Berlingske Business

Stribevis af Lauritz.coms auktionshuse taber penge

01BUSRovsingsgade-68-164647.jpg
Mange af børsnoterede Lauritz.coms partnere har negativt driftsresultat, viser en gennemgang foretaget af Berlingske. Arkivfoto: Søren Bidstrup

Størstedelen af de partnerejede auktionshuse under Lauritz.com taber penge, viser en Berlingske-gennemgang. Lauritz.com-topledelsen giver partnere mundkurv på.

Køber man en aktie i det børsnoterede selskab Lauritz.com, køber man også en aktie i Lauritz.coms partnere, der driver en stor del af virksomhedens auktionshuse. Og baseret på årsregnskaberne for de enkelte partnere er det langtfra stabilitet og overskud, man får med i købet.

Berlingske har gennemgået regnskaberne for Lauritz.coms partnere, og de viser blandt andet, at seks ud af otte auktionshuse er endt med et negativt driftsresultat i det seneste regnskabsår. Med minus 1,8 millioner kroner har Tingkær Auktioner i Odense med Leif Tingkær som ejer leveret det ringeste driftsresultat blandt de lokale auktionshuse.

Også hos virksomheden Ztuff, der med ægteparret Terese Andersen og Peter Høedt Grossmann i spidsen driver Lauritz.com i Hørsholm, er regnskabstallene alarmerende ringe. Med et negativt driftsresultat og en negativ egenkapital på 1,6 millioner kroner er »selskabets fortsatte drift betinget af opretholdelse af dets nuværende kreditfaciliteter«, som der står i regnskabet.

I Lauritz.com i Helsingør kæmper filialdirektør Marianne Jansen og Gemaja Internetauktioner med gæld, og i marts i år måtte selskabet indgå akkordaftaler med kreditorer for at sikre selskabets fortsatte drift. Af regnskabet fremgår det, at »selskabet har tabt hele virksomhedskapitalen«.

Mener ikke, at partneres tilstand er ringe

Berlingske har i de forgangne uger flere gange forsøgt at få en kommentar fra Lauritz.coms franchisetagere, men ingen har lyst til at tale om deres forretning eller partnerskabsaftale med Lauritz.com.

I stedet bliver der henvist til Christina Riis fra presseafdelingen på fra Lauritz.coms ­hovedkontor.

»Uanset hvor meget vi gerne vil hjælpe, er der en regel om, at al pressekontakt går via Christina Riis i vores presseafdeling. Det er ligegyldigt, hvilke spørgsmål det er, og hvor uskyldige og nemme de kan virke og lette for mig at svare på,« siger en partner, som Berlingske har været i kontakt med. Partneren ønsker ikke at blive omtalt ved navn.

tim

Fra hovedkontoret har Lauritz.com flere gange i bestemte vendinger bedt Berlingske om at lade være med at kontakte de selvstændige partnere.

Selv ønsker Lauritz.coms topledelse heller ikke at tale direkte med Berlingske, men Mette Rode Sundstrøm mener ikke, at partnernes tilstand er så ringe endda. Hun svarer på mail, at regnskaberne er præget af høje omkostninger – blandt andet til løn.

»De seneste årsregnskaber fra 2015 viser, at 11 ud af 12 af Lauritz.coms partnere i Danmark genererede et pænt driftsoverskud i forretningen før honorering af sig selv,« skriver Mette Rode Sundstrøm.

»En partner bestemmer selv, hvor meget de ønsker at hæve i løn til sig selv, og hvorvidt de skal have bil, pension, bestyrelseshonorar osv.,« skriver den administrerende direktør.

Den reelle risiko

Mette Rode Sundstrøm henviser dermed til EBITDA, som er driftsresultatet før afskrivning på driftsaktiviteter og goodwill-afskrivninger. Samme tal er i øvrigt brugt i børsprospektet til fremvisning af partnernes økonomiske sundhedstilstand. Investorer er ligeledes i prospektet blevet gjort opmærksom på den negative egenkapital som en risikofaktor for Lauritz.com, og den risiko ser ud til at være virkelighed.

Men partnernes tab på driften og insolvens lader altså ikke til at ryste topledelsen i Lauritz.com, sandsynligvis fordi hovedkoncernen har garderet sig i de specifikke partneraftaler. Mette Rode Sundstrøm forventer heller ikke, at Lauritz.com skal ud i nogen redningsaktion for partnerne.

»Partnere har typisk kun et kapitalbehov ved opstarten. Såfremt partneren senere finder behov for yderligere kapital til f.eks. investeringer, håndterer de dette selvstændigt gennem deres finansielle forbindelser. Vi har ikke historisk skudt penge ind i vores partneres auktionshuse, og det forventer vi heller ikke at gøre fremover,« skriver Mette Rode Sundstrøm i sin mail til Berlingske.

Billede

Lauritz.com har i alt 27 auktionshuse. Heraf er 12 drevet af selvstændige partnere i Danmark.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen