Berlingske Business

Danfoss-chef til regeringen: Sats massivt i tekniske uddannelser

Niels B
Koncernchef Niels B. Christiansen fra Danfoss og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen talte begge om, hvor vigtig digitaliseringen er for vækst i danske virksomheder på konferencen Beyond Data 16. Foto:

Mange virksomheder får behov for at tage et kvantespring for at være med på digitaliseringsbølgen. Det vurderer topchef i Danfoss, Niels B. Christiansen, der opfordrer regeringen til at uddanne mange flere tekniske kandidater.

Danske virksomheder kommer ikke automatisk op at surfe på toppen af den stadig større og mere krævende digitaliseringsbølge, med mindre vi som samfund investerer massivt i at uddanne de rette tekniske kompetencer.

Sådan lød et af kernebudskaberne fra koncernchef i Danfoss, Niels B. Christiansen, da han torsdag talte på konferencen Beyond Data 16, som løber af stablen København torsdag.

Konferencen handler om digitalisering og virksomhedernes brug af data til at skabe ny vækst. Bl.a. indtog erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) talerstolen tirsdag formiddag.

Ifølge Niels B. Christiansen er det alvor, og der bør handles nu.

Jim Hagemann Snabe

»Det kommer ikke af sig selv. Det er ekstremt vigtigt, at emnet kommer på den politiske agenda. Det er en kæmpe udfordring, at vi ikke har tilstrækkeligt fokus på at uddanne tekniske kompetencer. Den verden, vi er på vej ind i, kræver teknisk viden,« lød det fra talerstolen.

For at beskrive den alvor, som omgærder problemet med de manglende kompetencer, beskrev Niels B. Christiansen den udvikling, som foregår i virksomhederne lige nu, som ét af de teknologiske kvantespring, virksomheder i løbet af historien har stået overfor i forbindelse med de industrielle revolutioner.

Tech

»I dag handler det mere om at træffe de rette strategiske valg end at fintune virksomheden. Prisen på ledere med tekniske kompetencer vil stige,« sagde han og uddybede sin opfordring til at kaste en kritisk lup på uddannelsessystemet:

»I dag har vi mest fokus på de merkantile dele af uddannelserne, men der bliver behov for bl.a. mere hardcore teknisk viden.«

Hos Danfoss er digitaliseringen en en del af topledelsens agenda, og det er helt nødvendigt, for at den traditionsrige industrivirksomhed kan vokse i fremtiden.

»Digitaliseringen ser vi som en mulighed. Men det er ikke let, og det bliver ikke en rejse uden fejlskud. Men alternativet er i bedste fald ikke særligt spændende,« sagde han.

Robot human hand connection

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen adresserede ikke direkte opfordringen til at investere mere i de tekniske uddannelser, men fastslog, at det er et blandt mange punkter på listen over ting, vi som samfund bør forholde os til i forbindelse med at være helt skarpe på digitaliseringen.

»Hvordan sikrer vi, at vi får de rigtige kompetencer? Og at pengene til forskning kan bruges til vækst i hele Danmark,« lød det fra ham om nogle af de ting, hans ministerium skal se nærmere på.

Og digitaliseringen er tilsyneladende nået helt ind under huden på erhvervs- og vækstministeren.

Morten Albæk

At sætte strøm til Danmark er et helt afgørende element i hans erhvervspolitiske strategi »Danmark i vækst«, hvor udgangspunktet er at skabe mere indtjening til Danmark.

»Mange politikere har det sorte bælte i at bruge penge. Men jeg vil blive ved med at insistere på, at vi også gør samfundskagen større,« sagde han.

Onsdag 2

Det næste halve års tid vil han derfor bruge på at udmønte, hvad der helt konkret skal til - deriblandt på kompetetencedelen - for at løfte visionen om en stærk digitalisering i virksomhederne. Det gælder ikke mindst i den store underskov af små og mellemstore virksomheder.

For mangel på de rette kompetencer i virksomhederne er åbenlys, vurderer direktør og partner Jens-Jacob Aarup fra konsulenthuset Inspari, der rådgiver om brug af data.

»Mangel på kompetencer er en seriøs udfordring. For det handler ikke kun om teknisk viden, men også om at have en kombination af forretningsforståelse og den strategiske agenda - samtidig med analytisk forståelse. Man bør også have en »hacker mindset«. Det skal være en virksomhedens »yes men, der tager udfordringerne på sig,« sagde han.

Konferencen Beyond Data 2016 finder sted på et tidspunkt, hvor ordet digitalisering for alvor er blevet et fasttømret ord i topchef-ordbogen.

I slutningen af april viste en undersøgelse foretaget af PwC i samarbejde med Dansk Erhverv - »PwC's CXO Survey 2016 - at teknologi og digitalisering står øverst på dagsordenen blandt 47 procent af toplederne.Til sammenligning gjaldt det kun for 25 procent i 2015.

Samtidig siger næsten halvdelen af topcheferne, at den digitale udvikling i bedste fald vil forandre kerneforretningen og i værste fald vil ødelægge kerneforretningen.

Til gengæld er topcheferne også meget optimistiske og ser den digitale udvikling som en mulighed. Og formår topcheferne at løse de digitale gordiske knuder i virksomhederne, er der efter alt at dømme også gevinst at hente hjem.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen