Berlingske Business

Apple ventes at sænke farten

SHARP-IPAD/
De seneste dage har der været rapporter om, at Apple har aflyst bestillingerne på skærme fra sine underleverandører, blandt andet Sharp. Årsagen var, ifølge The Wall Street Journal, lavere efterspørgsel på iPhone 5. Foto:

I aften kommer Apple med kvartalstal, og markedet forventer svagt vigende indtjening - især på grund af iPhone 5. Selskabet var ellers på vej til at blive større end Australien.

Har Apple mistet sin magi?

Sådan har mange spurgt sig selv den senere tid - og i aften ser det ud til, at vi får lidt af svaret. Det sker, når Apple aflægger regnskab for første kvartal af sit yderst skæve regnskabsår.

På forhånd ventes det at Apple må melde om faldende indtjening på grund af lavere end ventet salg af iPhone 5. iPhonen og dertil hørende tjenester udgør fortsat den suverænt største enkeltestående indtægtskilde for Apple.

Trods faldende indtjening er der dog på ingen måde udsigt til, at Apple er ved at løbe ind i tidligere tiders problemer. Tværtimod er der tale om en lidt langsommere udvikling end de seneste års ekstremt vilde indtjening, der efterhånden har nået et omfang, der dårligt kan fortsætte.

Større end kontinenter

Således beskriver en analytiker overfor The Guardian, at hvis Apple fortsætter sin nuværende udvikling, vil selskabet inden for fem år have en omsætning på 1,2 trillioner dollars - efterhånden på størrelse med Australiens bruttonationalprodukt.

For tiden rumsterer Apples aktie i omegnen af 504 dollars, hvilket i forvejen er et fald. Aktien har været over 700 dollars tidligere - men der har været flere tegn på, at iPhone-manien er ved at skifte til et lavere gear, givetvis fordi mange potentielle iPhone-købere allerede har en af slagsen. I USA, der er en af Apples stærkeste bastioner, har teleselskaberne for vane nærmest at forære smartphones væk. Til gengæld binder folk sig så til et abonnement på 24 måneder, og først derefter kan man igen få et slagtilbud på en ny smartphone. Over halvdelen af amerikanerne har nu en smartphone.

Stærk konkurrence

Apple møder også en stadigt stærkere konkurrence fra forskellige producenter af Androidbaserede smartphones. Det gælder især Samsung, hvis Galaxy SIII-smarphone reelt sælger bedre end iPhonen i øjeblikket, omend der i alt er solgt langt flere iPhones samlet set. Også alliancen mellem Nokia og Microsoft investerer massivt i at vinde tabte markedsandele hjem.

iPhonen er fortsat en af de dyreste mobiler på markedet - og de høje prispunkter kan potentielt udvikle sig til et problem for Apple i et marked, hvor priserne hele tiden presses eftertrykkeligt nedad.

Analytikerne venter på forhånd, at Apples indtjening falder tre procent i forhold til samme periode sidste år.

Problematisk lancering

iPhone 5-lanceringen har været en af de mere problematiske lanceringer i iPhonens historie. Salgsstarten blev ledsaget af en mindre skandale da det viste sig, at lakken i en række tilfælde var skallet af allerede fra fabrikken, og efterfølgende har der været rapporter om svigtende kamera og skæve mobiler. Det software, der driver iPhone 5, har ligeledes været ramt af problemer - især med kort-appen, der ellers var systemets store slagnummer.

Apple Maps har udviklet sig til at være pinagtig for Apple, der har måttet finde sig at blive gjort gevaldigt grin med, fordi Apple Maps var propfyldt med fejl. Apple-chef Tim Cook har ganske udsædvanligt undskyldt for miseren, der også har kostet to chefer jobbet.

Uagtet at der måske bliver tale om et fald, er der dog tale om en ganske kradsbørstig indtjening - og Apples første kvartal forventes således at have indbragt selskabet 12,8 mia. dollars.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen