Berlingske Business

Pelsdirektør: Ophæv tåbeligt forbud mod import af sæl

Torben Nielsen er direktør for Kopenhagen Fur.
Torben Nielsen er direktør for Kopenhagen Fur. Foto:

Regeringen må sørge for at få ophævet "det fuldstændigt tåbelige forbud" mod import af sælskind til EU". Sådan siger topchefen i Kopehagen Fur, Torben Nielsen, der netop har indgået en samarbejdsaftale med grønlandsk pelsfirma.

                                                                                                              Den grønlandske sæl skal igen være trendy. En ny samarbejdsaftale mellem danske Kopenhagen Fur og grønlandske Great Greenland har betydet, at Kopenhagen Fur i Glostrup atter får grønlandske sælskind i porteføljen.                                                                                                                       "Men regeringen må sørge for at få ophævet det fuldstændigt tåbelige forbud mod import af sælskind til EU", mener topchefen for Kopenhagen Fur, Torben Nielsen.

Hvert år markedsfører Great Greenland en ny pelskollektion for at præsentere de nyeste trends inden for pelsdesign. Firmaet har også indledt et samarbejde med den danske designer Bennedikte Utzon.

Hvis ikke EUs forbud mod import af skind fra sæler til EU-landene, hurtigst muligt bliver ophævet er risikoen meget stor for, at dyreaktivister, dyreværnsfolk, EU-parlamentarikere og EU-Kommissionen kommer til at skade det nye dansk grønlandske samarbejde om afsætning af grønlandske sælskind til bl.a. Kina, mener Kopenhagen Fur, Også selv om Grønlands eksport til Danmark.med den såkaldte "inuit-undtagelse" er undtaget for importforbudet. 

."Det kan ikke være rigtigt, at EU siden 2009 har haft forbud mod import af sælskind, fordi sæler er en truet dyreart, hvilket slet ikke er tilfældet. I kølvandet på  netop afsagte kendelse fra verdenshandelsorganisationen WTO går jeg ud fra, at EU ikke længere kan opretholde forbuddet mod import af pels fra sæler," siger adm. direktør Torben Nielsen.                                                                                                                                                                                                                                                                         

pix-kopenhagenfur

Kampagnerne mod sælskind har ifølge Kopenhagen Fur medført, at forbrugerne er holdt op med at efterspørge skindene, og mange store buntmagere og forhandlere er holdt op med at handle med sælskind fra Grønland. Derfor håber Kopenhagen Fur med den nye dansk-grønlandske samarbejdsaftale, at sæl får en renæssance. Sæl bliver nu en del af Kopenhagen Furs faste markedsføringskampagne.                                                                                        

Dansk pels er ikke luksus i Kina


Verdenshandelsorganisationen sagde i denne uge i en opsigtsvækkende kendelse, at EUs særregler for import af sælskind fra Grønland, og den måde EUs lovgivning er skruet sammen på, strider mod WTOs regler.                                                                                                                                 

"Det er besynderligt, hvis Grønland ikke længere må sende sælskind til Danmark, Ingen dansk regering bør acceptere, at Grønland, der er en del af Rigsfællesskabet, ikke må eksportere produkter til Danmark. Derfor må regeringen arbejde for at få ophævet EUs importforbud mod sælskind," siger Torben Nielsen.                                                                                                                        

Ifølge en EU-forordning  kan et land, der ønsker undtagelse for EUs forbud mod import af produkter af sæl, søge godkendelse om det af EU-Kommissionen. Grønland søgte og blev godkendt i april i år.

WTO-kendelsen siger nu, at Grønland er blevet favoriseret af EU på bekostning af Canada og Norge, der begge driver kommerciel sælfangst.

Verdenshandelsorganisationen fastslår, at halvdelen af Grønlands sælfangst er kommercielt præget, og at Great Greenland, som opkøber skindene, bliver drevet som en kommerciel forretning.

Konsekvensen er, at Great Greenland dermed bliver tvunget til eksportere sælskind uden om EU direktør til Kina, Dubai og De Forenede Arabiske Emirater, som har vist stigende interesse for at købe grønlandske sælskind. Det siger selskabets direktør Lars Berg.

Mink_business


"Den internationale handel med sælskind bør foregår på fair og lige vilkår, så hverken Canadas eller Norges eksport af sælskind bliver skadet på grund af EUs importforbud," siger Torben Nielsen fra Kopenhagen Fur.

Han mener, at hvis først dyreværnsfolk får held med held at forbyde import af sælskind til EU, så er der fare for at andre dele af den internationale pelsindustri, herunder store nordiske minkskindsindustri, bliver ramt. Danmark eksporterede sidste år minkskind for en halv snes milliarder kr. til Kina.

"De grønlandske fangeres kamp for retten til at sælge deres sælskind er også vores kamp. Kopenhagen Fur, vores levererandører og ejere, pelsdyravlerne, der producerer mink, står 100 procent bag grønlænderne. Vi vil gøre alt for, at grønlændernes synspunkter bliver fremmet," siger Torben Nielsen.

Handels- og Europaminister Nick Hækkerup peger på, at inuit-undtagelsen for EUs importforbud af sælskind er afgørende for Rigsfællesskabet, fordi den giver mulighed for, at Grønland eksporterer sælprodukter til EU. Men han erkender blankt, at det er for tidligt at sige, hvad konsekvenserne af WTOs afgørelse får for EU-lovgivningen.

Men hvad vil regeringen så gøre?

"Regeringen vil i samarbejde med Grønland og EU-Kommissionen fortsat arbejde for, at produkter fra den legitime inuit-sælfangst også fremover kan afsættes i EU," siger Handels- og Europaminister Nick Hækkerup.

  
 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen