Berlingske Business

Apple kunne være afsløret to uger før

pix-Apple-Viborg
Overskrift
I Foulum uden for Viborg vil Apple opføre sit nye store datacenter, som skal stå færdigt i 2017. Men hemmelighedskræmmeriet forud for offentliggørelsen af planerne var stort. Tegning: Apple
pix-Apple ApS
Overskrift
Apple ApS startede som det mystiske KR 1788 ApS men gav sig til kende under sit rigtige navn, dagen efter at nyheden om datacenteret i Viborg havde ryddet alle danske forsider. Skærmbillede fra Virk.dk

Dansk advokatfirma oprettede under kryptisk navn det selskab, som skal stå bag det store datacenter i Viborg, men allerede dagen efter kom et kendt navn på banen.

Apples hemmeligholdte planer om at ville bygge et kæmpe datacenter i Danmark uden for Viborg kunne være blevet afsløret 14 dage tidligere.

Da oprettede den amerikanske IT-gigant, som lige nu er verdens mest værdifulde selskab, nemlig i al diskretion gennem sin danske advokat det anpartsselskab, som skal stå for den 6,3 milliarder kroner store investering i det 166.000 kvadratmeter store datacenter, som skal drive nogle af Apples største nettjenester som iTunes Store, App Store, iMessage, Kort og Siri. Et tilsvarende center etableres sideløbende i Irland, hvor Apples europæiske hovedkontor har til huse.

Mystisk selskab opretter mystisk selskab

5. februar stiftede advokat Bent Kemplar gennem advokatfirmaet Kromann Reumert-selskabet KR 332 ApS det nye selskab med det mystiske navn KR 1788 ApS og skød de 50.000 kroner ind, som loven kræver, når man opretter et anpartsselskab. KR 1788 ApS fik adresse hos advokatfirmaet på Sundkrogsgade 5 på Østerbro i København.

apple

Ifølge de oplysninger, som skulle afgives ved registreringen, står det nye selskab for »databehandling, webhosting og lignende serviceydelser«.

»Selskabets formål er handel samt at eje fast ejendom, samt al virksomhed, som efter direktionens skøn har forbindelse hermed,« fastslåes det i formålet med at oprette selskabet.

Dagen efter trådte Bent Kemplar ud af direktionen. Ind kom i stedet Apples juridiske direktør, Gene Daniel Levoff, som også er direktør for Apple Operations International, med adresse i Apples hovedsæde i Cupertino i den vestamerikanske stat Californien - dog uden at nævne hans arbejdsgiver ved navn.

Nærmest hysterisk hemmelighedskræmmeri

Først to uger senere lod Apple mandag morgen den 23. februar bomben springe om, at IT-giganten vil bygge datacenteret uden for Viborg, en nyhed, der ryddede alle netavisers forsider og TV-stationers sendeflade dagen igennem, om end den kun medfører 300 nye arbejdspladser, hvoraf langt de fleste vil være i byggeperioden. Når først datacenteret kører, er mandskabet meget begrænset.

Apple strøm

Dagen efter, 24. februar, skiftede KR 1788 ApS navn til Apple ApS, og to dage efter, 26. februar, blev vedtægterne ændret, så »selskabet tegnes af en direktør«.

Ti dage forinden, 16. marts, var det daværende KR 1788 ApS blevet momsregistreret hos Skat.

Apple er kendt for sit nærmest hysteriske hemmelighedskræmmeri. IT-giganten, som står bag produktionen af bl.a. iPhone-telefonerne og iPad-tavle-PCerne, vil selv styre, hvornår nyheder skal ud, og har som fast politik aldrig at kommentere selv de bedst underbyggede forlydender. Som Berlingske beskrev i søndags, skete forhandlingerne med Viborg Kommune da også i allerstørste hemmelighed og med meget skrappe krav fra Apple om absolut diskretion.

pix-Mobildækning

Men et kik i det centrale virksomhedsregister, CVR-registeret, som i dag er en del af Virk.dk-erhvervsportalen, kunne - med lidt kendskab til personkredsen i Apple - allerede 6. februar havde afsløret, at der var noget i gære i æblekassen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen