Berlingske Business

Anklager: Atea-dom viser, at vi slår hårdt ned på bestikkelse

Jørn Thostrup
Anklager i Atea-sagen, Jørn Thostrup. Foto:

Sager om bestikkelse i et omfang som i Atea-sagen er sjældne og skal straffes hårdt, mener anklager.

København. Retten i Glostrup kendte onsdag alle otte tiltalte i Atea-sagen skyldige, og de to hovedmænd blev idømt fængsel i et år og i halvandet år.

Det er hårde straffe, men det skal det også være, mener anklager Jørn Thostrup, der dog havde krævet to og et halvt års fængsel til hovedmanden.

- Det er en meget usædvanlig sag, for vi har heldigvis ikke set bestikkelse i det omfang i Danmark, siger han efter dommen.

Han mener, at det er vigtigt, at der bliver slået hårdt ned i den slags sager.

- Retten sender et stærkt signal om, at man i de heldigvis sjældne sager om bestikkelse herhjemme får hårde domme, som det er sket her.

- Som retsformanden også sagde, så er der tale om samfundsskadelig virksomhed, og hårde straffe virker også forebyggende, slår Jørn Thostrup fast.

Selskabet Atea fik en bøde på ti millioner kroner i sagen.

- Der er ikke praksis for så høje bøder til virksomheder. Det er en meget høj bøde, men jeg mener, at man har fundet en god balance i forhold til sagens grovhed.

Anker på stribe

Halvdelen af de otte dømte i Atea-sagen, der er dømt for at have bestukket offentligt ansatte, udbad sig betænkningstid, mens de øvrige fire ankede dommene på stedet.

Det gælder blandt andet tidligere it-driftschef i Region Sjælland René Clausen. Han er idømt 1,5 års ubetinget fængsel for at have taget imod bestikkelse fra selskabet Atea i flere år.

- Dommen er anket, fordi min klient har nægtet sig skyldig, og vi har påstået frifindelse hele vejen igennem.

- Vi mener, at dommen rejser nogle principielle spørgsmål, som landsretten skal have lejlighed til at kigge på. Der er tale om spørgsmål, som der ikke tidligere er taget stilling til i dansk retspleje, siger Rene Clausens advokat, Andro Vrlic, efter dommen.

Han taler her hovedsageligt om forsvarets påstand om, at man ikke kan blive bestukket for sine egne penge. En stor del af de penge, som Atea bestak flere offentligt ansatte med, kom nemlig fra Region Sjælland selv.

Uden regionens vidende var pengene sat ind på en særlig konto i Atea, som rejser og dyre middage blev betalt fra.

- Om man kan blive bestukket for egne midler, mener vi, landsretten må tage stilling til, siger Andro Vrlic.

Advokaten for Per Juul Andersen, tidligere salgschef i Atea, der har fået et års fængsel, Arvid Andersen, udbad sig efter dommen betænkningstid. Fra begyndelsen har hans klient erklæret sig uskyldig.

- Vores synspunktet i dag er ikke anderledes, end da vi startede sagen. Min klient har disponeret over midlerne fra regionen i tillid til, at de personer, han havde med at gøre i Region Sjælland - der jo var på direktionsniveau - havde godkendt disponeringerne.

- Derfor er det min opfattelse, at min klient har været i god tro, om at man kunne disponere, som man gjorde. Uanset at man i dag mener, at det kan være ekstravagant, siger advokat Arvid Andersen.

/ritzau/

 

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen