Berlingske Business

Brøler skaber kludder i dansk radio

pix-DAB
Digital radio (DAB, Digital Audio Broadcasting) skal på et tidspunkt tage over, og det gamle FM-signal slukkes. Men DAB-radioer har ikke opnået stor udbredelse i Danmark, og nu er der også gået kludder i planlægningen af radiofrekvenserne til de digitale radiokanaler, hvor man i dag kan høre f.eks. DR P5, DR P6 Beat, DR P7 Mix og DR P8 Jazz, og hvor regionalkanalerne med DR P4 i spidsen fra foråret skulle være åbnet. Foto: Iris/Scanpix

Få dage før pladsen på det fremtidige, digitale radionet skulle være fordelt, har den øverste myndighed opdaget, at den allerede tidligere har givet andre lov til at bruge nogle af frekvenserne. Presset på at få undersøgt hele markedet nu vokser.

En brøler i Danmarks øverste telemyndighed, Erhvervsstyrelsen, betyder, at der er gået kludder i den fremtidige planlægning af radiokanalerne i Danmark.

Styrelsen, der sorterer under erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), må nemlig midlertidigt aflyse den fordeling af radiofrekvenser, som om få dage skulle i gang på den del af det digitale radionet, DAB, som er regionalt opdelt.

Ups - andre er her allerede

Erhvervsstyrelsen har imidlertid opdaget, at den tidligere har udstedt »en række tilladelser til andre formål end digital radio« på nogle af de frekvenser, som skulle indgå i fordelingen. Og da tilladelserne fortsat gælder og risikerer at blive forstyrret, når der begynder at blive sendt digital radio i samme frekvensområde, er alt nu stillet i bero. Tilladelserne er givet til såkaldt telemetri, som bruges i dele af hospitalssektoren.

26. januar var ellers ansøgningsfristen for at kunne tage del i frekvenserne, men Radio- og TV-nævnet har udskudt fristen, mens Erhvervsstyrelsen undersøger, hvad der kan gøres, ved at drøfte med dem, der har tilladelsen, hvordan og hvor meget de faktisk bruger frekvenserne. Undersøgelsen forventes at vare et par uger, og så vil man derefter tage stilling til, hvad der skal ske.

Spørgsmålet om digital radio i Danmark er blevet hedt gennem især de seneste måneder. En alliance af de nationale radiokanaler med DR, SBS Discovery med seks kanaler og Radio 24syv i spidsen samt rettighedsorganisationer som Koda og Gramex opfordrer i fællesskab politikerne i Folketinget til at tænke sig om en ekstra gang og udskyde en planlagt, offentligt finansieret oplysningskampagne til danskerne om fordelen ved digital radio. Den skulle have været sat i gang snart, men udbredelsen af digitale DAB-radioer er ikke ret stor i Danmark, hvor man i stedet lytter til musik og radio via internettjenester. Nu kommer så kludderet med frekvenserne oveni.

Nyt møde 28. januar

Mediepolitikerne, som skal mødes igen 28. januar, er derfor i stedet blevet opfordret til at bruge de afsatte penge på at undersøge, om den nyeste DAB-teknologi, DAB+, som kan komprimere signalerne mere og dermed give plads til flere kanaler på samme plads men i bedre kvalitet, og en fremtidig slukning af det analoge FM-signal, som alle radioer uden undtagelse kan modtage, er den rigtige løsning.

I den anden ende presser det statslige, svenskejede Teracom, der ejer og driver alle radio- og TV-master i Danmark, sammen med blandt andre forbrugerelektronikbranchen på for at få sat mere fart på overgangen til DAB.

Den hidtidige, politiske aftale siger, at der kan slukkes for FM-signalerne i slutningen af 2019, hvis mindst 50 procent af al radiolytning i 2018 er digital - enten på DAB eller over nettet gennem streaming.

P4 bliver forsinket

Flere og flere politikere har meldt, at det giver mening at fremrykke den planlagte markedsundersøgelse, som ellers først skulle være sat i gang, efter at informationskampagnen havde kørt.

Alle DRs kanaler skulle fra 1. december være skiftet fra den hidtidige DAB-teknologi til den nye DAB+, men DR trak i nødbremsen. Fra foråret skulle DRs største kanal, P4, og kommercielle, regionale stationer sende med DAB+ på de nye frekvenser, som imidlertid nu bliver forsinket.

Alle digitalradioer solgt i Danmark siden 2011 kan typisk modtage det nye DAB+-signal, mens alle ældre DAB-radioer må give fortabt og nøjes med FM-kanalerne.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen