Berlingske Business

Afgørende møde 2. februar om dataudveksling

pix-Schrems
Det var den østrigske jurastuderende Max Schrems' sag mod Facebook, som udløste ophævelsen af den 15 år gamle dataudvekslingsaftale mellem EU og USA. Om få uger bliver det endegyldigt ulovligt at overføre personlige data fra Europa til USA. Arkivfoto: Christian Bruna, AFP/Scanpix Foto:

De 28 EU-landes datatilsyn mødes om et par uger for at beslutte, hvor hårdt og bredt der skal sættes ind mod den snart ulovlige overførelse af data fra EU til USA.

Fristen for at EU og USA får en ny, bedre og sikrere dataudleveringsaftale på plads nærmer sig time for time. Nu mødes de 28 EU-landes datatilsyn 2. februar for at beslutte, hvordan og i hvilket omfang de vil begynde at uddele bøder, når europæiske data overføres til USA.

Hands holding credit card and using laptop. Online shopping

EU-Domstolen underkendte sidste år den 15 år gamle »Safe Harbour«-aftale, hvor omkring 4.000 især amerikanske virksomheder via en onlineformular har skrevet under på, at de vil behandle europæiske data, der bliver overført til servere i USA, på betryggende vis i overensstemmelse med europæisk datalovgivning. EU-Domstolen fandt på ingen måde aftalen beskyttende nok, særligt i lyset af den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløring af massiv amerikansk overvågning og spionage.

Nu bliver det ulovligt

6. oktober trak domstolen, der er EUs højeste myndighed, derfor til stor overraskelse for mange stikket og kendte aftalen ugyldig. Fra det øjeblik blev det reelt ulovligt at føre europæeres data til USA, men de 28 landes datatilsyn valgte at sætte tommeskruerne på EU og USA og give dem tre måneder - til udgangen af januar - til at få forhandlet en ny aftale på plads.

pix-Jordklode

Det er stadig ikke sket, og derfor mødes datatilsynene 2. februar i Bruxelles for at enes om, hvor hårdt og bredt der skal sættes ind. Der findes andre måder, hvorpå virksomheder kan få lov til at bruge europæiske data i USA. Det er lovligheden af disse andre muligheder, som datatilsynene kan forholde sig til 2. februar.

»Det er åbenlyst, at vi vil sanktionere enhver overførelse af personlige data, som udelukkende bygger på den gamle »Safe Harbour«-afgørelse,« siger Johannes Caspar, direktør for det tyske datatilsyn med sæde i Hamburg.

Ingen ny aftale på plads

USA har aldrig været betragtet som et sikkert dataland. Det er derfor, at »Safe Harbour«-aftalen i sin tid blev indgået, så det alligevel blev muligt under ansvar at arbejde med data på tværs af Atlanterhavet, men der sker ingen kontrol af, at data faktisk opbevares og bruges så forsvarligt, som virksomhederne, der har meldt sig til aftalen, har skrevet under på.

pix-Timmermans

Snowdens afsløringer af, hvordan især den skandaleramte amerikanske efterretningstjeneste NSA har kunnet støvsuge private og fortrolige oplysninger direkte fra store teknologivirksomheder som Apple, Facebook, Microsoft og Google, har rystet Europa, og der er opstået krav om at få det stoppet og få sikret alle personlige oplysninger.

CYBERSECURITY-USB/ATTACK

USA har tidligere i denne uge fremsendt en række forslag til en ny dataudvekslingsaftale til EU.

Det tyske datatilsyn understreger, at en ny aftale blandt andet skal rulle effektive kontrolmuligheder og en uafhængig kontrol af, at alle regler overholdes.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen