Berlingske Business

12 leasingselskaber ramt af IT Factory-kollaps

12 leasingselskaber ramt af IT Factory-kollaps - 1
I alt er 12 leasingselskaber blevet snydt af Stein Bagger. Foto:

Kurator i IT Factory-konkursboet, Boris Frederiksen, fortæller, at 12 leasingselskaber indtil videre har meldt sig på banen med krav om penge fra konkursboet. Business.dk kan sætte navn på 10 af selskaberne, som tilsammen har over en mia. kr. til gode.

12 danske og udenlandske leasingselskaber har i alt mellem 1,0 og 1,1 mia. kr. til gode i skandaleramte IT Factory. Det fortæller kurator Boris Frederiksen, der over for business.dk for første gang løfter sløret for, hvor mange leasingselskaber, der er ramt af kollapset af den engang så hæderkronede virksomhed.

Det er vidt forskelligt, hvor mange penge de 12 leasingselskabet har til gode. Nogle selskaber har rejst krav om mindre millionbeløb, mens Danske Bank har 350 mio. kr. i klemme.

»Aktuelt har vi eller forventer vi at få krav fra 12 leasingselskaber. Det tal kan dog ændre sig senere. Leasingselskaberne har i alt rejst krav om 1,0 – 1,1 mia. kr. Derudover har de almindelige driftskreditorer – f.eks. elselskaber, sponsorater, kassekreditter fra banker og madleverandører, der har penge til gode – krav om 140 mio. kr.,« siger Boris Frederiksen.

Danske Bank og IBM snydt for millioner
Svindlen i IT Factory blev angiveligt udført ved, at tidligere IT Factory-direktør Stein Bagger narrede leasingselskaberne til at bruge store beløb på at købe fiktive produkter via partnerselskaber til IT Factory. Herefter lejede Stein Bagger de ikke-eksisterende produkter af leasingselskaberne i IT Factorys navn mod at betale en løbende leasingafgift.

Boris Frederiksen ønsker ikke at oplyse tilgodehavenderne fra de enkelte leasingselskaber. Det har dog tidligere været fremme, at Danske Banks leasingselskab formentlig er det hårdest ramte, idet selskabet har 350 mio. kr. til gode.

Samtidig er det også kendt, at IBM var finansieringspartner for IT Factory og har knap 150 mio. kr. ude at svømme, mens it-producenten Hewlett Packard via HP Bank International har 32 millioner kr. i klemme.

Flere banker i klemme
Nordea har gennem Nordea Finans »kun« har tabt 23 mio. kr., svenske SEB har tidligere meddelt, at man har 68 mio. kr. i klemme, mens Sydbank angiveligt risikerer tab op mod 25 mio. kr.

Jyske Bank har tidligere oplyst, at bankens samlede engagement med JMI Invest (storaktionær i IT Factory) og IT Factory blot er i niveauet omkring 10 mio. kr. Jyske Bank-koncernen oplyser nu til Business.dk, at man har ikke penge til gode i selve IT Factory.

Kort før jul kom det desuden frem, at selskaberne Krone Kapital, BAL Global Finance, Siemens Financial Services og hollandske De Lage Landen (DLL) også har mistet penge på den formodede storsvindler, tidligere IT Factory-direktør Stein Baggers leasingkarrusel.

Det er dog uvist, hvor store beløb de sidstnævne aktører risikerer at tabe.

DLL er et datterselskab af den hollandske storbank Rabobank, mens BAL Global Finance er ejet af storbanken Bank of America. Krone Kapital er et mindre dansk leasing- og finansieringsselskab med Morsø Sparekasse, Spar Lolland og Sparekassen Thy i aktionærkredsen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen