Berlingske Business

Atea-sagen: Skal der rejses tiltale mod dem, der har bestukket offentligt ansatte med iPads?

ATEA NY To mænd får ubetinget fængsel for bestikkelse RB PLUS
Foto:

Spørgsmålet dukkede op torsdag i Østre Landsret, hvor den første ankesag om Ateas bestikkelse af offentligt ansatte blev behandlet. Begge de tiltalte blev i december idømt fængselsstraffe for at have modtaget iPhones, iPads og andet IT-udstyr af Atea. De nægter sig fortsat skyldige.

I en tæt pakket retssal, hvor også en 9. klasse var blandt tilhørerne, konstaterede forsvarer, Peter Trudsø, at der i en sag om bestikkelse nødvendigvis både er en giver og en modtager. Modtagerne, en tidligere chef fra DSB og og en ditto fra Københavns Kommune, sad i dag på anklagebænken tiltalt for bestikkelse. Men hvad med giverne? spurgte Peter Trudsø, der er forsvarer for begge de tiltalte.

Anklager Jørn Thostrup oplyste, at der ikke pt. er rejst tiltale mod de Atea-ansatte, der har bestukket de to tiltalte med smartphones og IT-udstyr, men han lod også forstå, at der endnu ikke er taget stilling til spørgsmålet hos anklagemyndigheden. Forsvarer Peter Trudsø spurgte derpå, hvornår spørgsmålet vil blive afklaret. Til det lød svaret:

»Vi har afsat mange ressourcer til den her sag. Jeg tror, der er taget stilling til det omkring sommer,« sagde Jørn Thostrup.

pix-Atea

I den aktuelle ankesag skal de tre dommere og de tre domsmænd tage stilling til anklagen om, at de to tiltalte mænd, der begge er i 50'erne, i årene 2010 til 2012 modtog forskelligt IT-udstyr fra Atea.

Den ene, en 52-årig tidligere chef i Københavns Kommune, blev i byretten idømt en fængselsstraf på 4 måneders ubetinget fængsel for at have modtaget smartphones og andet IT-udstyr til en værdi af cirka 26.000 kr. Den anden, en 50-årig tidligere chef i DSB, fik i byretten en fængselsstraf på 60 dages ubetinget fængsel.

Anklageren oplyste i retten torsdag, at han går efter en skærpelse af byrettens dom til den tidligere chef i Københavns Kommune. Den tidligere chef i DSB, mener anklager Jørn Thostrup, skal straffes »i samme omfang som i byretten«.

RB PLUS FAKTA: Herfra kommer de anholdte i stor bestikkelsessag

Anklageren gennemgik grundigt de forskellige IT-produkter, som anklagemyndigheden mener, de tiltalte har modtaget i bestikkelse. Det inkluderede højtlæsning af såkaldte imei-numre, der kan identificere produkterne. En del af IT-produkterne har politiet beslaglagt hos de tiltalte, som har bekræftet politiets fund, og retsformanden mente derfor ikke, at der var grund til at bruge tid på »det, der er ubestridt«, som han sagde.

Ankesagen handler om den del af Atea-sagskomplekset, der betegnes som »småsagerne« eller »kontantsalgssagerne«, hvor offentligt ansatte er blevet bestukket med IT-udstyr. Disse sager er en udløber af den såkaldte »hovedsag« om bestikkelse af offentligt ansatte med blandt andet en meget omtalt tur til Dubai.

09BUSPeter-Trudsoe-125531.jpg

Hele sagen om bestikkelse startede i juni 2015, da politiet afslørede, at IT-virksomheden Atea var mistænkt for at have bestukket offentligt ansatte i blandt andet Region Sjælland, Kriminalforsorgen og Rigspolitiet.Særligt en tur til 400.000 kr. til Dubai samt rejser til USA sprang i øjnene. Politiet har for nylig rejst tiltale mod både givere og modtagere i denne del af bestikkelsessagen. Atea er blandt de tiltalte.

I juni 2016 blev Atea-sagen udvidet, da politiet slog til igen og ransagede privatadresser tilhørende ansatte fra bl.a. Udenrigsministeriet, Anklagemyndigheden, Rigspolitiet, Københavns Kommune, DSB og Forsvaret, som Atea ifølge politiet havde bestukket med billige eller gratis iPads og smartphones. I denne del af Atea-komplekset er der faldet otte domme, heriblandt flere fængselsstraffe.

To mænd får ubetinget fængsel for bestikkelse RB PLUS Familie

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen