som erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) onsdag løftede en del af sløret for i Berlingske Business.

Et af forslagene er at indføre kodning som nyt fag i folkeskolen.

»Fra 1. til 6. klasse skal skaberkompetencer være en obligatorisk del af børnenes uddannelse, og fra 7. til 9. klasse skal det være valgfrit,” siger adm. direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov.

Han fremhæver, at børnene dermed vil få en vigtig introduktion.

»De behøver ikke alle blive it-ingeniører, men hvis ikke man kan sin ABC inden for det digitale område, bliver det svært.«

BO

Dansk erhvervs ønsker også, at naturvidenskaberne bliver styrket, så flere unge får stærkere tekniske kompetencer. Derfor skal universiteter og læreanstalter orientere sig i den retning, også fordi det efterspørges af erhvervslivet.

»Vi mener, at arbejdsmarkedets behov må være det vigtige og i højere grad styre optaget af studerende,« siger Jens Klarskov.

Her vil han formentlig få hjælp fra den teknologipagt, som regeringen ifølge Brian Mikkelsen har tænkt sig at indgå med virksomheder og universiteter og uddannelser efter hollandsk forbillede.

En teknologipagt skal koordinere de mange spredte initiativer, som i dag er for at få flere til at vælge at gå den naturvidenskabelige vej.

Dansk Erhverv opfordrer netop til, at der skal ske et digital løft for alle, fra folkeskolen over ungdomsuddannelser og professionsuddannelser til elitemiljøerne på universiteterne. Flere skal også have digitale kompetencer via voksenuddannelserne.

»Målet er ikke, at de ufaglærte skal have en ph.d. i biokemi. Men hvis de kommer et skridt op, og hvis dem, der står på trin fem kommer op på trin seks, bliver alle bedre til deres arbejde, og så står de også de bedre rustet, hvis de en dag skulle miste det. Vi har 750.000 jobskift om året ud af en arbejdsstyrke på knap tre mio. Det er altså ca. hver fjerde af os, der skifter job hvert år,« siger Jens Klarskov.

SWITZERLAND WORLD ECONOMIC FORUM 2017

De små og mellemstore virksomheder skal også hjælpes ved, at der bliver etableret en mere effektiv overførsel af viden om teknologi til især små og mellemstore virksomheder.

»Én ting er, at man på sit budget har nogle millioner til at udvikle sig teknologisk, men hvordan skal du gøre det? Hvor skal du gå hen? Og hvordan skal du geare din organisation til at kunne absorbere sådan en investering,« spørger Jens Klarskov på vegne af virksomhederne.

»Mange savner overblik over, hvad de kan gøre. Jeg tror, der er et kæmpe marked for dem, der kan oversætte og forklare, hvordan virksomhederne operationelt kan skabe bedre løsninger via digitalisering,,« siger Jens Klarskov.

15MAGTOPSHOTS-SWITZERLAND-D.jpg

Endelig står bedre digital infrastruktur til hele landet højt på Dansk Erhvervs ønskeliste:

»Jeg siger ikke, at virksomhederne vil flytte væk fra de store byer, hvis der er gode bredbånd, internet og teleforbindelser ude i landet. Men hvis der ikke er det, kommer de helt sikkert ikke ud,« siger Jens Klarskov.

»Når man kan sikre det i lande, der er meget større end os, er det ærgerligt, at vi stadig har sorte huller på landkortet,« tilføjer han.

13BUSJim-Hagemann-Snabe-105.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen