Berlingske Business

Østeuropæisk gaveregn bekymrer politikere

lego
Overskrift
LEGO - Billund - Lego fabrikken - Her fra fabrikken på Kløvermarken, hvor LEGO's plaststøberi er. Foto:
 

Politikere forsøger at bremse de lande, der giver konkurrenceforvridende statsstøtte i bytte for danske produktionsjob. Første stramning er netop gennemført, men den er ikke nok, mener Socialdemokraterne og LO.

Det er for let for østeuropæiske regeringer at bruge statsstøtte til at lokke danske arbejdspladser til landet. Derfor bør EU-Kommissionen stramme reglerne. Sådan lyder kravet fra både LO og Socialdemokraterne

»Det er vigtigt, at der er lige og fair konkurrence. Får man støttemidler til at oprette en produktionsfacilitet, der allerede findes i et andet EU-land, så er det ikke lige og fair konkurrence,« siger Jeppe Kofod, der sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne.

»Hvis virksomhederne kan spekulere i at oprette arbejdspladser i Ungarn eller Polen, mens de nedlægger tilsvarende stillinger i Danmark, er det i strid med EUs konkurrenceregler,« siger han.

lego

Voksende bekymring over jobflytninger

Også i fagbevægelsen ønsker man, at EU-Kommissionen strammer kursen over for de lande, som lokker danske arbejdspladser til sig med statsstøtte.

»Når EU-lande bruger statsstøtte til at kapre danske arbejdspladser, er det konkurrenceforvridende og undergravende for EUs indre marked. Derfor bør Margrethe Vestager som konkurrencekommissær se på, om reglerne er stramme nok i dag, og om de rent faktisk bliver overholdt. For Lego er jo desværre ikke alene om at flytte danske arbejdspladser til andre EU-lande,« siger Lizette Risgaard, næstformand i LO.

Både i Europa-Parlamantet, EU-Kommissionen og dybt ind i den danske regering har der været voksende bekymring over de produktionsjob, som de seneste ti år er vandret fra Danmark til Østeuropa.

Politikerne kaldte det konkurrenceforvridende, da Danfoss med den ene hånd modtog statsstøtte for at oprette job i Polen, mens virksomheden med den anden hånd fyrede folk i Danmark i 2010.

Lego

Efter pres fra bl.a. danske europaparlamentarikere gennemførte Kommissionen i juli 2014 en stramning, som skulle bremse de østeuropæiske forsøg på at kapre arbejdspladser. Kommissionen præciserede i den forbindelse, at virksomheder ikke må modtage statsstøtte to år før og efter, at virksomheden har lukket en lignende produktion i en anden medlemsstat.

Stramningen sætter dog ikke en stopper for, at østeuropæiske nationer kan bruge statsstøtte til at tiltrække danske arbejdspladser, mener Jeppe Kofod i dag.

»Virksomhederne tænker så langsigtet, at de alligevel kan spekulere i det. De vil godt vente to år. Der må ikke være de smuthuller,« siger han.

LEGO

Fokus på nye regler

Også hos de Konservative er der stor opmærksomhed på, om østeuropæiske lande bruger statsstøtte til at kapre danske job.

»Man skal naturligvis ikke bruge skatte­ydernes penge på at forsøge at kapre arbejdspladser fra et andet medlemsland,« siger de Konservatives medlem af Europa-Parlamentet Bendt Bendtsen.

»Lego og de østeuropæiske lande kan ikke klandres. Man kan klandre dem, der laver reglerne,« siger Bendt Bendtsen med henvisning til EU-Kommissionen.

Socialdemokraternes og LOs ønske om at gøre det endnu sværere for EU-lande at bruge statsstøtte til at kapre job fra andre EU-lande vil EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, ikke umiddelbart reagere på.

MERLIN-EXPANSION/

Hun forstår bekymringen, men vil afvente og se, om den allerede vedtagne stramning er effektiv nok.

»Vores mål er at undgå, at offentlige støttemidler får virksomheder til at flytte deres aktiviteter og job fra ét område i EU til et andet. De nye regler trådte først i kraft den 1. juli 2014, og vi skal naturligvis holde øje med, om de har den ønskede effekt,« skriver hun i et svar til Berlingske Business.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen