Berlingske Business

Borgmester: Ikke raketvidenskab at få ordentlig dækning

pix-Guldborgsund
For Guldborgsund Kommune har smidighed sikret, at der næste år vil være ordentlig mobil- og internetdækning i 98 procent af området. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix Foto:

En af landets største kommuner, Guldborgsund, har sat en rullende enmandshær ind med succes. Samtidig rasler politikerne med sablen, hvis ikke kommunerne snart tager sig sammen og giver en hånd til at sikre ordentlig mobil- og internetdækning overalt.

»Det er faktisk ikke så kompliceret. Det er ikke raketvidenskab!«

Den opsang gav Guldborgsund Kommunes borgmester, John Brædder, da han onsdag eftermiddag diskuterede dårlig mobil- og internetdækning med Folketingets teleordførere på den største konference i Danmark om, hvordan det går, og hvordan det kunne gå bedre.

Kæmpe kommune - minimal investering

»Vi har på halvandet år fået sluttet 6.000 husstande til, selv om vi med et område på 908 kvadratkilometer er en af de største kommuner i Danmark, så næste år har vi 98 procents dækning. Det har kostet os 250.000 kroner. Vi accepterer nemlig, at det kommercielle marked skal kunne arbejde, hvor der er forretningsmuligheder. Så vil der være enkelte steder, hvor det ikke kan lykkes. Vi har lokaliseret tre områder, hvor der mangler mobildækning, og hvor ingen ser en forretning i at stille master op. Så stiller vi dem til rådighed og tilbyder selskaberne, at de kan sætte udstyr op, og det har vi fået tilkendegivelser af, at nogen gerne vil,« sagde John Brædder.

Han modtog tidligere onsdag Teleprisen 2017 for kommunens indsats for at forbedre mobil- og internetdækningen, fordi Guldborgsund ansatte sin egen enmandshær, som kører kommunen tynd og hjælper alle med at finde de bedste forbindelser.

John Brædder understregede, at kommunerne er nødt til at gøre sig attraktiv over for tele- og internetudbyderne, og at man altid skal huske at inddrage borgerne.

pix-Dårlig forbindelse

S: Der sker for lidt mange steder

Opsangen kom, mens alle stadig venter på, at regeringen kommer med det politiske udspil, som skal sikre et bredere og mere moderne teleforlig som afløsning fra den politiske aftale fra 1999, som stadig udstikker rammerne for udbygningen i Danmark.

Teleminister Lars Christian Lilleholt (V) kunne kun sige, at udspillet kommer »inden for den kommende tid«.

Socialdemokraternes teleordfører, Karin Gaarsted, erklærede sig som »en stor fan af Guldborgsund Kommune«.

»I har vist vejen. Der er for mange steder, hvor der sker for lidt,« sagde hun og slog fast, at der i det kommende - og politisk brede - teleforlig skal indgå, at der oprettes lånepuljer til at få sikret dækningen, og at kommuner, regioner og staten i fællesskab skal skabe efterspørgslen, så tele- og internetselskaberne faktisk rykker ud og sikrer dækning.

»Kommunerne må lave en politisk plan og få en ordentlig mastepolitik og sagsbehandling. Desuden skal der være et godt samarbejde mellem kommunerne og teleselskaberne. Samtidig skal vi have større, politiske visioner for teleområdet og inddrage branchen i udviklingen af det digitale Danmark,« sagde Karin Gaardsted.

pix-Gravning

V: På et tidspunkt taber vi tålmodigheden

Også DFs teleordfører, Jan Callesen, bakkede op, at »kommunerne må ikke sylte sager for at få gravet kabler ned og få sat master op, men den sidste mand, der bor i vandkanten, graver vi altså ikke ud til«, sagde han med henvisning til, at man også kan få internetforbindelse over f.eks. mobilnettet, så der ikke skal graves kabler ned.

Politikerne raslede dog samtidig med sablen over, at der stadig mange steder lægges store hindringer i vejen i form af langsommelig sagsbehandling eller høje priser for at udleje plads på offentlige bygninger eller grunde.

»Det må eddermanemig være svært at føre kommunalvalgkamp, når ens kommune lyser rødt. Guldborgsund viser, at det kan lade sig gøre. På et eller andet tidspunkt taber vi tålmodigheden, selv om vi elsker det kommunale selvstyre. Jeg håber ved Gud ikke, at det bliver nødvendigt, at vi må »hjælpe« - det er jo helt absurd,« konstaterede Venstres IT-ordfører, Torsten Schack Pedersen.

Ens regler hjælper

Borgmester John Brædder fandt det vigtigt i et nyt teleforlig at få klargjort, hvad kommunerne faktisk har lov til.

»Det står meget uklart, hvor vi f.eks. må rejse master, når der ikke er kommerciel interesse i at sætte en op. Der er behov for langt klarere regler,« sagde John Brædder.

I Region Nordjylland og Region Sjælland er kommunerne gået sammen om at lave ens grave- og mastepolitik.

»Nordjylland og Sjælland har vist vejen. Det kan undre, at de tre øvrige regioner og mange kommuner stadig brokker sig over dækningen,« sagde Venstres Torsten Schack Pedersen.

Han understregede, at staten fortsat vil stille øgede krav om dækning, når radiofrekvenser udbydes til brug for mobiltelefoni.

»Det har vi gjort i stigende omfang, og det kommer der kun mere af. Det er den nemmeste måde at sikre dækning på. Omvendt er der stadig steder, hvor det ikke er rentabelt for de kommercielle udbydere at nå ud. Derfor har vi bredbåndspuljen,« sagde han med henvisning til den statslige pulje på 200 millioner kroner, der er sat af for 2016-2019, hvori man kan søge om tilskud, hvis man bor i ramte områder.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen